Szentgyörgyi Rómeó: „A tömeg előtt állva úgy érzem magam, mint egy rocksztár”

Szentgyörgyi Rómeó: „A tömeg előtt állva úgy érzem magam, mint egy rocksztár”

A népszerű profi személyi edző, egykori aerobik-világbajnok és Európa-bajnok Szentgyörgyi Rómeó neve nem csak azok számára lehet ismerős, akik a tudatos testformálás mellett tették le a voksukat. A hazai celebvilág krémjét is formálta már a televízióban gyakran feltűnő, fiatal edző.


Miért olyan nehéz lefogyni, miért nem vagyunk kitartóak az edzőteremben?


Ennek számos oka lehet. Az ember olyan, hogy az elején lelkesen belevág az edzésekbe, aztán az akaraterő idővel megcsappan. Ezen sokat segíthet egy megfelelő személyi tréner, akinek a jó kezdésben óriási szerepe van. Ha a kezdeti sikerek elmaradnak, a lendület is könnyebben fogy el. Ellenkező esetben hosszú távon is megmarad a sportnál, és éppen ez a lényeg. Ezért könnyen lehet szakértői segítséget igénybe venni.


Ha az első lépéseket csak otthon meri megtenni az ember, mondjuk túl a 40-en, mit tanácsol, mivel érdemes indítani?


Mindenképpen komplex életmódváltást javaslok, ami kiterjed a rendszeres mozgásra, a táplálkozásra, beleértve a vitaminbevitelt is. Én magam ki is dolgoztam egy olyan működő programot, ami azonnali csodát nem hoz, viszont pár hónap alatt már látható, tapasztalható a változás. Ennek lényege éppen az otthon is könnyen kivitelezhető edzések és diéta.


Nemcsak a szakma, a sportolni vágyó nők, férfiak körében is roppant népszerű. Rengetegen követik az Instagramon, többen kimondottan az ön kedvéért neveznek be egy-egy tömegsportrendezvényre. Mi a sikerének titka?


Bizalmat szavaztak nekem az emberek. A nevemet sokan még az aktív versenyzői éveim alatt ismerték meg, az eredményeim alapján ítéltek meg. Ma már azt mondhatom, szaktudásomat a 25 éves pályafutásom alatt gyarapítottam, amihez kiváló alapot adott a testnevelő tanári diplomám. Ugyanis nem mindegy, hogy milyen tudás és tapasztalat van egy személyi edző mögött: a képzést nem ördöngösség elvégezni, de az a többlettudás, amit egy diploma adhat, nem pótolható. Én az élsportban eltöltött éveim alatt is sok tapasztalatot gyűjtöttem, amit jelenleg is kamatoztatni tudok.


A tanári pálya ötlete honnan jött?


Édesanyám és a nagynéném is pedagógus, sőt, testnevelő tanár. Szerintem emiatt kimondottan jó tanári vénával rendelkezem. Tudatosan készültem erre a pályára, bár nem a klasszikus értelemben tanítok. Huszonévesen az ember még gond nélkül veszi egy aerobikóra akadályait, középkorúként azonban nehéz tartani a tempót.


Milyen mozgásformákat javasol a negyvenen túliaknak?


Minél többféle mozgásformával ismerkedjenek meg, és igazodjanak saját testükhöz, szervezetükhöz. Az ízületnek idővel nem kedvez például a futás, de a csendesebb, nyugodtabb mozgásforma is hozhat jó eredményt, ilyen például a jóga vagy a streching, illetve a tónusfokozó aerobik. Mindenki azt válassza, és annyit mozogjon, ami a testének jólesik. Figyelje a szervezete jelzéseit. Mindehhez persze a helyes táplálkozás társuljon.


Ön mennyire táplálkozik tudatosan?


Azt szoktam mondani, mindent lehet enni, de mértékkel. Például gyerekkoromban egyáltalán nem ettem édességet, manapság viszont nagyon szeretem; a süteményekért, a túrós, lekváros tortákért odavagyok. És engedek is a csábításnak, mert tudom, hogy le fogom tornázni a szénhidrátbombát, ki fogom pörgetni a szervezetemből egy jó kis edzéssel. Alapvetően persze a szénhidrátcsökkentett táplálkozásra törekszem. Azzal tisztában kell lenni, hogy az anyagcsere idővel lassul, fogadjuk el, hogy 40 év után a korábbi ételadagokat csökkentetni kell. És igazodjunk az évszakokhoz is.


