Lázmérő

Lázmérő

A lázzal járó betegségeket érdemes nagyon komolyan venni, hiszen súlyos szövődmények alakulhatnak ki megfelelő gyógyászati kezelés hiányában. A láz tünetei közé tartozik a hidegrázás, izzadás, gyengeség. A láz mérésére szolgáló digitális lázmérők segítenek a test hőmérsékletének pontos mérésében, így könnyedén megállapítható, hogy lázzal állunk-e szemben. Tekintse meg a honlapunkon elérhető digitális, higany- és érintés nélküli lázmérőket!

Eucerin Sun ajánlat


Megtekintés Rács Lista

15 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

EP

Internetes ár:

11 276 Ft

EP

Internetes ár:

2 978 Ft

EP

Internetes ár:

3 023 Ft

EP

Internetes ár:

1 178 Ft

EP

Internetes ár:

1 286 Ft

EP

Internetes ár:

2 276 Ft

EP

Internetes ár:

3 302 Ft

EP

Internetes ár:

3 743 Ft

Internetes ár:

1 493 Ft

EP

Internetes ár:

2 159 Ft

EP

Internetes ár:

2 132 Ft

EP

Internetes ár:

1 412 Ft

EP

Internetes ár:

8 720 Ft

EP

Internetes ár:

1 772 Ft

Megtekintés Rács Lista

15 termékek

/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Lázmérő

Lázmérő‑ a családi patika elengedhetetlen kelléke

Sokakban tévhitek és félelmek élnek a lázzal kapcsolatban. Valójában még a magas láz sem okoz semmilyen kárt, ráadásul segíti a gyógyulást, ezért fejlett országokban már évtizedek óta nem csillapítják rutinszerűen a lázat. 2011 óta hazánkban is az a szakmai irányelv: lázat nem kell csillapítani még a gyereknél sem, csak lehet és ajánlott akkor, ha a gyermek közérzete rossz. Persze a lázmérés alapvető fontosságú.

Mit mutat a lázmérő?

Laikusként nem feltétlenül egyértelmű, mi számít láznak, és mi hőemelkedésnek.

Hónaljban mért értékeknél 37-38 °C hőemelkedés, 38-39 °C mérsékelt láz, 39-40,5 °C magas láz, 40,5 °C felett igen magas láz.

Végbélben mért értékeknél 36,5-37,5 °C normális testhőmérséklet, 37,5-38,5 °C hőemelkedés, 38,5-39,5 °C mérsékelt láz, 39,5-41 °C magas láz, 41 °C felett igen magas lázról beszélünk.

Lázmérés gyerekeknél

Téves és elavult nézet, hogy magas testhőmérsékletnél mindenképpen be kell avatkozni, hűtőfürdőt, borogatást kell alkalmazni. A 2011-es szakmai protokoll (NEFMI lázas gyermekek ellátásról) szerint lázcsillapítás csak abban az esetben indokolt, amennyiben a beteg közérzete megköveteli. Gyakran előfordul, hogy lázas gyermekek magasabb testhővel (akár 39 fokos lázzal) is nyugodtak, játszanak. Ilyenkor felesleges a gyógyszeres vagy fizikai beavatkozás. Mindig az egyéni, pillanatnyi szükségletek figyelembevételével kell dönteni a lázcsillapításról.

A helyes lázmérés technikája

A csecsemők, kisdedek esetén a lázmérés legbiztosabb módja a végbélben való hőmérőzés: fektessük a gyermeket a hátára, és emeljük fel a lábát a sarkánál fogva. Kenjük be vékonyan a lázmérő végét popsi krémmel, és helyezzük be a lázmérőt a végbélnyílásba, kb. 2-2,5 cm mélyen. 2-3 percig tartsuk bent, illetve figyeljük a higanyszál mozgását. Végbélben mérve a lázat, mivel az úgynevezett maghőmérsékletet mérjük 0,5°C magasabb értéket kapunk, mint hónaljban mérve.

Nagyobb gyermek lázát hónaljban is mérhetjük, óvodás kortól ez az általánosabb. Figyeljünk arra, hogy a lázmérő nehogy elcsússzon, illetve a gyermek hónalját összeszorítva tartsa.

Nézzen szét a Pingvin Patika webáruházában, szerezze be a legkorszerűbb lázmérőket ott!

Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.