Bebe: „Engem világéletemben a zene mozgatott”

Bebe: „Engem világéletemben a zene mozgatott”

Bebe

Nincs az a csongrádi, szentesi ember, aki ne tudná hová tenni Abebe Dániel, azaz Bebe nevét. A két város büszkesége ma már Leányfalun él, de családja kedvéért ma is ellátogat Csongrádra. Bár hat éve búcsút vett a Back II Black zenekartól, amelynek énekeseként ismerte meg az ország, a mikrofont nem hagyta hátra: több zenekarban is énekel, no meg egyengeti szólókarrierjét.


– Szentesen született, kisgyerekként azonban már csongrádinak tudhatta magát. A környező településeken jól ismerik édesapját, a híres sebészt, Assefa Abebe doktort. Önt sokáig úgy emlegették: Abebe fia. Idővel azért fordult a kocka: az énekes Bebe édesapjaként emlegetik a ma már nyugdíj mellett praktizáló orvost.

– A második osztályt már Csongrádon kezdtem, évekkel később a Batsányi János Gimnáziumban érettségiztem. Mindkét városhoz kötődöm, hiszen nagyon kicsi a távolság, szinte összenőttek. Mivel Csongrádon töltöttem az ifjú éveimet, talán egy hajszálnyival az áll közelebb a szívemhez. Természetesen ma is hazajárok a szüleimhez, de nem túl sűrűn: amikor ők ráérnek, én dolgozom, és fordítva. Nehéz összehozni a „randikat”. Édesapám hivatásnak tekinti a gyógyítást, ma is a szentesi kórházban dolgozik. Igaz, a sport miatt érkezett Etiópiából Magyarországra, végül mégis az orvosi pályát választotta.

– Édesapja Etiópiában maradt családjával egyébként tartották a kapcsolatot?

– Igen, de sajnos az ő szülei már nem élnek. Édesapám testvéreivel, az unokatestvéreimmel szoktunk beszélni. Egyszer voltam is kint, az egyik kereskedelmi csatornával mentünk ki, olyan érzés volt, mintha otthon lennék. Amikor leszálltam a repülőről, nem éreztem magam idegennek. Egyébként nagyon lokálpatrióta vagyok, pedig szeretek utazni. A világ bármelyik pontjáról képes vagyok két nap után hazajönni. Magyarországon, és persze Leányfalun kívül nehezen képzelem el magam – talán Etiópiában mégis. Argentína is nagyon bejön nekem.

– Önt nem vonzotta az orvosi pálya?

– Soha nem fordult meg a fejemben, hogy orvos legyek. Engem világéletemben a zene mozgatott. Hétéves (!) voltam, amikor az első zenekarom megalakult. Ezt felvételekkel is tudom bizonyítani. Ezekről, utólag visszahallgatva, elmondhatom, hogy borzasztóak, és persze nagyon viccesek.

– Több zenekarral is játszott, mire eljött a nagy áttörés ideje, és berobbant az országos hírnevet szerző Back II Black formációval a köztudatba. 2000-ben csatlakozott a bandához. Nem volt olyan fesztivál, ahol ne léptek volna fel. 15 év után hagyta ott a formációt, miért?

– Nem csak én léptem ki, mára 2-3 személy maradt meg az eredeti felállásból. Szerettem volna a magam útját járni, ebbe bele is vágtam. Mivel idővel egyre nehezebb volt összeegyeztetni a fellépéseket, döntenem kellett. 2016-ban úgy éreztem, itt az idő, lépnem kell.

– Hat év távlatából mit gondol, jól döntött?

– Életem egyik legnehezebb elhatározása volt, de az élet engem igazolt, jól döntöttem. Mostanában főleg a Bebe és zenekara, illetve a Melody Makers formációban fellépve találkozhat velem a közönség, sőt, más produkciókban is megfordulok, például a debreceni Abrakazabrával is gyakran fellépek. Sok zenekarba meghívnak, ez nekem nagyon jólesik, a szegedi Bortéren is játszottam a Volvoxszal. Hozzájuk egyébként is nagyon kötődöm, gyerekkorom óta ismerem a tagokat. És nekem ott a szóló vonalam is. Egyszóval nincs szürke hétköznapom, mert minden napomat a zene tölti ki.

