Polyák Lilla: „Javíthatatlan nagyot álmodó vagyok”

Polyák Lilla: „Javíthatatlan nagyot álmodó vagyok”

Polyák Lilla az ország egyik legfoglalkoztatottabb musicalszínésznője, akit az ABBA-slágerek épp olyan híressé tettek, mint az Elisabeth, az Anna Karenina, a Szépség és a Szörnyeteg, vagy a Jézus Krisztus szupersztár. Alig két hónapja rebbent fel a hír, hogy a nyáron még Szegeden játszó művésznő hirtelen külföldre költözött családjával együtt.

Polyák Lilla: „Javíthatatlan nagyot álmodó vagyok”Váratlanul Kanadába költözött családjával együtt, miért?

Ez csak a külvilág felé volt váratlan, mi hónapok óta szerveztük és terveztük az életünket. Eladtuk a házunkat, amit amúgy is megtettünk volna, egész egyszerűen azért, mert már más az életvitelünk, és a ház is túl nagy volt hármunknak, miután a nagyfiam Amerikába ment tanulni. Rengeteg bürokratikus elintéznivalónk is akadt, így amikor minden papír a kezünkben volt, csak akkor hoztuk nyilvánosságra, hogy költözünk. Még csak néhány hete vagyunk itt, de csodálatosan érezzük magunkat.

Hogyan tervezi az új életét?

Korai még erről beszélni, egyelőre igyekszünk akklimatizálódni, berendezkedni, megtalálni a mindennapi élethez fontos boltokat, szolgáltatásokat. Javíthatatlan nagyot álmodó vagyok, rengeteg tervem van, ha olyan stádiumba érkeznek, hogy beszélhetek róla, megosztom a nyilvánossággal. Máténak (férje Gömöri András Máté – a szerk.) most három évig ott a Seneca College, ahol filmszínészetet fog tanulni, már el is kezdődött az első szemeszter. Én kétlaki életet élek, most segítek belakni, belerázódni mindenbe, az ügyintéznivalók után járkálok.

Mi lesz a hazai karrierjével?

Ha olyan felkérés érkezik, nem fogok rá nemet mondani! Jelenleg is számos lekötött fellépésem, elődadásom van, számomra a magyar közönség nagyon fontos, bárhogy is alakul az életünk. Az biztos, hogy októberben már újra Magyarországon leszek, mert jobbnál jobb munkák várnak rám. A nézők láthatnak Szente Vajk darabjában, a Kőszívűben, és Janza Katával is számos, ABBA-dalokból álló koncertünk lesz, legközelebb október 8-án, Kaposváron.

Nyáron újra Szegeden láthatta a közönség a Dóm téren Sisi szerepében, a kecskeméti színház előadásában. Mennyiben volt más ez a darab a korábbiakhoz képest?

2002-ben a Budapesti Operettszínházban álltam be az Elisabeth musicalbe, ami bizony 21 éve volt. Viszont mindig maradt bennem egy kis hiányérzet a darabbal kapcsolatban, mert sokáig nem játszottam, amikor játszhattam volna. A legelső előadásomhoz képest sok-sok évig nem volt semmi „dolgom” Sisivel, így egy kicsit el is engedtem magamban. Mivel a szerep több évtizedet ível át, a császárné életét kamaszkorától, 15 éves korától a haláláig mutatja be a darab. A fiatalkori Sisi számomra 40 felett már nem mindig tűnt hitelesen megformálhatónak. De Szente Vajk a kecskeméti előadásban úgy építette fel a szerepet, hogy van egy fiatal és egy érett Elisabeth, akik a darab egy ominózus pontján váltják egymást. Mivel nem nekem kellett a naiv kamaszlányt eljátszani, így még egyszer egymásra találtunk, én és Elisabeth, és ez nagyon komoly ajándék. Hab a tortán, hogy ezt a Szegedi Szabadtéri Játékokon is megélhettem.

A szabadtéri miatt számos élmény kötheti Szegedhez, milyenek a benyomásai a városról?

Már egészen fiatalkori, pályakezdő élményeim is vannak Szegedről. Azt gondolom, hogy bárki, aki színpadon áll, az tudja, hogy az egyik korona a pályafutásunkon, ha a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán állhat. Ez a színpad az egyik legimpozánsabb helyszín az országban, nem mellékesen pedig a város is gyönyörű. Rengeteg kellemes emlék köt oda, mindig jó szívvel emlékszem vissza rájuk. Már maga az, hogy szabad téren van, ad egy elképesztő hangulatot és hihetetlen varázst az egésznek. Felszabadító érzés úgy játszani, hogy nem vagyunk falak közé szorítva. És amikor átjárja a szellő a teret, az olyan határtalanságot is ad, amit nem lehet elmondani, csak átélni. És ehhez jön még a dóm látványa, ami a természetközelséggel együtt egy olyan csoda, ami sehol máshol nincs. Természetesen a kőszínháznak is megvan a saját varázsa, de nekem ezek a szabadtéri élmények, és különösen igaz ez Szegedre, mindig nagyon sok pluszt adnak.

A színpad jó állóképességet követel. Mennyi ideje jut sportra, edzésre? Mit jelent önnek az egészséges életmód?

Egyre többet! Sok-sok éve törekszem az egészséges életmódra, ám mióta Mátéval egy párt alkotunk (és ennek már 8 éve), sokkal tudatosabban odafigyelek a táplálkozásomra és a rendszeres sportra. A dolgot olyannyira komolyan vettem, hogy elvégeztem egy táplálkozási tanácsadó képzést, így most már papírom is van minderről. Máté a konditermi edzés mellett rám ragasztotta az erőemelés szeretetét, ebben el is indultam az országos bajnokságon. Az egész családunk nagyon komolyan veszi a sportot, a kisebbik fiam, Bulcsú is lelkesen emelgeti a kilókat.

 

Névjegy: Polyák Lilla 1976-ban született Győrben. Már általános iskolásként vers- és prózamondó versenyeket nyert, középiskolában pedig az éneklés és a zene jött előtérbe. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a Budapesti Operettszínházban, a Madách Színházban láthatta a közönség olyan darabokban, mint a Rómeó és Júlia, Szépség és a Szörnyeteg, Anna Karenina, Rebeka, Jézus Krisztus szupersztár, Mary Poppins. Játszott a kecskeméti Katona József Színházban, a József Attila Színházban. Énekesi karrierje is szép ívet mutat: szólódalokat énekelt, válogatásalbumai jelentek meg, szerepelt az ABBA Tribut Show-ban, indult az Eurovíziós Dalfesztiválon, A Dal című televíziós produkcióban. Férje Gömöri András Máté, első házasságából két fia született.



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége