E-vitamin
Az E-vitamin a szívet védő vitaminok és ásványi anyagok egyike jelenlegi ismereteink szerint. Megfékezheti a vérrögképződést, támogathatja az agyunkat és az immunrendszerünket, valamint sérülés esetén gyorsan regenerálhatja a bőrt. Az E-vitamin fogyasztása C-vitamin bevitellel együtt ajánlott, mert így könnyebben szívódnak fel a hasznos anyagok. Egészsége érdekében ügyeljen a kiegyensúlyozott táplálkozásra, szükség esetén pedig E-vitaminok és egyéb, a szervezet számára fontos vitaminok és étrend-kiegészítők széles választékával várjuk Önt!
E-vitamin
E-vitamin a szívnek és az agynak
Az E-vitamin egy antioxidáns hatású, zsírban oldódó vitamin, vagyis véd a szabad gyökök károsító hatásától. Főképp az egyes sejtek sejthártyáját védi, hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához.
Nőknek, férfiaknak E-vitamin
Az E-vitamin szedése nagyon fontos azoknak, akik légszennyeződésnek vannak kitéve, mivel a légszennyezés egyrészt csökkenti a felszívódását. Másrészt a légszennyezettség hatására keletkező károk enyhítésében is jótékony hatású.
Hiánya férfiaknál terméketlenséget és a nemi aktivitás esetleges csökkenését okozhatja, nőknél pedig a terhesség károsodását, a magzat méhen belüli elhalását válthatja ki.
A szív és az agy segítsége az E-vitamin
Az E-vitamin védi a szívet, ugyanis szabadgyök-fogó hatása védi a szív koszorúereit (ez a szívizmokat vérrel ellátó ér) a károsodásoktól, így kevésbé alakul ki érelmeszesedés. Gátolja a vérrögképződést, ezzel véd a trombózis, a szívroham és a szélütés kialakulása ellen is.
Az agy számára is jótékony hatású, mert az idegsejteket védő sejtek sok zsírsavat tartalmaznak, melyek szintén ki vannak téve a szabad gyökök károsító hatásának. Az E-vitamin segíti a megfelelő állapot fenntartását, és csökkenti például az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.
Az immunrendszer védőfunkcióját is sok ponton támogatja, így csökken a fertőzések kialakulásának kockázata. Enyhíti a bőr sérülékenységét, gyorsítja a sebgyógyulást, védi a vörösvértesteket a károsodásoktól.
E-vitamin források
Legfontosabb E-vitamin-forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a mogyoró, mandula, édes burgonya és a müzli.
Az állati eredetű élelmiszerek közül a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint. Más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben a szervezetben rövid ideig raktározódik, ezért rendszeres pótlása szükséges.
Ennyi E-vitaminra van szükség
Vitaminhiány esetén 100-300 mg-ot ajánlott szedni belőle lágykapszula, csepp, lágyzselatin, komplex cseppek formájában. Hipovitaminózis megelőzésére elég napi 20-30 mg is, általában vitaminkombináció formájában.
Az E-vitamin felszívódását elősegíti a C-vitamin és a szelén egyidejű fogyasztása. Felszívódását gátolják például a koleszterinszint csökkentésére felírt epesavkötő gyanták, a fogamzásgátló tabletták, a nagy mennyiségben előforduló vas, mangán vagy réz a táplálékban vagy az egyidejűleg szedett multivitaminok.
Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.
Bejelentkezés
Új fiók létrehozása