Katus Attila: „Az első 80 évet lendülettel kell élni”

Katus Attila: „Az első 80 évet lendülettel kell élni”


Annak ellenére, hogy fitneszguruként ismerte meg az ország, ma már üzletemberként is letette a névjegyét Katus Attila, igazi szívügye mégis a sport. A 45 éves sportember órákig tudna beszélni az egészségtudatos életmód fontosságáról. Szakmáját, hivatását egy életre megtalálta.

Jó pár éve már, hogy belekóstolt az üzleti életbe. Akár ezzel is kezdhetett volna, ha annak idején nem a sportot választja.

Nem vagyok igazi üzletember, szívesebben foglalkozom a szakmával, sportszakembernek tartom magam. Szorgalmam és a szakmám iránti szeretetem valóban segített, hogy a saját brandemet felépítsem, de az üzleti környezet nálam jóval hangosabb marketinggel dolgozik. Én viszont őszinte akarok lenni, ezért inkább kicsiben kínálok minőséget. Most éppen az egészséges táplálkozásról írok könyvet.

Katus Attila: „Az első 80 évet lendülettel kell élni”Több könyve is megjelent már, az emberek életmódhoz való viszonyán szeretne változtatni.

„Csomagban” gondolkodom, így próbálom összerakni az embereket. Az alvás, táplálkozás, külső megjelenés, gondolkodásmód, megelőzés és a sport terén olyan komplett gondolkodásmódot szeretnék kínálni, amely hosszú távon segíthet. Az egészségért dolgozni kell, és a sport mindenre jó, sok hibát tud korrigálni. A jó levegő, a stresszmentes élet mellett a testi-lelki egészség megtartása a lényeg.

Ez azért, valljuk be, nehezen kivitelezhető.

Tökéletes életmód nincs is, csak megfelelő. Ha néhány alkalommal a célnak megfelelően újítunk, már az is eredmény. Nem a különböző diétákban és a hirtelen életmódváltásban hiszek – ez csak akkor megy, ha valami nagy tragédia kényszeríti rá az embert –, inkább a folyamatos változtatásban. És nagyon kell a pozitív gondolkodásmód is. Fokozatosan kell változtatni, és a sikerélményre is szükség van. A végső cél, hogy úgy érezzük, az egészséges életmód jó buli. Van, aki úgy él, hogy az önpusztításba belead apait-anyait, nem törődve a következményekkel. Szerintem nem az egészség megtartásáért tett lépések miatt önző valaki, inkább azért, ha kizsákmányoló módon él, ugyanis később saját betegsége által a családdal, a környezettel is kitol.

Mindig ennyire tudatos volt?

Igen. Azt szoktam mondani, hogy az első 80 évet lendülettel kell leélni, az öregedés csak utána kezdődik. Ha csak 80 évig élnék, csalódott lennék. Nem akarom magam dicsérgetni, de valóban nagy munka- és teherbírású ember vagyok, és a heti három edzésről nem mondok le. Rövid időre lazíthatunk, de ha nagyon elengedjük magunkat, annak nyoma marad. Ezért kell a tudatosság.

Csoportos órákat tart, személyi edző, könyvet ír, megy az ételszállítás-, az online sportöltözetbiznisz, a Katus Attila szakmai program. Honnan van ennyi energiája?

Emberközpontú és pozitív beállítottságú, vidám természetű ember vagyok. Az üzlettel járó feladatokra találtam egy kiváló munkatársat, aki leveszi a vállamról a nehezét, és én ismét a szakmámra koncentrálhatok, át akarom adni a tudásomat az embereknek, ez hajt. 25 éve sportolok. Gyerekként is szerettem mozogni, fociztam, úsztam, kézilabdáztam, élsportoló akartam lenni. Később is a sport maradt meg, és az angol érdekelt, ezért a szegedi egyetemre jelentkeztem. Szerettem a várost, de macerás volt Pécsről utazgatni Szegedre, így át is jelentkeztem szülővárosomba. Az angol az életben sokszor hasznomra van, de én a testnevelésből élek.

Többször is nyilatkozta, hogy szabadidőből nem áll túl jól. Nem akar változtatni ezen?

Példátlanul sokat dolgoztam az elmúlt években, de az alapokon már túl vagyok, és a koromnál fogva is most már kicsit lazítanék, fékeznék. Tavaly 280 fellépésem volt, az órák, az edzések is lefoglalnak. Egyébként általában február végéig több az üresjáratom, ilyenkor utazom, elmélkedek és alszom. Különleges életvitelem van, sokat vagyok úton. Most már kicsit magammal is törődni szeretnék, a családalapítás például még előttem áll, de bizakodó vagyok: kicsit későn érő típusként fizikálisan fittebb vagyok a koromnál, és most értem meg igazán a családra.

Pedig sokak által irigyelt helyzetben van, az aerobikórákon mindig rengeteg nő vette, veszi  körül.

Az igaz, de ilyenkor nem lehet ismerkedni, mód sincs rá, egyik város után a másikban lépek fel. Igazából csak azok ismernek, akikkel rendszeresen időt töltök, például azok, akik személyi edzésre járnak hozzám. A magánéleti „lemaradásomtól” eltekintve nagyon a helyemen vagyok, sokat kaptam az élettől, persze sokat is tettem azért, hogy a szakmában elérhessem céljaimat.

Katus Attila időseknek is tart aerobikórákatKatus Attila időseknek is tart aerobikórákat

A mozgás mindenkié, csak meg kell találni azt a mozgásformát, amely személyre szabottan végezhető. 50 és 90 éves kor között is szükség van a mozgásra, amint leáll az ember, elkezd öregedni – véli a tréner. 65 év felett a sport jótékony hatása jóval látványosabb, mint fiatalabb korban. Idősebb korban napról napra, fokozatosan kell elkezdeni a sportot: egyre hosszabb, tempósabb sétával, erősítéssel, nyújtással. Érdemes szakember segítségét kérni. A testet minden életkorban sokoldalúan kell terhelni, például a torna mellé kell a futás is, hiszen nemcsak a szívet, az ízületeteket is edzésben kell tartani.

Névjegy:

Katus Attila személyi edző, életmód-tanácsadó, világ- és Európa-bajnok sportoló 1973. március 21-én született Pécsett. 1991-ben a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola testnevelés–angol szakán, 1992–1998-ig a pécsi egyetem testnevelés szakán tanult, majd ugyanitt angolnyelv-tanárként is diplomát szerzett. Sokáig a sportaerobik sportágban versenyzett. 1994–2001 között a magyar válogatott tagjaként trió kategóriában Pécsi Sasok néven hatszoros világ-, kétszeres Európa-bajnok, valamint a Világjátékok győztese. Az ország a 2008-as Szombat Esti Láz című televíziós műsor győzteseként ismerte meg. A KATUSFOOD és a KATUSBODY brand megalkotója és forgalmazója, valamint egy ételszállító cég reklámarca és szakmai tanácsadója. Budapesten él.



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége