Pataki Zita: „Rátaláltam az igazi küldetésemre”

Pataki Zita: „Rátaláltam az igazi küldetésemre”

Bő évvel ezelőtt egy ország szurkolt Pataki Zitának és férjének, akik kilencedik lombikpróbálkozásukat Az utolsó lombik című, tízrészes vlogban osztották meg az interneten. Az ismert időjárás-jelentő, műsorvezető az elmaradt gyermekáldás után találta meg igazi küldetését: alapítványával és Meddőnek nyilvánítva című, ismeretterjesztő vlogjával a babára vágyó pároknak segít. 

Hogy csinálja, hogy a sok megpróbáltatás és kudarc után még mindig mosolyogva áll a nyilvánosság elé és beszél a lombikozás kihívásairól?

– Egyrészt nagyon sokat számít a neveltetés, az, hogy hogyan állunk hozzá egy problémához: blokkolólag hat ránk, vagy megoldandó feladatként fogjuk fel. Fontos, hogy a mindennapi életben hogyan működnek az energiáink, és ebbe beleértendő a táplálkozástól a mozgáson át a szerelemig minden. Másrészt idetartozik a saját érzelmeink felismerése és kezelése. A nyilvánosság előtt sem akarom az érzelmeimet takargatni vagy álarcot hordani, de persze bizonyos helyzetben csak a férjem lát.

Ha már a férjét említi: le a kalappal előtte. Nehéz volt rávennie, hogy ő is odaálljon a kamera elé?

– Korábbi tanulmányaimnak hála, szakértő módon tudtam rá hatni. Nagy szerencsém van a férjemmel, mert amikor megismerkedtünk, ő már kezdett tudatosan nyitni a környezetében élők felé, amit addig nem igazán tett meg. Felismerte, hogy a nyitottság elsajátítható. Sokat beszélgettünk. Elmondtam neki, hogy akkor tudok belé szerelmes lenni és az is maradni, ha beszél az érzéseiről. A nők feladata bátorítani a férfiakat, és ebben nagy szerepe van az édesanyáknak, akiktől a fiúk a kommunikációs mintát kapják. Atival (Szárnyas Attila – a szerk.) megnézettem Almási Tamás Sejtjeink című dokumentumfilmjét. A film végén azt mondta, most már tudja, mit szeretnék. Mi nem a magánéletünket teregettük ki Az utolsó lombikkal, hanem megmutattuk másoknak, hogy nincsenek egyedül: mi is azt csináltuk végig, amit még sok ezer pár rajtunk kívül az országban. Csak éppen ők nem beszélnek róla még a saját környezetükben sem, talán még az édesanyjuknak sem.

E régóta várt tabudöntögetésnek egyértelműen ismert személyiség legyen az úttörője! De érzelmileg mennyire volt megterhelő felvállalni ország-világ előtt a lombikozást?

– Nagyon nagy változást hozott ez az életünkbe. 20 éve képernyőn vagyok, mégis az volt számomra a valódi újdonság, hogy miközben érzelmileg benne voltam egy nehéz helyzetben, amit pszichológus segítségével kellett megemésztenem, és nagyjából tudtam, mivel jár majd a program, a vlognak köszönhetően egy év alatt 70 ezer követőnk lett. Fel kellett dolgoznom, hogy hirtelen ennyien figyelnek ránk. Rengeteg segítségért kiáltó levelet kapok. Egy nyári fesztiválon 15 percenként jöttek oda hozzánk a párok elmondani, hogy együttéreznek velünk. Ez nagyon jó érzés. Más lett az életcélom is, egyfajta küldetéstudat alakult ki bennem. Úgy élem meg, mintha szültem volna, mert másokon segíthetek. Tudom, hogy utánam nem marad senki, de így mégis adok a világnak valamit, amit én alkottam, és fennmarad utánam. Ez fantasztikus érzés.

A másokon való segítést mindig szívügyének tekintette?

– Abszolút, már az iskolában is. Kiálltam a gyenge tanulóért, a diszkriminált gyerekért. Egyszer egy indiai guru rám nézett és azt mondta nekem: „Kedvesem, maga nőknek, gyermekeknek lesz a megmentője.” Akkor azt sem tudtam, miről beszél.

A meddőség megúszható önhibáztatás nélkül?

– Sokkal könnyebb a dolguk azoknak, akiknél már a vizsgálati procedúra elején megvan a konkrét ok, például az endometriózis, mert célirányosan haladhatnak a megoldás felé. Azonban gyakran soha nem derül ki, mi a baj. Senki nem hibás. Arra biztatok mindenkit, hogy nyomozzon tovább, hátha meglesz a hiba. És vegyük észre, hogy a világ nem fair: vannak, akik fiatalon a rákkal való küzdelembe halnak bele. Nem a világ vége, ha nem jön össze a baba. Ha sikerül kideríteni a meddőség okát, tegyen meg mindent a célért! Ha így sem sikerül, fogadja el, hogy senki nem tökéletes, még ha a világ erről is szól! Ne legyen szégyenérzete! És mindennek az alapja az életszeretet: lombikozni csak úgy szabad, ha boldogan megy oda az ember: de jó, hogy van megoldás, de jó, hogy van esély! A pozitív hozzáállást nem szabad otthon hagyni!

Több mint egy év telt el az utolsó lombikja óta. Elönti még olykor a szomorúság?

– Igen, előfordul. Ilyenkor eszembe jut, milyen édesanya lennék. Szerencsére a házasságom és az alapítványi munka kárpótol engem. A mi kapcsolatunk nem ment rá a gyermektelenségre, sőt, még jobban összekovácsolt bennünket. Egyébként a válást fantasztikus intézménynek tartom, mert nem köt gúzsba. Mi már az elején tisztáztuk, meddig tart számunkra egy kapcsolat. Sosem volt feltétel a gyermek, az viszont igen, hogy ne okozzunk egymásnak folyamatos bánatot. Veszteségként éltük meg, hogy nem születhet babánk, de kaptunk helyette más értékeket, új utakat kerestünk magunknak.

A Meddőnek nyilvánítva című ismeretterjesztő vlogja a sokadik részénél tart.

– Nem láttam még Magyarországon olyan vlogot, ami kifejezetten az ismeretterjesztésre fókuszálna. A Női váltó internetes portálon követhető kisfilmsorozat nem öncélú magamutogatás, nem reklám. Tájékoztat, utat mutat a termékenységhez szükséges sport, egészséges életmód és táplálkozás felé. Ez a Réka – a Tudatos Termékenységért Alapítvány első nagy projektje, ami persze a mi Facebook-oldalunkon és a honlapunkon is követhető.

A napokban indult el a Tök jó – biztosan? kampányuk. Kiket szólít meg?

– A férfiakat. Ugyanis a férfimeddőség sem elhanyagolandó téma, mégis kevés szó esik róla. Ezzel a korábbi forgatásokon szembesültem. Több mint 200 oka lehet a férfi terméketlenségének. Ilyen a dohányzás vagy a szűk nadrág is! 30 százalékban ma sem derül fény az okra. A március 25-ig tartó kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy a 18–30 év közötti férfiak – még mielőtt belevágnának a babaprojektbe – menjenek el az ingyenes andrológiai szűrővizsgálatokra vagy spermabankokba, ahol még komplexebb kivizsgáláson eshetnek át. Az idő kincset ér. Az egészséges életmód rájuk is vonatkozik, nem csak a nőkre. A Tök jó – biztosan? kisfilmjei szintén elérhetők lesznek a Női váltón. Az alapítványi munka mellett folytatom a tanítást az önbizalom, önértékelés, a kommunikáció fontossága témakörben, és tavasszal Pár-beszéd című előadásommal járom az országot. Élvezem, hogy bőven van feladatom, és ezzel másoknak segíthetek!


Névjegy:
Pataki Zita televíziós műsorvezető, riporter, időjárás-jelentő 1973. november 1-jén született Gyöngyösön. A jog, a pszichológia, valamint a magyar–könyvtár szak elvégzése után több rádióban is dolgozott, és időjárás-jelentőként 20 éve mosolyog az RTL Klub nézőire. Kilenc sikertelen lombikpróbálkozás után feladta a gyermekért való küzdelmet, ugyanakkor létrehozta a Réka – a Tudatos Termékenységért Alapítványt, amely a gyermekáldásra váró párokat segíti. Televíziós munkái mellett tanít, előadásokat tart. Férje, Szárnyas Attila a munkában is partnere.



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége