Antioxidáns
Az antioxidánsok létfontosságú alkotóelemei szervezetünknek. Fontos szerepet játszanak az immunrendszer erősítésében azáltal, hogy a káros szabadgyökök negatív hatásait kiiktatják. Betegség esetén vagy időskorban ezek a szabadgyökök túltermelődhetnek, amelyeket antioxidáns tartalmú készítmények segítségével lehet megelőzni. Tegyen egészségéért megfelelő táplálkozással, mozgással, és szükség esetén válasszon vitamin- és ásványianyag-tartalmú készítményeink közül!
EP
Béres Csepp Extra + Béres C-vitamin 50 mg kombinál...
Kiszerelés:
4x30ml+120x
Internetes ár:
7 991 Ft
EP
Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek + Bér...
Kiszerelés:
4x30ml+120x
Internetes ár:
9 188 Ft
Atioxidáns
Mennyit fogyasszunk antioxidánsból?
Az antioxidánsok szervezetünk egyik létfontosságú alkotóelemei, melyekhez növényi vagy állati eredetű táplálékon keresztül juthatunk hozzá; hasznuk, hogy gátolják az égési (oxidációs) folyamatokat. Közismert antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, a Q10 (más néven ubikinon) molekula.
Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek szerepelnek közöttük.
Szerepük a szervezetben vagy a külső környezetben keletkező szabadgyökök elbontása, semlegesítése. Ebből adódóan több olyan egészségi probléma ellen hatásosnak bizonyultak, amelyek a szabad gyökök okozta oxidatív károsodásból erednek vagy azzal kapcsolatosak (például: szív- és érrendszeri, valamint daganatos elváltozások).
Az antioxidánsok főbb hatása
A zöldségek és gyümölcsök antioxidáns tulajdonságúak, kiválóak a szív-ér rendszeri betegségek, a demencia kockázatának csökkentésére. A kiegyensúlyozott táplálkozás részeként naponta összesen mintegy 400-600 gramm zöldség és gyümölcs szerepeljen az étrendben!
A vörösbor és a bor katechintartalma csökkenti a szívinfarktus kockázatát. A teában lévő katechinek több mint a felét az epigallokatechin-gallát nevű vegyület (EGCG) teszi ki, amely hússzor erősebb hatású antioxidáns, mint a C-vitamin.
Mind a koffeintartalmú, mind a koffeinmentes kávéban található polifenolok közreműködnek a demencia megelőzésében. A rendszeres kávéfogyasztás kedvező hatású a már kialakult Alzheimer-kór esetében is. A kakaó fogyasztása a flavanol révén javítja az erek belső sejtrétegének funkcióját. Naponta 1-2 kocka mind a kognitív képességek megőrzésének, mind a szellemi hanyatlás megelőzésének eszköze lehet.
Antioxidáns tartalmú étrend-kiegészítők
Óvatosan az étrendkiegészítőkkel! Úgy tűnik, hogy az antioxidáns hatású vitaminok és ásványi anyagok nagy dózisban, étrend-kiegészítők formájában nem csökkentik jelentősebben a szív-érrendszeri betegségek és a rák kockázatát, a nagy dózisú E- és A-vitaminpótlás veszélyessége sem kizárt. Ezért csakis orvosi utasításra, a megadott készítményt, a megadott dózisban fogyassza!
Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.
Bejelentkezés
Új fiók létrehozása