A-vitamin

A-vitamin

Legfontosabb feladata biztosítani a látást szürkületben. De ez garantálja a zavartalan növekedést, a csontok és fogak egészséges fejlődését is, tehát a gyermekek sokkal érzékenyebbek az A-vitamin hiányára. Már napi egy sárgarépa is elegendő lehet a szürkületi látás helyreállításához. Ha ennél nagyobb mértékű vitaminpótlás az indokolt, A-vitamint is tartalmazó multivitamin készítmények szedése vagy retinol tartalmú étrend ajánlott.

Bioderma Photoserm


Megtekintés Rács Lista

9 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Laktózmentes

Gluténmentes

Internetes ár:

2 708 Ft

Internetes ár:

2 456 Ft

Internetes ár:

2 249 Ft

Laktózmentes

Gluténmentes

Vegán

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz

GAL A-vitamin csepp

Kiszerelés: 30ml

Internetes ár:

2 744 Ft

Laktózmentes

Gluténmentes

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz

Internetes ár:

2 249 Ft

Internetes ár:

2 096 Ft

Internetes ár:

1 694 Ft

Megtekintés Rács Lista

9 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

A-vitamin

Az egészséges fejlődés és jó látás záloga az A-vitamin

Az A-vitamin (retinol) önmagában és előanyagok (provitaminok) formájában is előfordul a természetben, ilyen például a karotin. Természetes A-vitamin forrás az állati belsőségek (máj, vese, szív), tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája.

Karotint főképp a növényekben találhatunk (sárgarépa, sárgabarack, paraj, sütőtök, sárgadinnye, paprika, és egyéb erősen sárga, piros vagy zöld színű zöldségek és gyümölcsök).

A bélrendszerben karotinból korlátozott mennyiségben képződhet A-vitamin, ezért a vitamin pótlására jobb karotint alkalmazni, mivel így kisebb a túladagolás veszélye. A karotinra és rokon vegyületeire (karotinoidok) jellemző, hogy antioxidánsként viselkednek. A-vitamin hiány esetén az egyes daganatok kialakulásának esélye megnőhet.

Az A-vitamin szerepe

Legfontosabb feladata, hogy a szürkületben való látást biztosítsa. De az A-vitamin biztosítja a zavartalan növekedést, a csontok és fogak egészséges fejlődését is. Ebből is következik, hogy a gyermekek sokkal érzékenyebbek az A-vitamin hiányára.

A karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát, és jó hatással vannak a koleszterinszintre. A C-vitaminnal együtt fogyasztott, nagyobb mennyiségű karotin a szürkehályog megelőzésében játszik szerepet.

Ez a zsírban oldódó vitamin segít a nyálkahártyák védelmében, csökkenti azok gyulladásának kialakulását, és a fertőzéseik ellen védelmet nyújt, mivel támogatja az immunrendszert is.

Ha kevés a fény környezetünkben, retinol hiányában nem tudjuk azt érzékelni, nem látunk. Ezt hívják farkasvakságnak vagy szürkületi vakságnak, ami egyben az A-vitamin-hiány első tünete.

A retinol csökkenti a bőr kollagén lebomlását, serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését, feszessé teszi a bőrt. Hiányában a bőr és egyéb hámrétegek megváltoznak, berepedeznek, a bőr megvastagszik a szőrtüszők körül, és érdessé, szárazzá, pikkelyesen hámlóvá válik, emiatt bőrfertőzés alakulhat ki.

Az A-vitamin pótlása

Már napi egy sárgarépa is elegendő lehet a szürkületi látás helyreállításához. Ha nagyobb mértékű vitaminpótlásra van szükség, A-vitamint is tartalmazó multivitamin készítmények szedése vagy retinol tartalmú étrend ajánlott.

Kismamák, figyelem! A vitamin hiánya, túladagolása magzatkárosító hatású lehet!

A túl sok A-vitamin

Az A-vitamin a májban raktározódik. Egy felnőtt ember szervezete kb. 1-2 évre elegendő mennyiséget képes tárolni megfelelő A-vitamin-ellátottság esetén. Túladagolása felhalmozódáshoz, mérgezéshez vezethet, önmagában, nagy dózisokban nem ajánlott szedni. A karotin túladagolásakor a bőr sárgára színeződhet - főleg a tenyéren és a talpon -, ez azonban nem mérgező hatású.

Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.