Kálium

Kálium

Legfontosabb szerepe az ingerületátvitelben van az izomösszehúzódás elindításában, valamint az idegrendszeri jelek továbbításában. Fontos a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában is. Ha a káliumszint túl alacsony vagy túl magas, fennállhat a shock, a légzéselégtelenség, a szívritmuszavar kockázata. Válasszon a weboldalunkon található vitaminok közül, ahol kálium is szerepel.

Bioderma Photoserm


Megtekintés Rács Lista

3 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Internetes ár:

1 699 Ft

Gluténmentes

Internetes ár:

3 552 Ft

Internetes ár:

2 689 Ft

Megtekintés Rács Lista

3 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Kálium

A nélkülözhetetlen kálium

A kálium elektrolit segít szabályozni a szervezet folyadékmennyiségét, stimulálja az izom-összehúzódást, és részt vesz a sav-bázis egyensúly fenntartásában. A kálium a szervezet összes folyadékában jelen van, de nagy része a sejteken belül található. Ha a káliumszint túl alacsony vagy túl magas, fennállhat a shock, a légzéselégtelenség vagy a szívritmuszavar kockázata.

A kálium szerepe

Legfontosabb szerepe az ingerületátvitelben van az izomösszehúzódás elindításában, valamint az idegrendszeri jelek továbbításában. Fontos a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában, szükséges a sav-bázis egyensúly fenntartásához és a sejtek tápanyagfelvételéhez, energiaellátásához. A szervezet vércukorszintjének szabályozásában szintén szerepe van, valamint a gyomorsav termelődéséhez, és bizonyos enzimek megfelelő működéséhez is szükséges.

Ennyi káliumra van szükségünk

A napi káliumbevitel vegyes étrend mellett kb. 2-3 gramm, melyet a vese probléma nélkül kiválaszt. A kiválasztás 90 százalékban a vesén keresztül a vizelettel, 10 százalékban pedig a bélrendszeren keresztül a széklettel történik. A kálium fiziológiás szintje 3,6-5,0 mmol/l felnőttek esetében. Ezt a szintet a szervezet összehangolt működése szabályozza, főként a mellékvesekéreg hormonjai által. Amennyiben a szérumban a káliumszint 5 mmol/l fölé emelkedik hiperkalaemia (vagy hiperkalémiáról) alakul ki.

A káliumhiány okai

Mivel táplálékaink többsége kellő mennyiségű káliumot tartalmaz, hiányállapottal egészséges körülmények között nem kell számolnunk.

Számos kórállapot vezethet nagyfokú káliumvesztéshez, ilyenkor a káliumpótlásról gondoskodni kell. Az orvosi javallat nélkül végzett káliumpótlás szükségtelen, és a mérgezés lehetősége miatt veszélyes is lehet.

Káliumhiány a mellékvesékre ható gyógyszerek vagy betegségek, illetve az emésztőrendszer csökkent felszívódást okozó kórállapotai esetén alakulhat ki. Ilyenek lehetnek: vizelethajtó gyógyszerek vagy mellékvesekéregre ható szerek alkalmazása, a mellékvesék illetve a vesék betegségei. A hosszabb ideig fennálló hashajtószedés, a hasmenés és a hányás is káliumvesztést eredményez csakúgy, mint egyes felszívódási zavarok. Az éhezés vagy alkoholizmus is okozhat hiányállapotot.

A káliumhiány tünetei

Általános tünetei az étvágytalanság, émelygés, hányinger. De az izomgyengeség, légzési problémák, szívritmuszavarok is tipikusan árulkodó jel.

Az étrendkiegészítőként (kapszulaként, akár Magnéziummal kombinálva) is kapható kálium szedéséről csakis a kezelőorvos dönthet.

Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.