Cink

Cink hiányában a gyermekeknél lassú növekedés, krónikus hiány miatt fejlődésbeli elmaradás tapasztalható. Hiánya csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet és gyakoribbak a vírusos megbetegedések. A bőr szárazzá és repedezetté válik, a haj és a köröm egészségtelen megjelenésű lesz. Egyoldalú táplálkozás vagy valamilyen betegség fellépésekor a cinkpótlás jó hatású lehet. A cinktartalmú táplálékkiegészítőket webshopunk is kínál, de csak orvosi felügyelet mellett szedje. Nézzen körül a cink és egyéb vitamintartalmú étrend-kiegészítők között!

Centrum  A-Z-ig


Megtekintés Rács Lista

1-24/47 termék

Oldal
/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Internetes ár:

2 690 Ft

Internetes ár:

1 610 Ft

Gluténmentes

Bio-C-Cink tabletta

Kiszerelés: 60x

Internetes ár:

2 258 Ft

Bio-Cink tabletta

Kiszerelés: 30x

Internetes ár:

1 952 Ft

Internetes ár:

4 688 Ft

Laktózmentes

Gluténmentes

Vegán

Internetes ár:

1 999 Ft

Internetes ár:

2 528 Ft

Gluténmentes

Internetes ár:

3 189 Ft

Laktózmentes

Gluténmentes

Internetes ár:

2 989 Ft

Internetes ár:

2 141 Ft

Internetes ár:

2 132 Ft

Internetes ár:

2 654 Ft

Internetes ár:

2 771 Ft

Internetes ár:

2 636 Ft

Vegán

Internetes ár:

3 698 Ft

Internetes ár:

2 960 Ft

Internetes ár:

2 321 Ft

Internetes ár:

3 068 Ft

Internetes ár:

3 095 Ft

Megtekintés Rács Lista

1-24/47 termék

Oldal
/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Cink

Cink: kicsi kell belőle, de az nagyon!

A cink növeli a sejt életképességét, biztosítja az anyagcsere-folyamatok lezajlását, részt vesz a vércukorszint szabályozásában, befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését, sőt általános detoxikáló szerepe is van. Szebbé teszi a bőrt, kedvezően hat az agyműködésre, a növekedésre, továbbra a nemi fejlődésre, fogamzásra és a prosztatapanaszokra.

A cink feladata

Legfontosabb szerepe a sejtek határoló hártyájának, vagyis a sejtmembrán integritásának fenntartásában van. Kiemelkedő szerepet tölt be a szervezetben lezajló enzimatikus folyamatok szabályozásában. Az inzulin térszerkezetének megfelelő stabilizálása is cink jelenlétéhez kötött. Fontos az anyagcsere-folyamatok általános, helyes módon történő lezajlásának biztosításához.

Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. Az egészséges spermiumok kialakulására is hat. Cinktartalmú készítmények használatosak például a pattanásos, aknés bőr kezelésére, illetve a sebgyógyulás és hámosodás elősegítésére. Jó hatású a jóindulatú prosztata- megnagyobbodás által okozott tünetek csökkentésére.

A cinkhiány következményei

Hiányában a gyermekeknél lassú növekedés, krónikus hiány esetén fejlődésbeli elmaradás tapasztalható. A szükségesnél kisebb mennyiség bevitele csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet és gyakoribbá válnak a vírusos megbetegedések. A bőr szárazzá és repedezetté válik, ekcéma alakulhat ki. A haj és a köröm egészségtelen megjelenésű lesz. A hormonrendszer egyensúlya felborul és zavar támad a nemi funkciók terén is. A cink a gyerekeknél a herék fejletlenségét okozza, felnőtt korban az elhúzódó sebgyógyulás, az étvágycsökkenés, a letargia, a hasmenés és a bőrgyulladás a hiánytünet.

Cinkforrások

A hüvelyesek, a tojás, a tej, a húsfélék és mindenféle tengeri herkentyűk, halak bőségesen tartalmaznak cinket, felszívódása ezekből kiegyensúlyozott. Ám egyidejű magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása rontja a felszívódás sebességét, mértékét. Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén így cinkkiegészítők szedése nem szükséges, ám egyoldalú táplálkozás vagy valamilyen betegség fellépésekor a cinkpótlás jó hatású lehet.

A cinktartalmú táplálékkiegészítőket is orvosi felügyelet mellett érdemes szedni. A hideg évszakokban, influenzaszerű megbetegedések halmozódásakor a sejtek ellenállásának megnövelése miatt érdemes pótolni. Bőrproblémák fennállásakor fokozott mennyiségben fogyasztandó.

Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.