Aszkorbinsav

Aszkorbinsav

A C-vitamin, másik nevén aszkorbinsav az egyik leghasznosabb vitamin szervezetünk számára. Kiegyensúlyozott étrend mellett is egyes esetekben szükség lehet a pótlására még több egészséges, C-vitamin tartalmú étel fogyasztásával, illetve megbízható készítményekkel. Azok számára, akik nem kedvelik a tabletta formátumú vitaminokat, a honlapunkon C-vitamin por formájában is kapható, így gondoskodhatnak a további C-vitamin bevitelről. Tekintse meg széles kínálatunkat!

Eucerin Sun ajánlat


Megtekintés Rács Lista

6 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Internetes ár:

1 610 Ft

Laktózmentes

Gluténmentes

Vegán

BioCo 100% Natur C-vitamin por

Kiszerelés: 400g tasakban

Internetes ár:

2 501 Ft

Internetes ár:

2 573 Ft

Vitaking Aszkorbinsav por

Kiszerelés: 400g

Internetes ár:

3 809 Ft

Vitaking Aszkorbinsav por

Kiszerelés: 150g

Internetes ár:

1 859 Ft

Megtekintés Rács Lista

6 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Aszkorbinsav

Az aszkorbinsav C-vitamin

Mindegy, hogy aszkorbinsav vagy C-vitamin, a kettő valójában egyet jelent. A lényeg, hogy az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be.

Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok felépítésében, a stressz kivédésében. Szükséges az agyalapi mirigy (hipofízis), az agy, a fehérvérsejtek, a szemlencse, a máj és a lép megfelelő működéséhez. Elősegíti a vas bélben való felszívódását. Részt vesz a kollagénrostok termelődésében és biztosítja szilárdágukat. Antioxidáns képessége miatt véd a szabad gyökök kialakulásával szemben.

Az aszkorbinsav mint antioxidáns

A szabad gyökök a szervezetünk minden egyes sejtje által folyamatosan igényelt, az életünkhöz nélkülözhetetlen oxigénből képződnek, annak különböző átalakulásai során. Ezek káros hatású, agresszív tulajdonságú, oxigéntartalmú molekulák. Sok betegség kialakulásában felelőssé teszik őket, így szerepük lehet a daganatos betegségek, az érelmeszesedés, az Alzheimer-kór, és bizonyos bőrbetegségek kialakulásában is.

Az aszkorbinsav támogatja a szervezetben a vas felszívódását és hasznosulását, természetes enyhe hashajtó hatása van és védelmet nyújt a szürkehályog ellen is. Csökkenti a vér koleszterinszintjét is, így jelentősen csökkenti a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.

Mikor jó az aszkorbinsav por?

C-vitaminra tehát minden nap szükségünk van, természetes vagy mesterséges forrásból. Mivel nem mindig tudjuk megoldani, hogy a napi elfogyasztott gyümölcs és zöldség az asztalra kerüljön, méghozzá lehetőleg nyersen- a magasabb vitamintartalom miatt, ajánlott mesterséges formában is biztosítani a C-vitamint a szervezet számára. Erre kiváló a C-vitamin készítmények valamennyi formája, persze az adott készítmény dózisát figyelembe véve.

Az aszkorbinsav por formában kapható a gyógyszertárakban. Akkor lehet hasznos, ha a kapszulát, nagyobb tablettát a beteg (vagy a gyermek) nem tudja lenyelni. Vízzel elkeverve könnyű elfogyasztani.

Amikor az aszkorbinsav árt

Az aszkorbinsav vízben oldódó vitamin: a zsíroldékony vitaminokkal szemben nem halmozódik fel a zsírszövetben, hanem a fölösleges mennyiség a vizelettel távozik, így nem lehet túladagolni.

Viszont kémiai anyagokká (oxaláttá) bomlik le, és ez ürül a vizelettel. A vesekövek háromnegyede kalcium-oxalátból áll, így emiatt mégiscsak gátat kell szabni a mértéktelen (napi 4 g-ot meghaladó) C-vitamin-fogyasztásnak.

Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.