Az idősebbek „kiváltsága” a tyúkszem

Az idősebbek „kiváltsága” a tyúkszem

Léptek már a tyúkszemére? Érzékeny terület, az biztos. Nem csoda, hogy a magyar szólásmondások között is helyet kapott: ha valaki meg akar bántani, a tyúkszemünkre lép. Nézzük, mitől annyira fájdalmas az apró bőrmegvastagodás! Dr. Németh Réka bőrgyógyász szakorvost kérdeztük.

A tyúkszem a bőr körülírt megvastagodását, megkeményedését jelenti a lábfejen, lábujjakon, illetve a talpon. Ez a jelenség olyan mértékig fokozódhat, hogy akár egy fájdalmasan szúró „tüske” is képződhet az adott területen, és ez komolyan meg tudja keseríteni a mindennapokat.


A tünetek a tartós nyomásnak kitett területeken, általában a csontos alap felett jelentkeznek, főleg azokon a részeken, ahol a lábbeli rendszeresen irritálja a bőrt, valamint a szorosan összefekvő, egymáshoz préselődött lábujjak, elsősorban a IV–V. lábujjak között.

Hogyan alakul ki?

A nem megfelelő, túl kis méretű, szűk orrú, magas sarkú, kényelmetlen lábbeli viselése kedvez a tyúkszem kialakulásának. De nem csak ez! Gyakran a lábfej csontjainak szabálytalan szerkezete (például a bütyök, a kalapácsujj, a lúdtalp) is hozzájárul a szabálytalan terhelődéshez, amely előbb-utóbb a bőr megvastagodásához vezet.

Szintén a kiváltó okok közé kell sorolni a túlsúlyt. Ha a láb huzamosabb ideig – évekig, évtizedekig – a magassághoz képest jóval nagyobb testsúlyt cipel, szintén hozzájárulhat a fájdalmas bőrkeményedések kialakulásához.

A tartós mechanikai irritáció, a nyomás, a dörzsölés okozza és fenn is tartja a panaszokat, így a kezelésnél nem csupán a megkeményedett, szúró fájdalmat okozó bőrmegvastagodást kell eltávolítani, hanem a probléma gyökerét, a tartós, kóros mechanikai hatás megszüntetését is célul kell kitűzni – javasolja dr. Németh Réka bőrgyógyász.

Ez nem vírus!

Persze a súlyos, fájdalmas tünetek nem egyik napról a másikra jelentkeznek. Az első jelek kis bőrmegvastagodás formájában kezdődnek, amelyek fokozatosan fájdalmas csomócskává növekednek. Első pillantásra összekeverhető a talpon szintén gyakran észlelhető vírusos szemölccsel, de általában a típusos elhelyezkedés, a szúró, nyilalló fájdalom segít hamar megkülönbözteti a vírustól. Ebből következik, hogy a tyúkszem nem vírusos eredetű elváltozás, hanem az életmódunk okozta következmény.

Súlyosbodó tünetek

Ha nem változtat időben szokásain – például továbbra is magas sarkút visel, vagy képtelen fogyni –, az állandó irritáció megmarad, emiatt később sokszor fájdalmas gyulladás is kialakulhat a bőrkeményedés környezetében. A fájdalom erősödik, egyre elviselhetetlenebbé válik. Gyakori a terület vörössége, váladékozása, gennyezése is. A cukorbetegség, a végtagi keringési zavar hajlamosíthat a szövődményként kialakuló tünetekre, de tyúkszem sajnos ettől függetlenül is könnyen kialakulhat.

Kezeljük otthon?

Kezdeti stádiumban otthon is gyógyítgathatjuk. Próbálkozhatunk házi praktikákkal: ilyenkor a bőrmegvastagodás óvatos vékonyítása segíthet. A patikákban kapható puhító-hámlasztó krémek, tapaszok is hatékonyak.

A házi megoldás mellett érdemes pedikűrös segítségét is igénybe venni, aki szakszerűen, megfelelő áztatás, fertőtlenítés mellett eredményesebben tudja eltávolítani a tyúkszemet. Makacs esetekben orvosi beavatkozás szükséges, időnként sebészi kimetszés is. Gyulladásos tünetek esetén mindenképpen indokolt orvosi vizsgálat. Ha csak enyhébb a folyamat, elegendő a helyi gyulladáscsökkentő kezelés, súlyosabb esetben azonban szájon át szedett antibiotikum is indokolt lehet, nehogy a folyamat átterjedjen mélyebbre, akár a csontra is.

De ez csupán a következmények kezelését jelenti, minden esetben alapvető a szabálytalan, tartós mechanikai hatás csökkentése, megszüntetése. A kényelmes lábbeli viselése, szükség esetén a kóros lábfejszerkezetet kompenzáló talpbetét használata, illetve súlyosabb esetben ortopédiai szakvizsgálat, ahol az ortopédiai műtét szükségességére is fény derülhet – tanácsolja dr. Németh Réka.

Lágy vagy kemény?

A lágy tyúkszem a lábujjak között, a négyes és az ötös ujj egymással szembeni oldalán alakul ki, néha mindkét ujjon vagy csak az egyiken. Ez puhább, mert a lábujjközök nem szellőznek, ezen a területen mindig van némi nedvesség, ami felpuhítja a tyúkszemet alkotó szarut. A kemény tyúkszem a talpon, a lábközépcsontok fejecsei (capitulum) alatt, a kalapácsujj lábháti felszínén, illetve az ujjbegyeken alakul ki.

Idősebb korban, ötvenéves kor fölött szokott kialakulni tyúkszem, gyakrabban a nőknél.Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége