Nem kell mindig csillapítani a lázat

Nem kell mindig csillapítani a lázat

Az utóbbi években megváltozott a magyar protokoll a gyerekek lázcsillapításáról. Bár a kevésbé rutinos szülőkön már a lázmérő hőemelkedést mutató higanyszálától is eluralkodhat a pánik, nem kell azonnal lázcsillapítóval traktálni a kicsiket. Cikkünkben dr. Molnár Zsuzsa házi gyermekorvos tanácsait olvashatják.

– Mikor kell egy kisgyermek lázát csillapítani?

– A láz a szervezet normális reakciója a vírusok vagy baktériumok okozta fertőzésekre: magasabb testhőmérsékleten az immunrendszer jobban tud küzdeni a betolakodó baktériumok vagy vírusok ellen. A korábbi évtizedek gyakorlatával ellentétben mára megváltozott a magyar protokoll is a lázcsillapításról. A lázat nem kötelező csillapítani, csak lehet és ajánlott, akkor, ha a gyermek közérzete rossz. Még a magas, 39-40 fok feletti lázat sem muszáj csillapítani, ha közben a gyermek nem elesett állapotú, játszik, ugyanis a korábbi tévhitekkel ellentétben nem okoz semmilyen idegrendszeri károsodást vagy fehérjekicsapódást.

Életkori megkötés lázcsillapításnál nincs, viszont ha 3 hónapos kor alatt egy újszülöttnél vagy csecsemőnél láz jelentkezik, mielőbb orvoshoz kell fordulni, mert szervezetükben a fertőzések nagyon gyorsan generalizálódnak, és rövid idő alatt súlyos, akár szeptikus állapot tud kialakulni.

– Tehát a 3 hónap alatti babáknál nem a láz a fokozottan veszélyes, hanem a láz okozója?

– Pontosan. Nem a láz, hanem az okozója. Például a szülés kapcsán az újszülöttbe került anyai kórokozók, vagy a székletben lévő baktériumok húgyutakba kerülése, esetleg ha betegen látogatják meg az újszülöttet. Így 3 hónapos kor alatt minél előbb klinikai kivizsgálás javasolt, hogy kiderüljön a fertőzés oka, és minél hamarabb elkezdődjön a kezelés. A 4–6 hónapos csecsemők is elég esendőek, így ha náluk jelentkezik láz, akkor is érdemes mihamarabb orvoshoz vinni őket. Azonban ha a kötelező védőoltások után alakul ki a kismértékű láz, azzal nem kell ügyeletre rohanni.

– Mikor kell félni a lázgörcstől?

– Lázgörcs általában a 3 hónapos kor feletti csecsemőket és az 5 év alatti gyermekeket érinti. Ez valójában nem a láztól alakul ki, helyesebb volna infekcióhoz (fertőzéshez) kapcsolódó görcsnek nevezni. A lázcsillapítók nincsenek rá hatással, ezért a rutinszerű lázcsillapítás ebben az esetben sem indokolt. A lázgörcs általában fél perctől néhány percig tart, eszméletvesztéssel és a végtagok rángásával jár. A legfontosabb teendő a gyermek nyugalomba helyezése, a fej oldalra fordítása, nehogy félrenyeljen. Ne próbáljuk ilyenkor itatni! A görcs lezajlása után orvosi vizsgálat szükséges, hiszen komoly idegrendszeri fertőzések is indulhatnak görccsel.

– Mire kell figyelni az 1–3 éves korú, lázas gyerekeknél?

– Ha egy kisded korú gyermek lázas, de jó kedélyű, eszik, iszik és játszik, nem kötelező neki lázcsillapítót adni. Ha nagyon bágyadt, rosszul érzi magát, fájdalmai vannak, akkor paracetamol- vagy ibuprofentartalmú gyógyszer adható. Csak akkor indokolt 6 óránként adni a lázcsillapítót, ha a gyermek rosszul érzi magát, esetleg fájdalmai vannak. Ha a láz mellett lényeges tünet nincs, nem muszáj azonnal orvoshoz fordulni, de ha elhúzódik a láz, már 3 napja tart, vagy ha komoly tünet társul hozzá, például nem fogad el folyadékot, sokat hány, hasmenései vannak, tudatában változást észlelünk, aluszékonnyá válik, légzési nehezítettsége jelentkezik, vagy sötétlilás kiütések jelennek meg a bőrén, akkor mindenképp fel kell keresni a házi gyermekorvosukat vagy a helyi ügyeletet.

– Láz lehúzására használ-e a hideg-meleg váltófürdő? 

– Egyrészt a priznic (vizes borogatás) már nem javasolt, másrészt a gyerekek amúgy is nagyon rossz élményként élik ezt meg. Ha a langyos hűtőfürdőt kellemesnek érzi a gyermek, játszik benne, akkor lehet alkalmazni, de ha nem akarja, akkor ne használjuk.

– Kimehet-e a hideg levegőre a lázas gyerek?

– Nem kell mindenképpen bent maradni. Ha igényli, bátran vigyük ki! 

Inni, inni, inni! 

A lázas gyermeket teával, vízzel, vagy amit inni kíván, azzal itassuk! Ha az éppen anyatej vagy tápszer, akkor azt adjunk neki! Lázas állapotban a fokozott folyadékvesztés miatt a szervezet folyadékigénye is nagyobb, ezért bőven itassunk minden lázas gyermeket – életkortól függetlenül.

Nem kell mindig csillapítani a lázatA lázmérésről

Csecsemők, kisdedek hőmérsékletét végbélben célszerű mérni, ebből a hőmérsékletből (maghőmérsékletből) 0,5 fokot le kell vonni, és ez felel meg a köpenyhőmérsékletnek – ez az az érték, amelyre az orvos rákérdez. Nagyobb gyerekeknek már mérhetjük hónaljban is a hőjét. Újabb módszerek a halánték- és a fülhőmérő. Az előbbi csak tájékoztató jellegű értéket mutat, a fülhőmérő pontos, de a kivitelezése ütközhet nehézségbe, illetve ha a gyermeknek középfülgyulladása van, vagy fokozott fülzsírtermelődése, akkor nem pontosan mér.Kapcsolódó termékek

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége