Ha érik az árpa… a szemen

Ha érik az árpa… a szemen

A szemárpa igen gyakori „betegség”, bárkinél előfordulhat, és önmagában a látást nem veszélyezteti. Minél hamarabb elkezdődik az olykor kellemetlen, borsónyi, mogyorónyi duzzanat kezelése, annál valószínűbb, hogy nem lesz szükség műtétre. Népi gyógymódokat ne alkalmazzunk! Például a kamillával való borogatás sokszor kifejezetten káros – hívja fel a figyelmet dr. Hidasi Vanda szemész szakorvos.

A szemhéj mirigyei

A szemhéjban háromféle mirigy található.

1. Meibom-mirigyek

Ezek „önállóak”, faggyút termelnek, és belső mirigynek számítanak. Az általuk termelt faggyú (vagyis zsír) a könnyfilm elengedhetetlen része, hiszen a zsír/faggyú/olaj akadályozza meg a vizes réteg elpárolgását a könnyből. Úgy „úszik” a vizes réteg tetején, mint a húsleves tetején a szép sárga zsiradékcseppek. Ha ez hiányzik, a vizes réteg nagyon gyorsan elpárolog, azaz a szem kiszárad, elfárad.

2. Moll-mirigyek

Ezek a módosult verejtékmirigyek

3. Zeis-mirigyek

Faggyúszerű váladékot termelnek.

 

A két utóbbi (a Zeis-mirigyek és a Moll-mirigyek úgynevezett külső mirigyek) a szempillák szőrtüszőjébe nyílik, csakúgy, mint bármilyen emberi szőrzet esetén.

 

Minden mirigy elzáródhat vagy befertőződhet bárhol, bármikor. Így tehát a szemhéj mirigyei is.

Mi az árpa?

Az orvostudomány két formáját különbözteti meg, bár a kettő élesen nem választható szét.

Hordeolum árpa

A külső mirigyek (Zeis- és Moll-mirigyek) vagy a belső mirigy (Meibom) akut gyulladását (kialakult kis tályog), azaz fertőzését jelenti. A kórokozó általában a Staphylococcus aureus nevű baktérium, ami az orrban előszeretettel tanyázik. Ez esetben általában az egész szemhéj megduzzad, vörös és fájdalmas. A fájdalom különösen egy érzékeny hely megnyomásakor jelentkezik a szemhéjon (tehát lokalizált fájdalmat okoz). Olyan, mint egy pattanás a bőrön. Néhány nap múlva gennyes tályog képződhet. Kifakadásakor a fájdalom mérséklődik. A gyakoribb a Meibom-mirigyekhez köthető úgynevezett belső árpa; a Zeis- és Moll-mirigyekből kiinduló külső árpa ritkábban fordul elő.

Kezelése:

  1. antibiotikumos kenőccsel és/vagy szemcseppel
  2. párakötés (dunszt) a beolvadásig, vagyis kifakadásig. Párakötés: antibiotikum- vagy antibiotikum- és szteroidtartalmú kenőcs kerül bőven a szemrésbe és a szemhéjra. A szemet csukva kell tartani, rá nedves vattapogácsa kerül, ezt fóliával szükséges lezárni. Akik dolgoznak, éjszakára tegyék föl, akik nem, azok egész napra, és mindennap cseréljék, nagyjából öt napon át.
  3. ha spontán nem ürül ki, a szemorvos rést nyit rajta, és kiüríti, utána párakötést és/vagy antibiotikumos kenőcsöt vagy szemcseppet alkalmaz.

Chalazion, a jégárpa

A Meibom-mirigyek elzáródása miatt alakul ki, amelynek következtében a mirigy által tovább termelt faggyú felhalmozódik. Átalakulhat hordeolummá. Lassan fejlődik ki, enyhe szemhéjpírtól eltekintve más panaszt a legtöbb esetben nem is okoz. Általában gyulladásmentes környezetben éles határú borsónyi-mogyorónyi nagyságú dudor jelentkezik valamelyik szemhéjon – jellemzően a szemhéj közepe körül. A szemhéjat lenyomhatja, eltakarva a pupilla egy részét, illetve nyomhatja a szaruhártyát, ami annak szabálytalan felületét idézi elő, így a beteg látásromlásként élheti meg. A jégárpa magától is kiürülhet.

Kezelése:

  • sokszor magától meggyógyul
  • ha nem, antibiotikumos és szteroidos kenőcs és/vagy szemcsepp alkalmazható;
  • ha végképp nem, műtéti beavatkozásra van szükség: egy kellemetlen, de nem fájdalmas injekció beadása után a szemorvos általában belülről megnyitja, kiüríti, tokját eltávolítja. Kívülről semmi sem látszik, legfeljebb egy kis bevérzés a szemhéjon az injekció nyomán, ami pár nap alatt fölszívódik.

 

A Moll-féle mirigyek elzáródásos cisztái: rendszerint az alsó szemhéj szélen található kis piros „dudorok” a szempillák között. Szúró érzést okozhatnak. Kezelésük kiszúrással vagy kinyomással történhet.

Mi okozhatja a szemárpát?

Több tényező is – tájékoztat dr. Hidasi Vanda szemész. Ha az árpa sokszor ismétlődik, hátterében cukorbetegség állhat, vagy – főleg gyerekeknél – gyakori a felső légúti megbetegedés. Éppen ezért alapos kivizsgálásra van szükség. A nem higiénikus munkahely is kiválthatja. Ha sokszor nyúlunk a szemünkhöz, főleg koszos kézzel piszkáljuk, sokszor mi magunk is felelősek lehetünk kialakulásáért.

 

Kontaktlencsések, figyelem! Amíg az árpa meg nem gyógyul, addig kontaktlencsét természetesen nem szabad viselni!

Kapcsolódó cikkeink:



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége