Tyúkszem, bőrkeményedés kezelése

Tyúkszem, bőrkeményedés kezelése

A bőrkinövés a bőr szarurétegének megvastagodását jelenti, amelynek egyik gyakori típusa a tyúkszem. A tyúkszem kellemetlen, kúp alakú kinövés, amely gyakran fájdalmat okoz. A bőrkeményedések és a tyúkszem kezelése minden esetben kényelmes lábbeli viselésével és a láb megfelelő ápolásával, puhításával szüntethető meg. A honlapunkon is kapható tyúkszemtapaszok és tyúkszemirtó stiftek hatékonyan lépnek fel a kellemetlen kinövésekkel szemben.

Bioderma Photoserm


Megtekintés Rács Lista

19 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

19 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Tyúkszem, bőrkeményedés

A tyúkszem bőrkeményedés, nem szemölcs

A tyúkszem a bőr mélyebb rétegeiből fejlődő, megvastagodott elváltozás a talp bőrén. A lábfej csontjai által a talppárnákra és a lábujjakra gyakorolt nyomás a tyúkszemek miatt gyakran fájdalmas lehet.

A tyúkszem és a szemölcs különbségei

A tyúkszem többnyire a lábujjakon, a lábujjak oldalán vagy a talp lábujjak alatti részén alakul ki. Sokszor szemölcsökkel tévesztik össze. A tyúkszem környéke gyakran gyulladt, fájdalmas, a szemölcsre ez nem jellemző. Tipikusan a nyomásnak kitett helyeken, többnyire csont felett alakul ki, a szemölcs pedig bárhol megjelenhet. Közepe jellegzetesen, kráterszerűen bemélyedt, a szemölcs közepe kidudorodik, felszíne egyenetlen.

A tyúkszem kialakulásának gyakori okai

A túl szoros cipő nyomja a lábat, vagy egymást nyomják a lábujjak. A kiálló csontok összedörzsölődnek a cipőben. A magas sarkú cipőben a talpra nehezedő nyomás fokozódik. A láb ortopédiai betegsége (például a lúdtalp vagy régebbi sérülés) a láb statikáját megváltoztatja. Egyes foglalkozásokban, sportokban valamely testrész tartós nyomással és dörzsöléssel járó igénybevétele is okozhat tyúkszemet. Kísérő tünete lehet a cukorbetegségnek, vérkeringési zavaroknak, érelmeszesedésnek is. Idős korban is gyakoribb.

A tyúkszem megelőzése

A tyúkszem megelőzéséhez fontos a puha, kényelmes cipő viselése, ha kell, talpbetétet is használjon. Hasznos a nyomásvédő tapasz, ha a tyúkszem mindig ugyanott alakul ki. Az ápoló lábkrémek és a gyakori lábfürdő puhává teszi a bőrt, így nehezebben alakul ki tyúkszem. A talpon lévő bőrmegvastagodásnak a leggyakoribb oka a lábbeli nyomása. Ritkábban genetikai háttere is lehet, illetve daganatok is okozhatják. Idősebb korra a talp bőre megvastagszik, berepedezik, legtöbbször belgyógyászati háttérbetegség nélkül is. A lábkrémek, puhítókrémek használata elengedhetetlen.

A Pingvin Patika webshopjában bőrkeményedést puhító krémek, számos tyúkszem tapasz, bütyökvédő tapasz, sarokpuhítókrém, cukorbetegek számára ajánlott lábkrém, regeneráló talpmaszk is kapható. Nézzen szét a kínálatban!

Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.