– Még otthon is?

– Igen, itthon is van egy stúdióm. Így be tudok dolgozni más produkciókhoz. Újabban filmet vágok, komolyan veszem, még egy kétéves suliba is beiratkoztam emiatt, most végeztem el. A virtuális effektek foglalkoztatnak, jól jön majd ez a tudás a saját videóklipjeimhez is.

– Az elmúlt években egy-két televíziós műsorban is láthatta a közönség. Gondolt rá, hogy komolyabban a tévézés felé forduljon, például mint műsorvezető?

– Voltak erre próbálkozások, hívtak be több castingra, de ez nem az én pályám. Valamiért a műsorvezetés, a kamerák előtti mozgás nem fekszik. Egyébként megpróbáltam a zenei pályának hátat fordítani, hiszen minden szakmával egyszer telítődik az ember szervezete, de mindig visszasodort az élet. Szálloda- és idegenforgalmi közgazdászként diplomáztam, de soha nem dolgoztam benne.

– A Covid okozta kényszerpihenő a zeneipar résztvevőit nagyban érintette. A koncertek számát tekintve sikerült behozni a lemaradást?

– Szerencsére sok fellépésem van azóta. Az embereket nyomasztotta a bezártság, érződött, hogy az utána szervezett, nagyszámú rendezvény felszabadítólag hatott rájuk. Sajnos a szomszédos háborús helyzet a hazai koncertekre is kihat, máris sok fellépést mondanak le a szervezők itthon. Vélhetően megint közeleg egy olyan hullám, amikor kevesebbet állhatunk színpadon. De azt elmondhatom, hogy ez az év nagyon jó volt. Mivel a korábbi éveimhez képest sokkal tudatosabban élek, a Covid sem érintett annyira rosszul. Ugyanis házfelújításra spóroltam.

– És végzett már a házrenoválással?

– Igen, még tavasszal indult, és azóta már megvagyunk a teljes felújítással. Éltem Budapesten, de elég volt az ottani zsúfoltságból. És különben is: én vidéki gyerek vagyok. Zöldövezetben élni egészen más, ráadásul kutyáim is vannak. Ezért a Duna-kanyarnál fekvő Leányfalura költöztem. Olyan aurája van ennek a gyönyörű településnek, aminek párját nem találtam az országban. Kevesen tudják, hogy itt van Magyarország szívcsakrája. Kiskoromban itt nyertem az első úszóérmemet, azóta vonzódom Leányfaluhoz.

– Úszik még?

– A leányfalui szenior vízilabdacsapatban játszom. Mozgékony típus vagyok, sokáig a fellépés felért egy edzéssel, elég is volt a megfelelő állóképességhez. De ma már szükség van az állandó mozgásra. Futni is szoktam, és a három kutyusunk mellett egyébként is garantált a napi sport, legalább séta formájában. A Duna-kanyar igazi túraparadicsom.

– 46 évesen hol tart most az énekes Bebe?

– Van még egy-két terv a bakancslistámon, amit szeretnék megvalósítani. Boldog ember vagyok. Amit el lehetett érni, elértem egyrészt a zenekar, másrészt az életem tekintetében. Sokat dolgoztam külföldön, ezt a nagy nyilvánosság nem is tudja rólam. A zenének köszönhetően bejártam a fél világot. Néha túlságosan is optimista vagyok, de azt gondolom, az élethez kell is a humor, mert különben nem könnyű megbirkózni vele, főleg ebben a napról napra változó világban.

 

Névjegy: Abebe Dániel, művésznevén Bebe, 1976. július 24-én született Szentesen. Itt, illetve Csongrádon nőtt fel. Az apai ágon etióp származású énekest a Back II Black együttes énekeseként ismerte meg az ország. 15 évig volt a zenekar tagja, majd szólókarrierbe kezdett, illetve több hazai együttes tagjaként koncertezik szerte az országban és külföldön is. Párjával Leányfalun él.



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége