Szentgyörgyi Rómeó: „A tömeg előtt állva úgy érzem magam, mint egy rocksztár”

Szentgyörgyi Rómeó: „A tömeg előtt állva úgy érzem magam, mint egy rocksztár”

A népszerű profi személyi edző, egykori aerobik-világbajnok és Európa-bajnok Szentgyörgyi Rómeó neve nem csak azok számára lehet ismerős, akik a tudatos testformálás mellett tették le a voksukat. A hazai celebvilág krémjét is formálta már a televízióban gyakran feltűnő, fiatal edző.

- Miért olyan nehéz lefogyni, miért nem vagyunk kitartóak az edzőteremben?

- Ennek számos oka lehet. Az ember olyan, hogy az elején lelkesen belevág az edzésekbe, aztán az akaraterő idővel megcsappan. Ezen sokat segíthet egy megfelelő személyi tréner, akinek a jó kezdésben óriási szerepe van. Ha a kezdeti sikerek elmaradnak, a lendület is könnyebben fogy el. Ellenkező esetben hosszú távon is megmarad a sportnál, és éppen ez a lényeg. Ezért könnyen lehet szakértői segítséget igénybe venni.

- Ha az első lépéseket csak otthon meri megtenni az ember, mondjuk túl a 40-en, mit tanácsol, mivel érdemes indítani?

- Mindenképpen komplex életmódváltást javaslok, ami kiterjed a rendszeres mozgásra, a táplálkozásra, beleértve a vitaminbevitelt is. Én magam ki is dolgoztam egy olyan működő programot, ami azonnali csodát nem hoz, viszont pár hónap alatt már látható, tapasztalható a változás. Ennek lényege éppen az otthon is könnyen kivitelezhető edzések és diéta.

- Nemcsak a szakma, a sportolni vágyó nők, férfiak körében is roppant népszerű. Rengetegen követik az Instagramon, többen kimondottan az ön kedvéért neveznek be egy-egy tömegsportrendezvényre. Mi a sikerének titka?

- Bizalmat szavaztak nekem az emberek. A nevemet sokan még az aktív versenyzői éveim alatt ismerték meg, az eredményeim alapján ítéltek meg. Ma már azt mondhatom, szaktudásomat a 25 éves pályafutásom alatt gyarapítottam, amihez kiváló alapot adott a testnevelő tanári diplomám. Ugyanis nem mindegy, hogy milyen tudás és tapasztalat van egy személyi edző mögött: a képzést nem ördöngösség elvégezni, de az a többlettudás, amit egy diploma adhat, nem pótolható. Én az élsportban eltöltött éveim alatt is sok tapasztalatot gyűjtöttem, amit jelenleg is kamatoztatni tudok.

- A tanári pálya ötlete honnan jött?

- Édesanyám és a nagynéném is pedagógus, sőt, testnevelő tanár. Szerintem emiatt kimondottan jó tanári vénával rendelkezem. Tudatosan készültem erre a pályára, bár nem a klasszikus értelemben tanítok. Huszonévesen az ember még gond nélkül veszi egy aerobikóra akadályait, középkorúként azonban nehéz tartani a tempót.

- Milyen mozgásformákat javasol a negyvenen túliaknak?

- Minél többféle mozgásformával ismerkedjenek meg, és igazodjanak saját testükhöz, szervezetükhöz. Az ízületnek idővel nem kedvez például a futás, de a csendesebb, nyugodtabb mozgásforma is hozhat jó eredményt, ilyen például a jóga vagy a streching, illetve a tónusfokozó aerobik. Mindenki azt válassza, és annyit mozogjon, ami a testének jólesik. Figyelje a szervezete jelzéseit. Mindehhez persze a helyes táplálkozás társuljon.

- Ön mennyire táplálkozik tudatosan?

- Azt szoktam mondani, mindent lehet enni, de mértékkel. Például gyerekkoromban egyáltalán nem ettem édességet, manapság viszont nagyon szeretem; a süteményekért, a túrós, lekváros tortákért odavagyok. És engedek is a csábításnak, mert tudom, hogy le fogom tornázni a szénhidrátbombát, ki fogom pörgetni a szervezetemből egy jó kis edzéssel. Alapvetően persze a szénhidrátcsökkentett táplálkozásra törekszem. Azzal tisztában kell lenni, hogy az anyagcsere idővel lassul, fogadjuk el, hogy 40 év után a korábbi ételadagokat csökkentetni kell. És igazodjunk az évszakokhoz is.

