Ezért hasznos a pulzoximéter készülék

Ezért hasznos a pulzoximéter készülék


Az oxigéntelítettség vagy oxigénszaturáció azt az oxigénmennyiséget jelzi, amely a vörösvértestekkel együtt halad át a testen. A normál oxigéntelítettség általában 95% és 100% között van a legtöbb egészséges felnőttnél. Az ez alatti szinteket nem szabad figyelmen kívül hagyni, 92%-nál már azonnali orvosi ellátást igényelnek, mivel ez azt jelenti, hogy szervei, szövetei és sejtjei nem kapják meg a szükséges oxigént.

 

Ezért hasznos a pulzoximéter készülékA vér oxigénszintje számos kulcsfontosságú tényezőtől függ. Elsősorban attól,hogy mennyi oxigént lélegzünk be, hogy milyen jól cserélik a tüdő léghólyagocskái szén-dioxidot oxigénre. Továbbá attól is, hogy mennyi hemoglobin koncentrálódik a vörösvértestekben, és milyen jól vonzza a hemoglobin az oxigént. A legtöbb esetben a hemoglobin elegendő oxigént tartalmaz ahhoz, hogy kielégítse a szervezet szükségleteit. Néhány betegség azonban csökkenti az oxigénhez való kötődési képességét.

Minden olyan állapot, amely korlátozza a szervezet vörösvérsejt-termelési képességét, alacsony hemoglobinszintet eredmé-nyezhet, ami korlátozza annak az oxigénnek a mennyiségét, amely telítheti a vért. Az 
oxigéntelítettséget befolyásoló vérképző-szervi betegségek, keringési problémák és tüdőproblémák akadályozhatják a szervezetet abban, hogy elegendő oxigént vegyen fel vagy szállítson. Ez viszont csökkentheti a vér oxigéntelítettségi szintjét.

A tüdejüket, vérüket vagy keringésüket érintő krónikus betegségekben szenvedők számára fontos az oxigénszaturációs érté
kek rendszeres nyomon követése, de bárki nyomon követheti vére oxigéntelítettsé-gét hordható pulzoximetriás eszközökkel;
egyes okosórák még ezzel a funkcióval is rendelkeznek.

Az oxigénszaturációt befolyásolja: 

  • légúti fertőzések (pl. megfázás, infl uenza, Covid),
  • krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD),
  • asztma,
  • légmell,
  • vérszegénység,
  • szívbetegség,
  • tüdőembólia,
  • veleszületett szívhibák,
  • egyéb vérképzőszervi elváltozások, például sarlósejtes vérszegénység, vagy a vörösvértestek fokozott pusztulásával járó állapotok, stb. sarlósejtes vérszegénység, vagy a
    vörösvértestek


Az eszköz a vér oxigéntelítettségét (szaturációját) méri. Ennek egészséges értéke 95 és 100% között van, 95% alatt már tapasztalhatóak az oxigénhiányos állapothoz köthető tünetek, úgymint zavartság, légzési nehézség. Értékét a szakemberek 92% alatt tartják alacsonynak. (Az ehhez tartozó vérben mérhető oxigénszint ilyenkor kb. 65 Hgmm.)

 

Pulzoximetriás készüléket gyógyszertárban, gyógyászatisegédeszköz-boltban vagy online is lehet venni. A készülékkel egyszerűen, fájdalommentesen mérhető a vér oxigénszintje: a mérőeszközt az ujjbegyre vagy a fülcimpára kell helyezni. A pulzoximetriás leolvasás az artériás vérben található oxigén százalékos arányát tükrözi.

 

A vérvételhez képest ez egy kevésbé megbízható módszer, mert közvetetten mér fényelnyelés révén. A pulzoximétert az ujjra kell rácsíptetni, melynek egyik oldala felől indulva a fénysugár keresztülhalad az ujjon a másik oldalon lévő érzékelő részébe. Mialatt ez megtörténik, a készülék méri a vér becsült oxigénszintjét. Azonban az így kapott adat nem feltétlenül fedi tökéletesen a valóságot, pontatlansága több tényezőből is adódhat: például piszkos ujjak, remegés, a bőr hőmérséklete, vastagsága, erős fények, sötétebb bőrtónusok.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége