K-vitamin
A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője. Elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, és a csontok felépítéséhez is szükséges lehet. Hiányában vérzékenység, véralvadási zavarok, zsírfelszívódási- és/vagy májfunkciós zavarok, hasmenés alakulhat ki. Pótlása ajánlatos a belső vérzések, orrvérzés, erős menstruációs vérzés esetén, illetve súlyos májelégtelenségben, felszívódási zavarokban, a bélflóra károsodásakor, tartós intravénás táplálás esetén. Tekintse meg vitaminjainkat, és tegyen még többet egészségéért!
K-vitamin
K-vitamin: a véralvadás és a méregtelenítés segítőj
A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője. Elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, és a csontok felépítéséhez is szükséges lehet. Hiánya súlyos következményekkel járhat.
Azt az édesanyák jól tudják, hogy az újszülöttnek K-vitaminra van szüksége az újszülött korban fellépő vérzékenységi állapotok megelőzésére. A babák steril bélrendszere ugyanis még nem képes vitaminok előállítására, ezért néhány napos korukban K-vitamint kapnak.
A K-vitamin hiányában vérzékenység, véralvadási zavarok, zsírfelszívódási- és/vagy májfunkciós zavarok, hasmenés alakulhat ki. Ajánlatos a pótlása belső vérzések, orrvérzés, erős menstruációs vérzés esetén. Súlyos májelégtelenségben, felszívódási zavarokban, a bélflóra károsodásakor, és tartós intravénás táplálás esetén is indokolt a pótlása.
Miben rejlik K-vitamin?
A K-vitamin mintegy felét K1-vitamin formájában a táplálékkal készen visszük a szervezetbe, a szükséglet másik fele pedig a bélben megfelelő előanyagokból keletkezik a jótékony hatású bélbaktériumok közreműködésével, ez a K2-vitamin. Így a vegyes táplálkozás és egészséges bélflóra esetén a szervezet ellátottsága kielégítő.
A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, de nem raktározódik hosszú ideig a szervezetben. K1-vitamint elsősorban a zöld leveles növények (például zöldség- és főzelékfélék, káposzta, brokkoli, spenót, bimbós kel, paraj), valamint a tej- és tejtermékek, máj tartalmaz. Az élelmiszereken keresztül bevitt vitamin rossz arányban szívódik fel, csak 10-70 százaléka hasznosul. Antibiotikus terápia vagy bélgyulladásos megbetegedés esetén az arány romlik.
K-vitamin-hiány
Ez egyoldalú táplálkozáskor lép fel, ha nem eszünk elegendőt a fent említett zöld növényekből, de előfordulhat felszívódási zavarral járó hosszan tartó bélgyulladás esetén, vagy erős antibiotikumokkal történő kezelés után, amikor a vitamintermelő baktériumok elpusztulnak.
A pótlás adagolását a kezelőorvos állítja be. Csak szigorúan az orvos felügyelete mellett szabad K-vitamin-tartalmú készítményeket szedni, ezek kombinált formában is kaphatóak, például kálciummal, D3- vitaminnal, cinkkel kombinálva.
Óvatosan a K-vitaminnal
Véralvadásgátló gyógyszereket szedők, vérzékeny betegek nem fogyaszthatnak túl nagy mennyiségű K-vitamint.
Az E-vitaminnak enyhe véralvadásgátló hatása van, ezért egyidejű szedésükkor tanácsos nem egyszerre bevenni őket. A terhesség utolsó heteiben kerülni kell a K-vitamin-készítmények alkalmazását.
Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.
Bejelentkezés
Új fiók létrehozása