Széklettartály

Széklettartály

Széklettartály - Pingvin Patika

Bioderma Photoserm


Megtekintés Rács Lista

3 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

EP

Internetes ár:

539 Ft

Internetes ár:

242 Ft

Internetes ár:

188 Ft

Megtekintés Rács Lista

3 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Széklettartály

Vannak esetek, amikor otthoni körülmények között szükséges székletmintához jutni, amit aztán el is kell juttatni a mikrobiológiai laborba. Ennek diszkrét eszköze a széklettartály, amely a legtöbb gyógyszertárban, így a Pingvin Patikák webáruházában is kapható.

Mit mutat a széklettenyésztés?

Normál körülmények között több mint 50 féle baktérium él a vastagbélben, mellettük számos kóros baktérium, vírus, gomba vagy parazita is megtelepedhet, betegségeket okozva. Ezek kimutatását és azonosítását teszi lehetővé a széklettenyésztés.

Ehhez egy steril székletgyűjtő tartályba kell a székletmintát elhelyezni, majd ezt, leadva egy olyan gépbe, „inkubátorba” helyezik, ahol a biztosított feltételek (pl. hőmérséklet, páratartalom, levegő oxigén mennyisége) lehetővé teszik a baktériumok és más mikroorganizmusok növekedését, ha azok jelen vannak a székletben. A fertőzés pontos típusát további kémiai és mikroszkóp alatti vizsgálatokkal állapítják meg.

Mi kerülhet a széklettartályba?

A vizsgálati eredményt befolyásolhatja az antibiotikum és hashajtó használata, ezért feltétlenül közölje a vizsgálatot kérő orvosával, ha ilyen gyógyszert szed. Ront a vizsgálat megbízhatóságán az is, ha a székletminta vizelettel szennyeződik, ha víz, szappan, esetleg WC-papír kerül a mintába, valamint az is, ha túl kevés minta került a tartályba. Fontos az is, hogy a lehető leghamarabb kerüljön laboratóriumba a minta, nem javasolt hűtőszekrényben tárolni.

Mikor indokolt a széklettenyésztés?

Súlyos vagy véres hasmenés, fokozott gázképződés, hányinger, hányás, étvágytalanság, hasi fájdalom, ismeretlen eredetű láz, végbél körüli viszkető érzés esetén indokolt a tenyésztés. Széklettenyésztést tünetmentes egyéneknél is végezhető, amennyiben a tünetmentes hordozás és így a tovább fertőzés lehetőségét szeretné kizárni az orvos. A vizsgálat különböző bakteriális fertőzéseket mutathat ki, vírusokat, parazitákat találhat, ritkábban gomba-féléket.

A székletvér kimutatása szintén széklet mintából, ám más eljárással történik, ezt a széklettenyésztés során nem vizsgálják. Rutinszerűen szintén nem része a vizsgálatnak, ahogy a kalprotektin, az egyes enzimek, illetve a baktériumok közül a Helicobacter pylori kimutatása sem.

Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.