Zséda: „Minimalizálj a bolygónkért!”

Zséda: „Minimalizálj a bolygónkért!”

Finom eleganciát sugárzó előadóművész Zsédenyi Adrienn, művésznevén Zséda. Számos fülbemászó slágert köszönhetünk neki, de mást is: kilenc éve osztja meg gondolatait kalendárium formájában közönségével.

 – Régóta környezettudatosan él, erre biztatja rajongóit is.

– Valóban, 2020-as kalendáriumom nemrégen jelent meg, ez már a kilencedik a sorban. Mindig van egy aktuális téma, ami foglalkoztat. A könyv a saját gondolataimat tükrözve ad útmutatást azoknak, akik nem tudják, hogyan tehetnének a klímavédelemért a hétköznapokban. Ehhez nyújtok segítséget: hogyan vezethetjük ki a felesleges dolgokat a konyhából, hogyan spóroljunk az öltözködés, a vásárlás, a szépségápolás terén. A konyhából a nejlonzacskók kiiktatása, a kevesebb szemét termelése ma már számomra természetes. Vagy: utántöltős üvegekben vásárolok. Mióta így gondolkodom, sokkal könnyebben engedek el bármit. Imádok öltözködni, de nem kell a sokadik farmert megvenni. A felesleges ruhavásárlás helyett inkább ügyesen kombináljuk össze a különböző ruhadarabokat! Ebben a kreativitás segít.

– Az étkezésben is ennyire tudatos?

– Mára „megértettem” az ételeket, tudom, mi a jó számomra, mitől érzem jól magam. Igyekszem egészségesen élni, ebben benne van a sport is. A családomat is efelé terelem. A súlyzós edzéseket szeretem, de csoportos órákra is járok. Van, amikor futok, és most megint táncolok. Tiltólistás ételem nincs, karácsonykor biztosan eszem bejglit, mákos gubát.

– Házias típus?

– Vidéki lány vagyok, tudnom kellene dagasztani. Sütni tudok, és egyszerűbb ételeket is megfőzök. De nagy sültes fogásokat nem készítek, inkább leveseket, egészséges fogásokat teszek az asztalra. A váratlan vendégtől nem esek kétségbe, mindig tudok valamit hirtelen feltálalni. Nekem az vált be, ha három napra előre gondolkodok. Sokan azt hiszik, az énekesek élete más, mint az átlagemberé, és minden körülöttük forog, pedig ez egyáltalán nem így van. A nap első fele soha nem rólam szól: reggel a fiamat viszem iskolába, aztán a napi teendők, háztartás, az egyéb kötelező feladatok várnak rám. Utána jönnek a stúdiómunkák, az esti fellépésekre készülök. Persze az jó, hogy nincs főnököm.

– Az elmúlt időszakban több városban adott adventi koncertet. Miért most?

– A család, a szerelem vagy éppen a hit miatt öltözik ünneplőbe a lelkünk karácsonykor. Azért a Miattad karácsony címet választottam, hogy a közönségem számára személyes élményekkel gazdagodjon az ünnep. 2005-ös, Ünnep című albumomra sokan mondják, hogy gyermekkori emlékekhez, elvesztett hozzátartozókhoz visz el, otthonhoz, hithez kapcsolódó érzésekhez ébreszt, melyek az ünnepre hangolnak. A jól ismert Zséda-dalok (Fekete rúzs, Szeress most) mellett a jövő év közepén megjelenő új albumomról előadtam Malek Miklós és Tariska Szabolcs szerzeményét, a Tandemugrást, ehhez koncertklip is készült. Ugyanaz a szívdobbanás, energia van ebben a dalban, amit a közönséggel együtt élek meg a koncertek alatt.

– Milyen lesz a karácsonya?

– Számomra az év egyik legfontosabb időszaka az advent, mely egyet jelent a jövő év elejéig tartó fellépésekkel, a szívvel-lélekkel megénekelt karácsonnyal, amelyet idén is Pápán töltünk.  A zsúfolt időszak ellenére óriási lendületet, feltöltődést kapok a turné végére. Pápai születésűként nagyon összetartó családból jövök, ahol mindig együtt éltük meg a karácsonyt. Ezt a csodavárást adom tovább a 12 éves fiamnak. Nekem miatta is van karácsony.

– Szentesi kötődése is van, a helyi gimnázium dráma tagozatán is tanult két évet. Mit kapott az iskolától?

– Csodás éveket és remek tanárokat. A Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozata megalapozta a művészetekhez való viszonyomat: dalaimban a könyvekből, irodalomból, színházból, filmekből, képzőművészetből, költészetből inspirálódok. Olyan legendás tanáraim voltak, mint Poszler György vagy Perjésné Rózsa Erzsébet. Értékadó tanárfigurák voltak.

– Sokáig az ismert Cotton Club Singersben énekelt. Aztán szólókarrierbe fogott. Miért?

– 2001-ben azért váltam ki az angolul előadó Cotton Club Singersből, mert én magyarul akartam alkotni, a szavak jelentésén túl is el akartam jutni a közönséghez. Ma is fontos számomra ez a swingformáció, mely 2009-ben feloszlott, és a tagok azóta valamennyien megtalálták saját hangjukat. A kapcsolatot nem szakítottuk meg, sőt: az utóbbi években 2-3 alkalommal ismét együtt lépünk fel, igazi örömzenélés ez számunkra. Jövőre 25 éves jubileumi koncertre készülünk. 

– Bejött a számítása?

– Igen, mindig is így képzeltem el azt, hogy milyen lesz a saját dalaimat eljuttatni a közönséghez. Populáris műfajt képviselek, mely sok embert szólít meg. Arra törekszem, hogy minden dalom sokáig aktuális legyen a hallgatóság számára. Meghatározó pillanat volt szólókarrierbe fogni, sok nehézség van mögöttem, de megérte. Küzdés nélkül egyébként sem születnek nagy dolgok. Az volt az álmom, hogy a hangom eljusson az emberek lelkéhez. Sík Olga énektanárom ebben sokat segített. Bel canto énekesnek tartom magam, ami a megszólalás igaz útja: célom, hogy a dalaim a legtöbb emberben ugyanazt az érzést ébresszék fel. Új stúdióalbumom jövő év közepén jelenik meg Jamie Winchester, Létray Ákos, Moldvai Márk, Rakonczai Viktor, Malek Miklós közreműködésével.


Névjegy:
Zsédenyi Adrienn Pápán született. A szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalom–dráma tagozatos osztályába két évet járt. Már 15 évesen Sík Olga irányításával képezte hangját, sokáig hegedült is. Színészi képességeit több színházban megmutatta, emellett szociálpedagógusi diplomát is szerzett. 1994-ben alapította meg többek között László Boldizsárral közösen a Cotton Club Singers formációt, melynek 2001-ig volt tagja. Szólókarrierje ekkor kezdődött. Számos nagylemez és főcímdal fűződik nevéhez. A sikeres, eddig 17 nagyobb magyar zenei díj birtokosa többek között Fonogram- és eMeRTon-díjat is kapott. Férjezett, gyermeke 12 éves.Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége