Kalcium

Kalcium

A Kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izom-összehúzódásban, sőt még a véralvadásban is. Az alacsony kalciumszint izomgörcsöket, izomfájdalmat, érzészavarokat okozhat. Hosszútávon elegendő mennyiségű kalcium nélkül csontritkulás alakul ki. Kalcium-pótlásra sokféle vény nélkül kapható készítményt kínál a Pingvin Patika, van, amelyik D-vitamint is tartalmaz. Nézze meg kínálatot!

Eucerin Sun ajánlat


Megtekintés Rács Lista

49-53/53 termék

Oldal
/ oldal
Csökkenő sorrendbe
Megtekintés Rács Lista

49-53/53 termék

Oldal
/ oldal
Csökkenő sorrendbe

Kalcium

Kalcium - a csontok egészségéért

A kalcium rendkívül fontos ásványi anyag, minden sejtnek, szövetnek szüksége van rá. A csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izom-összehúzódásban, sőt még a véralvadásban is.

A szervezet kalciumtartalmának 99 százaléka a csontszövetben található, mely egyben kalciumraktárként is funkcionál. A maradék kalcium a vérben és a sejtekben van, ahol a koncentrációja csak szűk határok között változhat, mert csak egy bizonyos koncentrációtartományon belül tudja élettani funkcióit megfelelően ellátni.

A napi ajánlott mennyiségű D-vitamin megfelelő kalciumszintet biztosít az egészséges csontozat kialakításához, viszont túl nagy mennyiségben még a csontokból is felszabadítja a kalciumot, ezért nem szabad túlzásba vinni szedését. Hiányában szinte biztosan nem szívódik fel elég kalcium.

Az alacsony kalciumszint izomgörcsöket, izomfájdalmat, érzészavarokat okozhat, mert fokozódik az idegek és az izmok ingerelhetősége, vagyis kisebb ingerekre hevesebben reagálnak. Hosszútávon csontritkulás alakul ki elegendő mennyiségű kalcium nélkül: a csont szilárdsága csökken, a csonttörések kisebb erőbehatásra is kialakulnak, ezért gyakoribbá válnak, és nehezebben, hosszabb ideig gyógyulnak.

Várandósság és szoptatás során megnő a kalcium-szükséglet, pótlásra pedig leggyakrabban tejfehérje-allergia esetén van szükség, amikor a legfőbb kalciumforrástól esik el a beteg. 50 évnél idősebb (menopauza után lévő) nők és 65 évnél idősebb férfiaknál, illetve dohányzás, alkoholfogyasztás és stresszes életmód esetén is nagyobb a szervezet kalciumigénye.

A kalcium pótlása

A kevés kalciumfogyasztás könnyen orvosolható tej, tejtermékek, bab, mandula, szezámmag, brokkoli vagy narancs bevitelével, de számos más élelmiszer is tartalmazza: mák, tojássárgája, halak (főleg szardínia), zöldség- és gyümölcsfélék (leginkább a petrezselyem, gomba, káposzta, brokkoli, banán). Nagyobb mértékű hiány esetén alkalmazhatunk kalcium-pótlást is.

Kalciumhiányt okozhat még a mellékpajzsmirigy alulműködése, D-vitamin-hiány, vesebetegségek és hasnyálmirigy-gyulladás is, ezekben az esetekben a kiváltó ok megszüntetése nélkül nem jön rendbe a kalcium-háztartás.

Sokféle vény nélkül kapható készítmény áll lehet jó a kalcium-pótlásra,ezek hatóanyagai a kalcium különböző sói. Ezek gyakran tartalmaznak D-vitamint is, mely elősegíti a felszívódását.

Az írás a www.webbeteg.hu cikkei alapján készült.