Króm

Króm

A króm nélkülözhetetlen nyomelem az embernek, mert előállítani nem tudja; csak étrenddel kerülhet be a szervezetébe. Pótlását összefüggésbe hozták a cukorbetegséggel, a vérzsírértékek, a testtömeg csökkentésével és a testösszetétel változásával is. Hiányában a magas vércukorszint gyakori állapot, ami a nyomelem pótlásával visszafordítható, mert javítja az inzulin hatását és ezáltal befolyásolja a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcserét. Válasszon a weboldalunkon található vitaminok közül!

GSK Haleon


Megtekintés Rács Lista

1-24/26 termék

Oldal
/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Bio-Króm DIA tabletta

Kiszerelés: 30x

Internetes ár:

4 031 Ft

Internetes ár:

3 824 Ft

Internetes ár:

3 230 Ft

Laktózmentes

Vegán

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz

Internetes ár:

2 617 Ft

EP

Internetes ár:

3 671 Ft

Internetes ár:

2 645 Ft

Internetes ár:

2 717 Ft

Internetes ár:

2 888 Ft

Internetes ár:

2 807 Ft

Internetes ár:

2 411 Ft

Internetes ár:

2 375 Ft

Internetes ár:

2 717 Ft

Internetes ár:

2 123 Ft

Internetes ár:

2 915 Ft

Internetes ár:

1 826 Ft

Internetes ár:

2 501 Ft

Internetes ár:

1 862 Ft

JutaVit Fahéj tabletta

Kiszerelés: 120x

Internetes ár:

2 825 Ft

Internetes ár:

1 646 Ft

Internetes ár:

3 914 Ft

Internetes ár:

1 349 Ft

Megtekintés Rács Lista

1-24/26 termék

Oldal
/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Króm

A normális vércukorszint miatt fontos a króm

A króm nélkülözhetetlen nyomelem az emberi szervezet számára, amelyet előállítani nem tud; csak étrenddel kerülhet be a szervezetbe. Legjobb forrása a sörélesztő, de nagyobb mennyiségben a teljes kiőrlésű gabonamag, a hüvelyesek magja, a hús, a máj, a sajt is tartalmazza. A króm hozzájárul a normális vércukorszint fenntartásához.

A króm mindenütt megtalálható, a vízben, a talajban, a biológiai rendszerekben. Leggyakrabban előforduló formái a trivalens biológiailag aktív króm, ami az élelmiszerekben található, és a hexavalens (hatértékű Cr6+) ipari szennyezésekből (fémipar, olaj- és szén-, hulladékégetés stb.) származó toxikus forma. Cikkünk csak az első változatával foglalkozik.

A króm jellemzői

A táplálékkal, vízzel bevitt nyomelem felszívódása rendkívül csekély; a C-vitamin, keményítő, egyszerű cukrok, oxálsav, nikotinsav, egyes aminosavak fokozzák a felszívódását, míg a fitátok, kalcium, mangán, titán, cink, vanádium, és vas nagy koncentrációban csökkenti annak mértékét.

A nagy, egyszerű cukor bevitel (az energiabevitel több mint 35 százaléka), a gyulladás, a jelentős testi (megerőltető sportolás), vagy lelki (trauma) megterhelés, a terhesség és a szoptatás növeli a króm kiürülését.

Mikor indokolt a krómpótlás?

Pótlását összefüggésbe hozták a cukorbetegséggel, a vérzsírértékek, a testtömeg csökkentésével és a testösszetétel változásával is. Krómhiányos állapotban a magas vércukorszint gyakori állapot, ami a nyomelem pótlásával visszafordítható. A csökkent glükóztolerancia és -felhasználás (ami az inzulin csökkent hatékonyságának az eredménye) szintén megfigyelhető krómhiányban.

Csak óvatosan a krómmal!

A króm javítja az inzulin hatását és ezáltal befolyásolja a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcserét. A krómhiány rontja a szervezet glükóz felvételének képességét és növeli az inzulin szükségletet. Ezért, 2-es típusú cukorbetegeknek vagy magas rizikócsoportba tartozó egyéneknek krómpótlást javasolnak. Alultáplált, csökkent glükóztoleranciában szenvedő csecsemők szintén jól reagáltak a szájon át adott pótlásra.

Bizonyos gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a króm tartalmú étrend-kiegészítőkkel, főleg ha azokat rendszeresen fogyasztják: például egyes gyomorsav szabályozó készítmények, amelyek csökkenthetik a króm felszívódását vagy növelik kiválasztását, inzulin, nem-szteroid-gyulladáscsökkentők, amelyeknek a hatása a nyomelemmel együtt fogyasztva fokozódhat, illetve növelhetik a króm felszívódását.

Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.