Erre miért van szükség?


Nyáron a meleg miatt nem kívánjuk a nehéz éteket, ezért kevesebb kalóriát viszünk be, viszont a nappalok hosszabbak, így többet vagyunk talpon, több kalóriát égetünk el, akár egy nyári buliban is. Ilyenkor könnyebb formába hozni magunkat. Télen kevesebbet mozgunk, többet vagyunk a lakásban a rövidebb nappaloknak köszönhetően, így nem is égetünk el olyan sok kalóriát. Javaslom a teljes kiőrlésű, szénhidrátcsökkentett péksüteményeket, no meg az elegendő vitaminfogyasztást.


Számos szakképesítése között több a vízhez köthető. Honnan a vonzalma a víz iránt?


A Halak jegyében születtem, így mindig is imádtam a vizet, gyerekként sok időt töltöttem a Balatonon. A vizes sportokkal hamar megismerkedtem. És a balatoni viharokat is mindig csodálattal figyeltem, elképesztő, hogy vihar idején pillanatokon belül képes megváltozni a tó vize. Idén nyáron sajnos kevés idő jutott a nyaralásra, de vízimentőként azért tevékenykedtem, és volt egy kis rafting is. És ott leszek az őszi SUP-világkupán is.


A média világában is otthonosan mozog. Hogyan csöppent bele?


A 2000-es évtől robbantam be a köztudatba. Az eredményeim miatt több műsorba is meghívást kaptam mint szakértő; a helyes életmód kialakítása felkapott téma volt. Emiatt egyre több hazai sztár keresett fel, legyek a személyi edzője. Beváltam, és a celebek egymásnak adták a kilincset nálam, például Bochkor Gábort is edzettem. Persze tudni kell, ők történetesen egy társaságba tartoztak, ahol téma volt a mozgás.


Nemcsak a tévések, az operettszínházból is sokan a keze alatt edződtek. Jól ment a hírességekkel a munka?


Nagyon jó fejek, az edzőteremben nem olyan magabiztosak, mint a színpadon. Járt hozzám többek között Bereczki Zoltán, Janza Kata, Náray Erika, akik történetesen akkor éppen a szegedi szabadtérin játszottak. Egyértelműen látszott, hogy ez idegen terep számukra, és kezdőként ugyanolyan bizonytalanok, mint bárki más. Például fogalmuk sem volt, mit vegyenek fel edzéshez.


És mit ajánl?


Érdemes áldozni a minőségi fitneszruházatra. Ma már technikailag fejlett, jó ruhák kaphatóak. A nagy márkák nagyon sok energiát fordítanak a fejlesztésre, például a nem varrott, hanem a hegesztett zokni futásnál nem dörzsöli ki a lábat. Azt mondom, az ember saját magáért áldozzon egy jó edzőfelszerelésre. Ezt persze a nőknek nem kell mondani, de tény, őket a ruházat is motiválja az edzésre.


Számos tömegsportrendezvényen megfordul. Milyen a színpadon állva több száz, akár ezer embert megmozgatni?


Ezek a hangulatteremtő tornák adrenalinnövelők az igazi megmérettetésre, például egy futóverseny előtt. Velem együtt mozognak az emberek, és az sem baj, ha nem túl pontosan. Fantasztikus érzés, amikor a színpadra állok, és ujjongva fogadnak. Ilyenkor úgy érzem magam, mint egy rocksztár. Legközelebb Szegeden lépek fel egy egész napos aerobik sportrendezvényen. Persze a hétköznapokban engem nem üldöznek a rajongók, bár jólesik, amikor az utcán felismernek. Szerencsére ez a népszerűség nem zavaró. Maximálisan elégedett vagyok a jó sorsommal.


Névjegy: Szentgyörgyi Rómeó profi személyi edző, hatszoros aerobik-világbajnok és kétszeres Európa-bajnok Pécsett született. A pécsi egyetemen szerzett testnevelő tanári diplomát, emellett személyi edző, aerobikoktató, TRX-edző, kettlebellinstruktor, vízimentő, mentő- és mesterbúvár, valamint life coach képesítést is szerzett. Az aktív aerobikversenyzést 10 év után, 2001-ben fejezte be. Komplex életmódváltó programot dolgozott ki, erre épül saját online üzlete is.Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége