Hüvelyszárazság

Hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság természetes eredetű jelenség, és betegség előjele is lehet a nők életében. Gyakran előfordul a menopauza esetében és a menstruációs ciklus elején. A komoly, hosszabb ideje fennálló hüvelyszárazságot érdemes kivizsgáltatni a súlyos betegségek kizárása érdekében. Kínálatunkban többféle típusú, intim területen használható készítmény, mint kenőcsök, hüvelykúpok és hüvelygélek segítenek a hüvelyszárazság leküzdésében!

Eucerin Sun ajánlat


Megtekintés Rács Lista

9 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

EP

Cikatridina kenőcs

Kiszerelés: 60g

Internetes ár:

8 360 Ft

EP

Gyógyszer

Estrokad hüvelykrém

Kiszerelés: 1x25g

Internetes ár:

5 570 Ft

Internetes ár:

4 283 Ft

EP

Gyógyszer

Ovestin 1 mg/g krém

Kiszerelés: 15g

Internetes ár:

3 743 Ft

EP

Internetes ár:

4 868 Ft

Megtekintés Rács Lista

9 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Hüvelyszárazság

Változókori hüvelyszárazság

A hüvelyfalban nincsenek váladéktermelő mirigysejtek, mirigyek, mégsem száraz. Felületét beborítja a leváló, széteső legfelsőbb sejtrétegekből bakteriális közreműködéssel keletkező tejsav, mely szemmel is látható, fénylő nedves, opálos fehéres bevonat. Ehhez társulhat főleg a hüvely felső harmadában a méh nyakcsatornáját bélelő mirigyhámsejtek váladéka, melynek mennyisége és állaga a ciklus folyamán változó, középidő táján bővebb és sűrűbb.

Hüvelyszárazság ellen tejsavbaktérium

A hüvely biológiai funkcióinak panaszmentessége a petefészkek hormonjai helyes termelődésének függvénye, melyek a glikogéndús, sokrétegű és leváló hüvelyhámot képezik a védő tejsavbaktériumok számára. Az általuk termelt tejsav savassága alkalmatlan bármely hüvelyi kórokozó megtelepedésére vagy szaporodására. Tejsav-védőbevonat nélkül a hám felszíne kiszárad, berepedezik, égő, viszkető, fájdalmas lehet és az apró, akár mikroszkópos berepedezések a meggyengült, majd kipusztult tejsavbaktérium-flóra nélkül szabad fertőzéskaput jelenthetnek a kórokozóknak.

A hüvelyszárazság okai

A szülés utáni korszak, a tartós fogamzásgátló-szedés, egyes gyógyszerek, allergia elleni antihisztaminok, hangulatjavító antidepresszánsok, túlzott alkoholfogyasztás vagy dohányzás, illetve olyan betegségek és gyógykezelésük, mint a cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés, endometriózis nagyban előidézheti a hüvelyszárazságot. Hajlamosító tényező lehet az erőltetett fogyókúra, a kevés folyadékbevitel és különösen a stressz, szorongás, párkapcsolati problémák.

Az indokolatlanul alkalmazott antibiotikum kúra elpusztítja a nem ellenálló tejsavbaktériumokat, megszűnik a tejsavtermelés, a hüvely savassága, megjelennek a védtelen hüvelyben a kórokozók, leggyakrabban a gomba. Kiszárad a hüvelyhám legfelsőbb rétege, berepedezik, másodlagos kórokozók behatolási kapuja lesz.

A hüvelyszárazság tünetei

Mivel a hüvelyszárazság égő, csípő érzettel jár, legtöbbször a gyakori, hasonló tünetekkel járó hüvelyfertőzésnek vélik és felesleges, kifejezetten káros, a nem létező kórokozó ellenes gyógyszerezés kezdődik. Ezektől valóban kipusztul a tejsavbaktérium-flóra, felbillen a sav-bázis egyensúly és valóban megtelepedhetnek immár a kórokozók.

A Pingvin Patikákban kapható hüvelykrémek, kúpok, kenőcsök elősegítik a hidratációt, csökkentik a tüneteket.

Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.