Cumi, cumisüveg

Cumi, cumisüveg

A cumi egyik fontos szerepe a baba megnyugtatása, mivel anyja mellére emlékezteti. A cumi remek figyelemelterelő eszköz is, például orvosi látogatás vagy utazás során. A cumisüveg segít a tápszerrel táplálkozó babáknak a félrenyelés elkerülésében. Nagyobb gyermekek esetében víz, tea és egyéb folyadékpótlásban is segít kompakt és biztonságos kialakítása miatt. Tekintse meg a weboldalunkon található, több méretben kapható cumikat és cumisüvegeket!

GSK Haleon


Megtekintés Rács Lista

2 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

EP

Internetes ár:

494 Ft

EP

Internetes ár:

494 Ft

Megtekintés Rács Lista

2 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Cumi, cumisüveg

A megosztó cumi és cumisüveg igazságairól

A cumisüveg és főleg a cumi igen megosztó babakelléknek számít a szülők társadalmában. Sokan ellenzik, sokan pártolják. Egy biztos: eddig még senki sem cumival a szájában vágott neki a felnőtt életnek, a legtöbb gyerek 2 és 4 éves kora között magától szokik le róla.

A szopási reflex az emberrel született tulajdonság, megnyugtatja a babát. A cumizást is ezért szeretik a kicsik. De más előnyei is vannak.

A cumi előnyei

Az éhes baba megnyugszik a cumitól, és egy időre megelégszik a cumival is, persze hamarosan újra kifejezi elégedetlenségét. Megfigyelhető, hogy a nyugtalan, síró, orvosi vizsgálaton nyűglődő baba cumival a szájában megnyugszik, abba hagyja a sírást. Könnyebben elalszik cumival a szájában- éppen a már többször emlegetett nyugtató hatás miatt. A kutatók szerint az alvás közbeni cumizás csökkentheti a bölcsőhalál (SIDS) fellépésének kockázatát. Az ujjszopásról nehezebb leszoktatni a gyereket, mint a cumiról. Ugyanis a cumi bármikor eldobható, az ujjak viszont mindig kéznél vannak.

A cumisüveget a babák nem ússzák meg, főleg a tápszeres babák, de folyadékoztatáshoz is jól jön: teát, babavizet a babakocsiba is bekészíthetünk.

A cumi hátrányai

A korán elkezdett cumizás negatívan hathat a szoptatásra. Ha a gyerek hamar kap cumit, nehezen tanulhatja meg, hogyan kell az emlőt szopni. Ha a kisgyerek ahhoz van szokva, hogy elalvásig cumizik, éjszaka azért fog sírni, mert kiesett a cumi a szájából. Ez felesleges bosszúság a szülőnek. A cumizás növelheti a középfülgyulladás kialakulásának kockázatát.

A legnagyobb hátránya a fogászati problémák kialakulása: a cumi normál ideig tartó használata – születéstől az első néhány évig – nem okoz hosszú távú dentális problémákat. Az elhúzódó cumizás miatt azonban a kisgyerek felső fogai elől nem fejlődnek ki megfelelően.

Jótanácsok cumi mellé

Egyhónapos kornál korábban ne adjon cumit a kicsinek! Csak akkor döntsön a cumi mellett, ha szoptatás zavartalanul működik. A cumi helyett más nyugtató módszer is létezik, például ringatás, dúdolás, megéri kísérletezni.

A megszokott cumit kapja a gyerek, ha újat vesz, ugyanolyat válasszon neki! Ha cumizás nélkül is megy az élet, ne erőltesse rá a babára. A cumi mindig legyen tiszta! És ne a saját nyálával tisztítsa le, mert azzal baktérium kerülhet a kicsi szájába. A tiszta, folyó víz megfelelő lesz. Ha gyermekénél fülgyulladást észlel, hat hónapos korától el kell kezdeni leszoktatni a cumizásról!

Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.