Jód

Jód

Ahol nem megfelelő a jódellátottság, ott gyakoriak a pajzsmirigy-megbetegedések. Magyarország területének 4/5-e mérsékelten jódhiányos: az ivóvíz és a megtermelt élelmiszerek nem tartalmaznak elegendő jódot. A Pingvin gyógyszertárakban kapható jodid tabletta és csepp is. Várandósság és szoptatás idején, kamaszkorban, a változókor környékén, nehéz fizikai munka, dohányzás, alkoholfogyasztás esetén pótlása indokolt lehet. Nézzen körül a jód és egyéb vitamintartalmú étrend-kiegészítők között!

Bioderma Photoserm


Megtekintés Rács Lista

2 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Laktózmentes

Gluténmentes

Vegán

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz

GAL Jód komplex 600 mcg

Kiszerelés: 100ml

Internetes ár:

4 220 Ft

Internetes ár:

1 727 Ft

Megtekintés Rács Lista

2 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Jód

Jó, ha van jód!

A pajzsmirigy hormonjainak képzéséhez jód szükséges. A jód az anyagcsere megfelelő működésében vesz részt, biztosítja a csecsemők és gyerekek szellemi fejlődését. A hormonok 65 százaléknyi jódot tartalmaznak, hiányában anyagcserezavarok, fejlődési rendellenességek léphetnek fel

A jódhiány tünetei

A felnőtteknél a golyva, vagyis a jódhiányos strúma. A pajzsmirigy méretnöveléssel ellensúlyozza, hogy jód hiányában nem termel elegendő pajzsmirigyhormont. A golyva sokszor évekig sem okoz panaszt, ám így a komolyabb pajzsmirigyzavar kialakulása sem zárható ki.

Jódhiány miatti hormoncsökkenésről súlynövekedés árulkodhat. De a testi és szellemi teljesítőképesség is csökkenhet. Kutatások igazolják: ha a terhes nő az első hónapokban jódhiányos, a születendő gyermekének akár 10-15 ponttal is csökkenhet az IQ-ja. Enyhe jódhiánynál gyakoribb az egész életen tartó magas koleszterinszint és érelmeszesedés. Miben van elegendő mennyiség?

Nincs elég jód

Ahol nem mindenütt megfelelő a jódellátottság, ott gyakoriak a pajzsmirigy-megbetegedések. A felszíni jód az évezredek során az esőzésekkel a tengerekbe mosódik, ezért a legjódhiányosabb területek a kontinensek belső részein és a hegyvidékeken vannak. Magyarország területének 4/5-e mérsékelten jódhiányos: az ivóvíz és a megtermelt élelmiszerek nem tartalmaznak elegendő jódot. A nemzetközileg elfogadott öt százalékos aránynál gyakrabban fordul elő golyvás megbetegedés, ez alól csak az Alföld középső része kivétel.

A legjobb jódforrások

A jódhiány golyvát, illetve göbös pajzsmirigybetegségek kialakulását is okozhatja. A pajzsmirigy működését rontva a szervezet anyagcseréjét negatívan befolyásolja, mindezért nagyon fontos a jódhiány megelőzése, akár a jódozott só étrendbe történő beiktatásával is.

A legtöbb jódot a tengeri halak húsa, a kagyló és a homár tartalmazza. Gyógyszertárakban kapható jódozott víz és jodid tabletta. A lakóhely földrajzi fekvése alapján fokozott jódbevitel lehet szükséges várandósság és szoptatás idején, kamaszkorban, a változókor környékén, nehéz fizikai munka, dohányzás, alkoholfogyasztás esetén.

A káposzta, brokkoli, karfiol, kelbimbó, fehérrépa, torma csökkentik a jód felszívódását, de ezek sem golyvaképzők a szokásos mennyiségben fogyasztva.

Ne szedjen jódot, ha…

Az autoimmun eredetű pajzsmirigygyulladásban adott jód fokozhatja a gyulladásos folyamatot, ezért a jód ellenjavallt, ahogy göbös pajzsmirigybetegeknél is. A túlzott jódfogyasztást mindenki kerülje, mert pajzsmirigygyulladást vagy- túlműködést is okozhat.

Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.