Tampon

Tampon

A menstruáció előtt, után és közben is érdemes az intim higiénia megőrzésére törekedni. A női nemi szerv menstruáció közben különösen védtelen a baktériumok és vírusok ellen, ezért a tampon és betét gyakori cseréje ajánlott. A tampon használatának segítségével könnyebben végezhet testmozgást, és az úszásról sem kell lemondania a menstruációs napokon. Több méretű, erősségű és kiszerelésű tampon közül válogathat a honlapunkon található kínálatból!

GSK Haleon


Megtekintés Rács Lista

5 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

EP

Internetes ár:

4 346 Ft

Internetes ár:

595 Ft

Internetes ár:

375 Ft

Internetes ár:

895 Ft

Tampon OB Normál - 16X

Kiszerelés: 16X

Internetes ár:

895 Ft

Megtekintés Rács Lista

5 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Tampon

Van, aki esküszik a tamponra, más irtózik még a papír rudacska felhelyezésének gondolatától is. Pedig a tamponnak is van praktikus oldala, nézzük, mi az!

20-30 évvel ezelőtt igazán pechesnek számított az a hölgy, aki éppen az éves nyaralás idején menstruált, így számára a strandolásról szó sem lehetett. Ma már szerencsére nem ez a helyzet: a tampon könnyen felhelyezhető még a strand WC-jében is.

A tampon előnyei

Biztonságos, mert nem szivárog ki mellette a vér a hüvelyből. Diszkrét, nem látszik ki a fehérnemű alól. Olyan apró, hogy a legkisebb táskában is könnyen elfér. A vízben való pancsolás, a napi edzés ezzel nem lehet akadály.

Sokkot okozhat?

Gyakori, 4-5 óránkénti csere mellett a tampon biztonságosan használható, de az esetleges fertőzésektől óvakodni kell, hiszen a bent felejtett tampon komoly gondokat okozhat, például a sokat emlegetett toxikus sokk szindrómát. Ez sok esetben a tampont használó lányok, asszonyok körében fordul elő, de más is kiválthatja. A szindrómát a hüvelyben és a méhnyakban fellelhető, a tampon anyagában, valamint a menstruációs vérben szaporodó baktériumtörzsek (általában Staphylococcus aureus, néha Streptococcus B törzsek) által termelt méreganyagok (exotoxinok) okozzák azokban, akik hajlamosak rá. Ők azért fogékonyak ezen baktériumok szervezetükben való elszaporodására, mert korábban nem termelődött bennük ellenanyag a toxin ellen.

Az érintetteknél hirtelen hasmenéssel járó láz, hányás, fejfájás, izomfájdalom, torokfájás, a bőr kivörösödése vagy a vérnyomás csökkenése jelentkezhet.

Éjszakára ne tampont!

Alváshoz inkább a betét vagy a menstruációs kehely a megfelelő, ezek ugyanis akár 12 órát is kibírnak. Szokjunk le arról, hogy a dobozból kivéve, a táskánkban, pénztárcánkban tároljuk a tamponokat. Bár van rajtuk védőcsomagolás, az könnyen elszakadhat, megsérülhet, a tampon pedig beszennyeződhet, és felhelyezve komoly fertőzéseket okozhat.

Ha vizelet kerül a tamponra, azonnal cseréljük, és székletürítés után is! Úszás, fürdés után ugyancsak célszerű a csere, a klór és a sós víz irritációt okozhat, de sok esetben a tavak, folyók vize is problémás.

A tampon tárolása

A tampont mindig száraz, hűvös helyen tároljuk. Nézzük meg a lejárati dátumot, mielőtt használnánk, és a szavatossági idő után semmiképpen se helyezzük fel. Hiába tároljuk megfelelő körülmények között, és hiába bontatlan a csomagolás, nem tudhatjuk, mi történt az anyaggal, ami a lejárati dátum után akár a fertőzések kockázatát is növelheti.

Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.