Nem kell mindig csillapítani a lázat

Nem kell mindig csillapítani a lázat

Az utóbbi években megváltozott a magyar protokoll a gyerekek lázcsillapításáról. Bár a kevésbé rutinos szülőkön már a lázmérő hőemelkedést mutató higanyszálától is eluralkodhat a pánik, nem kell azonnal lázcsillapítóval traktálni a kicsiket. Cikkünkben dr. Molnár Zsuzsa házi gyermekorvos tanácsait olvashatják.

Mikor kell egy kisgyermek lázát csillapítani?

A láz a szervezet normális reakciója a vírusok vagy baktériumok okozta fertőzésekre: magasabb testhőmérsékleten az immunrendszer jobban tud küzdeni a betolakodó baktériumok vagy vírusok ellen. A korábbi évtizedek gyakorlatával ellentétben mára megváltozott a magyar protokoll is a lázcsillapításról. A lázat nem kötelező csillapítani, csak lehet és ajánlott, akkor, ha a gyermek közérzete rossz. Még a magas, 39-40 fok feletti lázat sem muszáj csillapítani, ha közben a gyermek nem elesett állapotú, játszik, ugyanis a korábbi tévhitekkel ellentétben nem okoz semmilyen idegrendszeri károsodást vagy fehérjekicsapódást.

Életkori megkötés lázcsillapításnál nincs, viszont ha 3 hónapos kor alatt egy újszülöttnél vagy csecsemőnél láz jelentkezik, mielőbb orvoshoz kell fordulni, mert szervezetükben a fertőzések nagyon gyorsan generalizálódnak, és rövid idő alatt súlyos, akár szeptikus állapot tud kialakulni.

Nem kell mindig csillapítani a lázatTehát a 3 hónap alatti babáknál nem a láz a fokozottan veszélyes, hanem a láz okozója?

Pontosan. Nem a láz, hanem az okozója. Például a szülés kapcsán az újszülöttbe került anyai kórokozók, vagy a székletben lévő baktériumok húgyutakba kerülése, esetleg ha betegen látogatják meg az újszülöttet. Így 3 hónapos kor alatt minél előbb klinikai kivizsgálás javasolt, hogy kiderüljön a fertőzés oka, és minél hamarabb elkezdődjön a kezelés. A 4–6 hónapos csecsemők is elég esendőek, így ha náluk jelentkezik láz, akkor is érdemes mihamarabb orvoshoz vinni őket. Azonban ha a kötelező védőoltások után alakul ki a kismértékű láz, azzal nem kell ügyeletre rohanni.

Mikor kell félni a lázgörcstől?

Lázgörcs általában a 3 hónapos kor feletti csecsemőket és az 5 év alatti gyermekeket érinti. Ez valójában nem a láztól alakul ki, helyesebb volna infekcióhoz (fertőzéshez) kapcsolódó görcsnek nevezni. A lázcsillapítók nincsenek rá hatással, ezért a rutinszerű lázcsillapítás ebben az esetben sem indokolt. A lázgörcs általában fél perctől néhány percig tart, eszméletvesztéssel és a végtagok rángásával jár. A legfontosabb teendő a gyermek nyugalomba helyezése, a fej oldalra fordítása, nehogy félrenyeljen. Ne próbáljuk ilyenkor itatni! A görcs lezajlása után orvosi vizsgálat szükséges, hiszen komoly idegrendszeri fertőzések is indulhatnak görccsel.

Mire kell figyelni az 1–3 éves korú, lázas gyerekeknél?

Ha egy kisded korú gyermek lázas, de jó kedélyű, eszik, iszik és játszik, nem kötelező neki lázcsillapítót adni. Ha nagyon bágyadt, rosszul érzi magát, fájdalmai vannak, akkor paracetamol- vagy ibuprofentartalmú gyógyszer adható. Csak akkor indokolt 6 óránként adni a lázcsillapítót, ha a gyermek rosszul érzi magát, esetleg fájdalmai vannak. Ha a láz mellett lényeges tünet nincs, nem muszáj azonnal orvoshoz fordulni, de ha elhúzódik a láz, már 3 napja tart, vagy ha komoly tünet társul hozzá, például nem fogad el folyadékot, sokat hány, hasmenései vannak, tudatában változást észlelünk, aluszékonnyá válik, légzési nehezítettsége jelentkezik, vagy sötétlilás kiütések jelennek meg a bőrén, akkor mindenképp fel kell keresni a házi gyermekorvosukat vagy a helyi ügyeletet.

Láz lehúzására használ-e a hideg-meleg váltófürdő? 

Egyrészt a priznic (vizes borogatás) már nem javasolt, másrészt a gyerekek amúgy is nagyon rossz élményként élik ezt meg. Ha a langyos hűtőfürdőt kellemesnek érzi a gyermek, játszik benne, akkor lehet alkalmazni, de ha nem akarja, akkor ne használjuk.

Kimehet-e a hideg levegőre a lázas gyerek?

Nem kell mindenképpen bent maradni. Ha igényli, bátran vigyük ki! 

Inni, inni, inni! Inni, inni, inni! 

A lázas gyermeket teával, vízzel, vagy amit inni kíván, azzal itassuk! Ha az éppen anyatej vagy tápszer, akkor azt adjunk neki! Lázas állapotban a fokozott folyadékvesztés miatt a szervezet folyadékigénye is nagyobb, ezért bőven itassunk minden lázas gyermeket – életkortól függetlenül.


A lázmérésről

Csecsemők, kisdedek hőmérsékletét végbélben célszerű mérni, ebből a hőmérsékletből (maghőmérsékletből) 0,5 fokot le kell vonni, és ez felel meg a köpenyhőmérsékletnek – ez az az érték, amelyre az orvos rákérdez. Nagyobb gyerekeknek már mérhetjük hónaljban is a hőjét. Újabb módszerek a halánték- és a fülhőmérő. Az előbbi csak tájékoztató jellegű értéket mutat, a fülhőmérő pontos, de a kivitelezése ütközhet nehézségbe, illetve ha a gyermeknek középfülgyulladása van, vagy fokozott fülzsírtermelődése, akkor nem pontosan mér.



Kapcsolódó termékek

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége