D-vitamin
A D-vitamin a napsugarak hatására termelődik szervezetünkben, ami azonban hamar kiürül az őszi-téli hónapokban. Ezért a D-vitamin pótlására oda kell figyelni, hiszen jelenlegi ismereteink szerint fontos szerepet játszik a kalciumháztartás szabályozásában és a csontképzésben. Hiány esetén kialakulhat csontritkulás, izomgörcsök, és a fogak romlásnak indulhatnak. Gondoskodjon a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelről ősszel és télen is a kínálatunkban található D-vitamin tartalmú készítményekkel!
D- vitamin
Csontritkulás ellen D-vitamin
D-vitamin a csontképződéshez, gyermekeknél a csontrendszer és a fogak egészséges fejlődéséhez szükséges, emellett elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélrendszerből. Hiányában gyermekeknél angolkór, felnőtteknél csontlágyulás, csontritkulás, fogromlás jelentkezhet, ugyanis a kalcium nem képes D-vitamin hiányában beépülni a csontokba és a fogakba.
Pótoljuk a D-vitamint!
A D-vitamin több zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása. Ezt a vitamint a szervezet saját maga állítja elő napfény hatására. Hazánkban a lakosság D-vitamin-szintje rendszerint tél végére már nagyon alacsony, hiszen a zsírraktárak 2-3 hónap alatt pótlás nélkül teljesen kiürülhetnek. A táplálkozással felvett mennyiség minimális, ezért a hiányállapot általában így nem kerülhető el. Ezért fontos, hogy télen tabletta, csepp, kapszula formájában pótoljuk!
A D-vitamin típusai
A D-vitamin összefoglaló név, amely alatt kétféle vitamint értünk: a D2- és a D3-vitamint.A D2-vitamin a növényi eredetű elővitaminból, az ergoszterinből keletkezik ultraviola (UV-B) sugárzás hatására. Nagyobb mennyiségben az élesztő, néhány gombafaj és az anyarozs tartalmazza. Állati eredetű D2-vitamint pusztán néhány halmájolaj-féleség tartalmaz.
A természetben előforduló D-vitaminok többsége a D3-vitamin (kolekalciferol), amely az állati eredetű 7-dehidro-koleszterin elővitaminból alakul ki napfény vagy mesterséges besugárzás hatására. Az emberi bőr felszínét érő napsugárzás következtében szintén ebből az elővitaminból képződik a D3-vitamin.
Élelmiszereinkben elenyésző a D-vitamin-tartalom (kivéve a halmáj olajak), pusztán étkezéssel nem tudjuk fedezni a D-vitamin-szükségletünket. A kielégítő vitaminellátottság feltétele a szabadlevegőn, napfényen való tartózkodás naponta minimum 15-30 percig.
A napi D-vitamin-bevitel
A hazai ajánlás napi D-vitamin-bevitelre (NE=Nemzetközi Egység, 1 NE = 0.025 μg D3-vitamin): csecsemők: 400-1000 NE, gyermekek: 600-1000 NE, serdülők: 800-1000 NE, felnőttek és várandósok: 1500-2000 NE.
Az élelmiszerek D-vitamin-tartalmát az élelmiszercímkéken jelenleg 2000 NE ajánlott napi beviteli értékhez (RDA) képest tüntetik fel, százalékban kifejezve.
Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.
Bejelentkezés
Új fiók létrehozása