A legjobb antioxidánsok

A legjobb antioxidánsok

Gyakran hallani, hogy a szervezetnek antioxidánsokra van szüksége, és célszerű minél több antioxidáns-tartalmú élelmiszert fogyasztani. De hogy miért hasznosak ezek, és milyen természetes forrásai vannak, azt nem árt átismételni.


Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot alkotnak: vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek szerepelnek köztük.

Megóvnak a szabad gyököktől

Feladatuk a szervezetben előforduló szabad gyökök elbontása, semlegesítése. Ugyanis a felesleges szabad gyökök károsíthatják a szervezet sejtjeit, ezen negatív folyamat kiváló ellenszere az antioxidáns. Egyes antioxidánsok (például béta-karotin, A-, C-, E-vitamin, flavonoid) együttes adása hatásosabb, mint külön-külön. Az antioxidánsok több, a szabad gyökök okozta károsodásból eredő vagy azzal kapcsolatos betegségek (például szív- és érrendszeri, valamint daganatos elváltozások) kiváló ellenszerei.

A legjobb antioxidánsok

Gyümölcsök és zöldségek

A zöldségekben és gyümölcsökben található, antioxidáns tulajdonságú hatóanyagok szív- és érrendszeri betegségek, a demencia kockázatának csökkentése miatt fontosak. A gyümölcsökben gyakran több, akár 5–10 különféle flavonoid glükozid is megtalálható. Összesen napi 40–60 dkg, idényjellegű gyümölcs és zöldség fogyasztása ajánlott.

Vörösbor és tea

A vörös szőlő héja rezveratrolt tartalmaz, emiatt a vörösbor is remek antioxidáns, de alkoholtartama miatt óvatosan fogyasszuk, napi maximum 1-2 decilitert. Teából bármennyi kortyolgatható, a benne levő katechineknek több mint felét az epigallokatechin-gallát nevű vegyület (EGCG) teszi ki, amely hússzor erősebb hatású antioxidáns, mint a C-vitamin. Emellett fertőzésellenes anyagokat is tartalmaz; katechinjei a gyomor-bélrendszeri fekélybetegségért okolható Helicobacter pylori, illetve például a Mycobacterium tuberculosis, a Bacillus cereus, az Escherichia coli O157 és a Legionella pneumophila szaporodását is gátolják.

Kávé, kakaó, csokoládé

Kávé, kakaó, csokoládéA koffeines és koffeinmentes kávéban, illetve a fekete és zöld teában található polifenolok elősegítik a szellemi frissesség megőrzését, a demencia megelőzését. A kávé fő fenolos összetevője, a klorogénsav antioxidáns hatású. A kávéfogyasztás bizonyos daganattípusoknál (például májdaganat) enyhe kockázatcsökkentést is okoz. A csokoládéban is megtalálható kakaót flavanoltartalma is értékessé teszi. Sokak örömére a csoki javítja a kognitív funkciókat, segít a demencia megelőzésében, lassítja a szellemi hanyatlást. De napi 1-2 kockánál többet ne együnk belőle!

Jobb a természetes forrás

Az antioxidáns hatású vitaminok és ásványi anyagok nagy mennyiségű bevitele étrend-kiegészítő formájában jelentősebben nem csökkenti a rák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A kapszula vagy tabletta formájában fogyasztott antioxidánsok nem feltétlenül csökkentik a különböző betegségek kialakulását. Inkább a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás javallott: többféle színes, különböző fajta zöldség és gyümölcs kerüljön a család asztalára.



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége