Lavórnyi lábfürdő

Lavórnyi lábfürdő

Lavórnyi lábfürdő

Téli estéken nagyon kellemes meleg vízben áztatni a lábfejet. Nemcsak átmelegíti az alsó végtagokat, hanem kedvezően hat a vérkeringésre is. Nagyanyáink gyógynövénnyel, sóval bolondították meg az áztatóvizet. Nézzük, melyik mire jó.

Méltatlanul kevés idő jut a lábápolásra, pedig egész életünk során terhet cipel, sokszor egész nap, megállás nélkül. Egy kis figyelmet, törődést legalább lábfürdő formájában fordítsunk rá.

Tény, hogy kellemesen átmelegíti a testet az esti lábáztatás, amire a hosszú, hideg, téli estéknél jobb időszakot keresve sem találhatnánk. Az egész napos terhelés után jólesik pihentetni a cipőben elnyűtt lábfejet. A meleg víz javítja a vérkeringést, felpuhítja a bőrkeményedést, és a nap végén nem jégcsaphideg lábbal bújhatunk ágyba.

Kúraszerű gondoskodás

Persze nem szükséges minden este egy lavór vízben topogni a nappaliban! Évente két kúra, kúránként 8-10 alkalom, heti háromszori gyakorisággal, alkalmanként 30 perc elegendő erre. Körülbelül 3-4 liter 40 fokos vízbe tehetünk sót, gyógynövényt vagy almaecetet, kinek mi válik be. Sokan úgy vélik, hogy a szervezet nagytakarításával felérő lábfürdő már 6-7 alkalom után érezteti pozitív hatásait.

Gyógynövényes fürdő

Két-két kiskanál cickafark, a borsmenta és a sarkantyúka 10 percig forralt vízben áztatva remek lábfürdő. A főzet csökkentheti a gyulladást, fájdalomcsillapító hatással bírhat, és a fertőzések leküzdésében is segíthetFőleg meghűléses időszakban érdemes kipróbálni.

Népi gyógymódok nyomában

Sokan keserűsót vagy tengeri sót tesznek nagyjából 3 liter meleg vízhez, ez kiválóan ellazítja az izmokat, azonban, ha nyílt seb található a lábfejen vagy lábszáron, ne alkalmazzunk sót. Mások szódabikarbónát adnak a vízhez.

Az almaecet 3 liter meleg vízzel elkeverve szintén hatékony lehet, már csak a bőrkeményedések miatt is, mert lágyítja a bőrt. Egyébként az ecet a kellemetlen szagoktól is megszabadítja a lábat.

Egyesek szerint a körömgombát gyógyítja a teafaolaj, ezért sokan hónapokig próbálkoznak az alkalmazásával, eredménytelenül. A teafaolaj valóban nagyon jó hatású, de a körömgomba annyira makacs betegség, hogy csak erős gyógyszeres lakkokkal, ecsetelőkkel van esély a megszüntetésére. Ezért kevés a remény arra, hogy a teafaolaj vízbe csepegtetve megszünteti a gombát.

Nem szabad megfeledkezni a forgalomban kapható lábápoló krémekről sem: ezek kiválóan puhítják, hidratálják a bőrt, javítják a lábfej és a lábszár vérkeringését.Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége