Pulzoximéter

Pulzoximéter

A pulzoximéter egy olyan gyógyászati segédeszköz, amely segítségével a pulzust és az oxigéntelítettséget lehet mérni és monitorozni. Ujjra csíptetve, nyugodt környezetben kell alkalmazni, így a mért eredményt hullámgrafikonon és számszerűen is kimutatja. A pulzoximéter rendkívül egyszerűen használható és pontos eszköz, amely otthoni használatra is tökéletesen alkalmazható. Honlapunkon több típusú pulzoximéter közül válogathat!

Eucerin Sun ajánlat


Megtekintés Rács Lista

2 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

EP

Internetes ár:

5 444 Ft

EP

Internetes ár:

7 937 Ft

Megtekintés Rács Lista

2 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Pulzoximéter

Ezért hasznos a pulzoximéter készülék

Az oxigéntelítettség vagy oxigénszaturáció azt az oxigénmennyiséget jelzi, amely a vörösvértestekkel együtt halad át a testen. A normál oxigéntelítettség általában 95% és 100% között mozog a legtöbb egészséges felnőttnél. Az ez alatti szintek aggasztóak, és azonnali orvosi ellátást igényelnek, mivel ez azt jelenti, hogy a szervek, szövetek és sejtek nem kapják meg a szükséges oxigént.

A legtöbb esetben a hemoglobin elegendő oxigént tartalmaz ahhoz, hogy kielégítse a szervezet szükségleteit. Néhány betegség azonban csökkenti az oxigénhez való kötődési képességét.

Mikor kell a pulzoximéter?

Minden olyan állapot, amely korlátozza a szervezet vörösvérsejt-termelési képességét, alacsony hemoglobinszintet eredményezhet, ami korlátozza annak az oxigénnek a mennyiségét, amely telítheti a vért. Az oxigéntelítettséget befolyásoló vérképzőszervi betegségek, keringési problémák és tüdőproblémák akadályozhatják a szervezetet abban, hogy elegendő oxigént vegyen fel vagy szállítson. Ez viszont csökkentheti a vér oxigéntelítettségi szintjét.

Az oxigénszaturációt légúti fertőzések, krónikus obstruktív tüdőbetegség, asztma, légmell, vérszegénység, szívbetegség, tüdőembólia, veleszületett szívhibák, egyéb vérképzőszervi elváltozások, például sarlósejtes vérszegénység, vagy a vörösvértestek fokozott pusztulásával járó állapotok okozhatják.

A pulzoximéter készülék előnye

A tüdejüket, vérüket vagy keringésüket érintő krónikus betegségekben szenvedők számára fontos az oxigénszaturációs értékek rendszeres nyomon követése, de bárki nyomon mérheti vére oxigéntelítettségét hordható pulzoximetriás eszközökkel; egyes okosórák még ezzel a funkcióval is rendelkeznek.

Az eszköz a vér oxigéntelítettségét (szaturációját) méri. Ennek egészséges értéke 95 és 100 % között van, 95 % alatt már tapasztalhatóak az oxigénhiányos állapothoz köthető tünetek, úgymint zavartság, légzési nehézség. Értékét a szakemberek 92 % alatt tartják alacsonynak. (Az ehhez tartozó vérben mérhető oxigénszint ilyenkor kb. 65 Hgmm.)

A készülékkel egyszerűen, fájdalommentesen mérhető a vér oxigénszintje: a mérőeszközt az ujjbegyre vagy a fülcimpára kell helyezni. A pulzoximetriás leolvasás az artériás vérben található oxigén százalékos arányát tükrözi.

Pulzoximetriás készüléket a Pingvin Patikákban vagy webáruházában is meg lehet venni.

Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.