Sztóma

Sztóma

Stoma - Pingvin Patika

GSK Haleon


Megtekintés Rács Lista

1 elem

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

EP

Internetes ár:

2 965 Ft

Megtekintés Rács Lista

1 elem

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Sztóma

Rettegett, de szükséges a sztóma azoknak, akik a végbélen keresztül képtelenek székelni.

A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon. A sztóma (anus praeternaturalis) felhelyezése lehet átmeneti vagy végleges, és az alapbetegség jellegéből adódóan készülhet a vékony- és a vastagbélszakaszon is.

Mikor szükséges a sztóma?

A vékonybélen általában akkor hoznak létre sztómát, ha valamely betegség, például colitis ulcerosa miatt a vastagbél teljes hosszát el kell távolítani. A vastagbélen pedig elsősorban az olyan vastagbél- és végbélrákok esetén, amikor a tumor a végbél záróizomzatához túl közel (kevesebb, mint 2 cm-re) helyezkedik el, vagy azt is érinti. Ilyen esetben a daganatot nem lehet biztonságosan eltávolítani, csak akkor, ha a záróizom is áldozatául esik a műtétnek. De a gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa), bélelzáródás, familiáris colonpolipózis, diverticulitis, valamint a beleket is érintő, azokon áthatoló hasi sérülések esetén is gyakran sor kerül sztóma kialakítására.

Élet sztómával

A műtétet követő napokban speciálisan képzett szakemberek segítenek a betegnek elsajátítani a sztóma kezelését, cseréjét, tisztántartását, a használt zsák eldobásának, a nyílás körüli szőrzet eltávolításának és a bőr megfigyelésének a módját. Utóbbi a gyulladás tüneteinek felismerése miatt fontos. Emellett még számos praktikus tanáccsal látják el a betegeket.

Melyik a jó sztóma zsák?

A gondozás során rendkívül fontos a megfelelő eszközök kiválasztása. A bélsártartó zsák a bőr számára legyen kíméletes, az agresszív váladékokkal szemben ellenálló, jó szagzáró, anyaga pedig tartós, könnyen kezelhető.

Az eszköz lehet egy- és kétrészes rendszer. Az egyrészes rendszerben a bélsártartó öntapadós felülettel van összeragasztva. A tapadó felület bőrbarát, nem irritálja a bőrt. A kétrészes rendszer alkalmazásakor a sztóma köré hidrokolloid alapot helyezünk fel, mely 3-6 napig maradhat fenn a bőrön. Erre az alapra patentszerűen lehet megfelelő zsákot helyezni.

Mindkét rendszerben kapható zárt, szénszűrővel ellátott kolosztómás zsák, nyitott, csattal zárható ileosztómás zsák; illetve nyitott, csappal zárható, visszafolyásgátlóval kiegészítet urosztómás (vizeleti rendszerhez tartozik) zsák.

Tájékozódjon a Pingvin Patika webáruházában, kérjen tanácsot a gyógyszerészektől!

Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.