Termékenységi teszt

Termékenységi teszt

A gyermekáldás az egyik legcsodálatosabb dolog a világon, ezért a fogantatás és a terhesség megerősítése hatalmas, életre szóló hír. Számos nő küzd nehézségekkel a próbálkozás során, ezért termékenységi tesztek segíthetnek abban, mely napokon van a legnagyobb esély a fogantatásra. Gyermekáldás esetén terhességi teszt jelezheti a sikerességet, ezért mindig jó, ha kéznél van egy-két teszt otthonában. Nézzen körül a honlapunkon található nőgyógyászati tesztek között!

Eucerin Sun ajánlat


Megtekintés Rács Lista

5 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

5 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Termékenységi teszt

Mikor hasznos a termékenységi teszt?

Ha a várva várt gyermekáldás nem érkezik meg, a könnyebb teherbeesés érdekében ovulációs vagy termékenységi tesztet vásárolnak a hölgyek.

Mielőtt terhességi tesztet vásárol…

A petefészeknek kettős szerepe van: női ivarsejteket (petesejteket) és női nemi hormonokat termel. A normális nemi ivarérettség időszakában két, egymáshoz kapcsolódó ciklus megy végbe. A petefészekben a petesejt egy érési folyamaton megy át, és kialakul belőle és a körülötte lévő sejtekből az úgynevezett tüsző.

Ez a tüsző termeli az ösztrogéneket, más néven tüszőhormonokat. Nagyjából a folyamat közepén a megérett petesejt kiszabadul a tüszőből (ez az ovuláció), és bejut a petevezetékbe. Ha ekkor találkozik a hímivarsejttel, megtermékenyül és beágyazódik a méhbe. Amennyiben nincs fogamzás, akkor a petesejt 2-3 nap alatt elpusztul.

A tüszőből kijutott petesejt helyén megjelenő új sejtek termelik a sárgatesthormont, mely előkészíti a méh nyálkahártyáját az megtermékenyült petesejt befogadására.

Ha nem történik fogamzás, akkor ez az előkészített nyálkahártya leválik, és a hüvelyen át kiürül a szervezetből – ez a menstruáció. Amennyiben nem alakul ki várandósság, az ovulációs és a menstruációs ciklus általában 2-2 hetenként ismétlődik.

Mikor jöhet a termékenységi teszt?

A termékenységi teszt rávilágít, mely napok a legideálisabbak a teherbeesésre. A teszttel a szervezet luteinizáló hormon (LH) szintje mérhető. Az LH-szint minden ciklus közepénél megemelkedik, ezzel váltva ki a peteérést. Bár a luteinizáló hormont az agyalapi mirigy állítja elő, véráram útján a test minden pontjára eljut, így a vizeletbe is. Az otthoni használatra szánt ovulációs tesztek ezért éppen úgy használhatóak, mint a terhességi tesztek.

A teszt elvégzésére a déli órákat vagy koradélutánt javasolják, és azt is, hogy minden nap ugyanabban az időben történjen a tesztelés. A ciklus első felében az LH szint 3-15 mIU/ml között mozog. LH csúcs idején az értéke 50 mIU/ml vagy még magasabbra is felszökhet, a ciklus második felében 5-10 mIU/ml-re esik vissza. Az ovulációs teszt azt mutatja meg, hogy a teszt érzékenységének megfelelő szintet eléri-e az LH koncentráció.

Többféle termékenységi teszt létezik. Egy átlagos ovulációs teszt érzékenysége 25 mIU/ml – minél alacsonyabb ez az érték, annál érzékenyebb a teszt. Ha egy tesztnek nagyobb az érzékenysége, előbb képes kimutatni az emelkedésnek indult LH szintet.

Ovulációs teszt a Pingvin Patika webáruházában és gyógyszertáraiban is kapható.

Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.