- Erre miért van szükség?

- Nyáron a meleg miatt nem kívánjuk a nehéz éteket, ezért kevesebb kalóriát viszünk be, viszont a nappalok hosszabbak, így többet vagyunk talpon, több kalóriát égetünk el, akár egy nyári buliban is. Ilyenkor könnyebb formába hozni magunkat. Télen kevesebbet mozgunk, többet vagyunk a lakásban a rövidebb nappaloknak köszönhetően, így nem is égetünk el olyan sok kalóriát. Javaslom a teljes kiőrlésű, szénhidrátcsökkentett péksüteményeket, no meg az elegendő vitaminfogyasztást.

- Számos szakképesítése között több a vízhez köthető. Honnan a vonzalma a víz iránt?

- A Halak jegyében születtem, így mindig is imádtam a vizet, gyerekként sok időt töltöttem a Balatonon. A vizes sportokkal hamar megismerkedtem. És a balatoni viharokat is mindig csodálattal figyeltem, elképesztő, hogy vihar idején pillanatokon belül képes megváltozni a tó vize. Idén nyáron sajnos kevés idő jutott a nyaralásra, de vízimentőként azért tevékenykedtem, és volt egy kis rafting is. És ott leszek az őszi SUP-világkupán is.

- A média világában is otthonosan mozog. Hogyan csöppent bele?

A 2000-es évtől robbantam be a köztudatba. Az eredményeim miatt több műsorba is meghívást kaptam mint szakértő; a helyes életmód kialakítása felkapott téma volt. Emiatt egyre több hazai sztár keresett fel, legyek a személyi edzője. Beváltam, és a celebek egymásnak adták a kilincset nálam, például Bochkor Gábort is edzettem. Persze tudni kell, ők történetesen egy társaságba tartoztak, ahol téma volt a mozgás.

- Nemcsak a tévések, az operettszínházból is sokan a keze alatt edződtek. Jól ment a hírességekkel a munka?

- Nagyon jó fejek, az edzőteremben nem olyan magabiztosak, mint a színpadon. Járt hozzám többek között Bereczki Zoltán, Janza Kata, Náray Erika, akik történetesen akkor éppen a szegedi szabadtérin játszottak. Egyértelműen látszott, hogy ez idegen terep számukra, és kezdőként ugyanolyan bizonytalanok, mint bárki más. Például fogalmuk sem volt, mit vegyenek fel edzéshez.

- És mit ajánl?

- Érdemes áldozni a minőségi fitneszruházatra. Ma már technikailag fejlett, jó ruhák kaphatóak. A nagy márkák nagyon sok energiát fordítanak a fejlesztésre, például a nem varrott, hanem a hegesztett zokni futásnál nem dörzsöli ki a lábat. Azt mondom, az ember saját magáért áldozzon egy jó edzőfelszerelésre. Ezt persze a nőknek nem kell mondani, de tény, őket a ruházat is motiválja az edzésre.

- Számos tömegsportrendezvényen megfordul. Milyen a színpadon állva több száz, akár ezer embert megmozgatni?

- Ezek a hangulatteremtő tornák adrenalinnövelők az igazi megmérettetésre, például egy futóverseny előtt. Velem együtt mozognak az emberek, és az sem baj, ha nem túl pontosan. Fantasztikus érzés, amikor a színpadra állok, és ujjongva fogadnak. Ilyenkor úgy érzem magam, mint egy rocksztár. Legközelebb Szegeden lépek fel egy egész napos aerobik sportrendezvényen. Persze a hétköznapokban engem nem üldöznek a rajongók, bár jólesik, amikor az utcán felismernek. Szerencsére ez a népszerűség nem zavaró. Maximálisan elégedett vagyok a jó sorsommal.


Névjegy:
Szentgyörgyi Rómeó profi személyi edző, hatszoros aerobik-világbajnok és kétszeres Európa-bajnok Pécsett született. A pécsi egyetemen szerzett testnevelő tanári diplomát, emellett személyi edző, aerobikoktató, TRX-edző, kettlebellinstruktor, vízimentő, mentő- és mesterbúvár, valamint life coach képesítést is szerzett. Az aktív aerobikversenyzést 10 év után, 2001-ben fejezte be. Komplex életmódváltó programot dolgozott ki, erre épül saját online üzlete is.



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége