Janza Kata: „Évről évre próbálok újat mutatni”

Janza Kata: „Évről évre próbálok újat mutatni”

Janza Kata: „Évről évre próbálok újat mutatni”

Visszatérő vendég a Szegedi Szabadtéri Játékokon Janza Kata, valószínűleg ebben rekorder az országban. Ő a szépséges Elisabeth és Scarlet O’Hara, Morton mama szerepe a Chicagóból, a Zárdafőnök az Apácashow-ból. De volt már Réka, Helené, Larisch grófnő, Rolla is, hogy csak a legismertebb szerepeit említsük.

Mit jelent önnek Szeged és a Szegedi Szabadtéri Játékok?

Ez az életemnek egy hatalmas tradíciója. Amikor először állhattam színpadra a Dóm téren, szakadt az eső. Az Elisabeth címszerepével léptem volna fel, és a rendező úr ezt súgta a fülembe: „Ha itt ma este eláll az eső, magából sztár lesz!” Utólag már nevetve mesélem, hogy szerencsére elállt az eső. Azóta minden évben felléphettem a Szegedi Szabadtéri Játékokon, és én évről évre próbálok újat mutatni. A várost pedig imádom! Szeged számomra a lehetőség és a szakmám legnagyobb mérföldköveinek városa.

Mi az, amit soha nem hagy ki, ha Szegeden jár?

Amikor csak tehetem, sétálok egy nagyot a Tisza-parton, iszom egy kávét a kedvenc belvárosi kávézómban. Minden évben feltöltődöm a napfény városában.

Az egyik legnépszerűbb musical-énekesnő, -színésznő az országban, mely szerepeire emlékszik vissza legszívesebben?

Szegeden egyértelműen az Elisabeth címszerepére, ami egy hatalmas élmény volt számomra. Nagyon megtisztelő volt, hogy felkértek Scarlet O’Hara szerepére az Elfújta a szél című musicalben. Nem utolsósorban a Chicago musicalt is nagyon szeretem, hiszen itt a legnagyobb magyar színészekkel állhatok egy színpadon, ami nagyon megtisztelő.

Szinkronszínészként is ismert, számos mesefilmhez kölcsönözte a hangját. Ezek közül melyik volt a kedvence?

Mindegyik szinkronszerepnek megvan az érdekessége. Ami nagyon ikonikus, az Aladdin mesében Jázmin hercegnő énekhangja, amit rengetegszer éneklek azóta is. Legutóbb az Ariel, a kis hableány című filmben szinkronizáltam Ursulát. Az egy nagy kihívás volt számomra, mert nagyon rekedtesen kellett énekelni, és van a jelenetben egy visítós-rekedtes gonosz nevetés, amit többször fel kellett venni. Remélem, hogy megérte, és tetszeni fog mindenkinek ez a karakter is.

Kislány kora óta énekel. Tudatosan készült az előadói-művészi pályára, vagy egyszerűen szeretett énekelni, élvezte, amit csinált?

Mindig is nagyon szerettem énekelni, közösséget építeni. Gyermekkoromban a különmatekra szánt pénzt titokban színjátszószakkörre költöttem. Akkoriban még nem voltam ennyire tudatos, szerettem énekelni, élveztem, amit csinálok, és mindig megragadtam az élet adta lehetőségeket. Amikor általános iskolában a Zöld torony című film forgatására kerestek gyerekeket, én bátran feltettem a kezem, és felszólaltam számonkérően: „Engem meg sem hallgatnak?” Majd idősebb koromra az ének szeretete megmaradt, de akkor már részt vettem különböző versenyeken, énekmesterekhez jártam, minden lehetőséget megragadtam.

Két gyermek anyukájaként köztudottan végigdolgozza a nyarakat (is), hogyan tudott mégis helytállni? Mi a recept a karrier és az anyaszerep együttes sikeréhez?

Igyekszem a lehető legtöbb időt a gyerekeimmel tölteni. Amikor lehet, elkísérnek a fellépéseimre. Szegeden is velem vannak a próbafolyamaton. Janka lányom már nagy, ő Marosvásárhelyen tanul színésznek. Amikor csak tud, hazalátogat, és mi is gyakran járunk hozzá a családdal. Samu fiammal nagyon egy húron pendülünk. Hosszú beszélgetésekre, bolondozásokra Samuban mindig számíthatok. Szerencsére az egész családunk a szüleimmel együtt egy társasházban él, így a szüleim is rengeteget segítettek, amíg én a színházban vagy koncerteken voltam. Ráadásul a gyerekek apukáikkal is nagyon jó a kapcsolatunk, és ők is mindig ott voltak, vannak a gyereknevelésben.

Hogyan kapcsolódik ki a gyermekeivel, és főleg mikor?

Szerencsére nagyon jól szervezett csapatom van, akik az összes fellépésemet, online megjelenésemet koordinálják. Ha szeretnék egy kis időt pihenni, akkor azt jelzem a menedzsmentem felé, hogy arra az időszakra ne szervezzenek fellépést, és akkor jut szabadidőre is. Minden évben hosszabb időre elmegyünk nyaralni a gyerekekkel, és a kisebb kirándulások is beleférnek az évbe. A szabadidőnket nem a négy fal között töltjük, mert imádunk menni és új dolgokat megismerni.

Említette, hogy a lánya is kacsingat a színészi pálya felé, mit szól ehhez az édesanyja?

Nem féltem Jankát, mert tudom, hogy megállja a helyét a szakmában. Azt szeretném, hogy boldog legyen abban, amit csinál. A színészi pálya nagyon nehéz annak, aki nem ezt akarja töretlenül csinálni. Hiszen rengeteg lemondással jár, amit nem lehet munkaként felfogni. Ez inkább játék, alkotás, amelynek minden pillanatát élvezni kell. Nagyon örülök, hogy ezt a hivatást választottam, és annak is, hogy Janka is erre az útra lép. Most, ha színpadon látom a lányomat, sokkal jobban izgulok érte, mint magamért. Ezt az érzést le kell győznöm magamban. Remélem, hogy egyszer játszunk együtt egy darabban.

Mennyire figyel az egészséges életmódra? Van-e ideje sportolni, vagy egyszerűen a munka tartja karban?

Igyekszem odafigyelni a táplálkozásra. Nagyon kevés szénhidrátot eszem, cukrot egyáltalán nem. Mindennap nagyon sokat mozgok. A musicalszakma miatt sokszor előfordul, hogy táncolni kell, vagy nagy tereket bejárni a színpadon. A koncerteken végig ugrálok, ami felér egy kardioedzéssel. Emellett a szabadidőmben gyakran kirándulunk és biciklizünk.

Annak ellenére, hogy sikeres színésznő, szükséges-e, hogy ekkora rutinnal a háta mögött is folyamatosan képezze a hangját?

Igen, nagyon fontos. Mindennap gyakorlatokat végzek a hangomra, folyamatosan tesztelem, hogy az adott napon mennyire, hogyan szól. Edzem a hangszalagokat, hiszen az is olyan, mint az izom.

Melyek azok az emberi értékek, amelyek a legfontosabbak az ön számára?

Az emberekről a jót feltételezem, mindenkivel tisztelettel, szeretettel beszélek. Ez az, amit szívesen átadok a gyerekeimnek, hiszen ezt látják az anyjuktól, és mindkettő az apjától is: az emberi kapcsolatoknak mennyire nagy a jelentősége. Nagyon szeretem a humort és a jó társaságokat. Úgy látom, hogy a gyerekeim ebben rám hasonlítanak. És ami a legfontosabb: mindig jó szándékkal, segítő szándékkal fordulok az emberekhez, ebben is hasonlítanak rám a gyerekeim.

Névjegy:

Janza Kata 1972. augusztus 3-án született Budapesten. Már kisiskolásként a Magyar Állami Operaház Gyermekkórusában énekelt. Fellépett a Bergendy Szalonzenekarral, majd a Magyar Rádió Sztárkereső versenyét nyerte meg. Az eMeRTon-díjas énekesnő az egyik legtöbbet foglalkoztatott musicalszínésznő, szinkronszínész, számos mesefilmben hallható. A Budapesti Operettszínház tagja. Két gyermek édesanyja.

 



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége