Gájer Bálint: „Mindig magas minőségre törekszem”

Gájer Bálint: „Mindig magas minőségre törekszem”

Melegebb éghajlatra „száműzte” magát a szving hercegének titulált Gájer Bálint, aki barátaival együtt Srí Lankán pihente ki a tavalyi év fáradalmait. Ráfért a lazítás, hiszen tavaly 170 fellépése volt, ebből negyvenet decemberben bonyolított le. Január első felében sem lógatta a lábát, az uborkaszezon még várat magára.

– Kéthetes nyaralást sikerült kicsípnie a koncertekkel dúsított napjaiból. Keresett előadóművész, aki idén lesz 40 éves. Lesz számvetés?

– Gyakran gondolkozom el azon, honnan indultam és hol tartok most. Az biztos, hogy az elmúlt 39 év nem tűnt el nyomtalanul. Mostanra beérett a kitartó munkám gyümölcse. Egyre több helyre hívnak fellépni, és ami még jobban esik, több helyre vissza is hívnak. Ez azt jelenti, elégedettek a munkámmal. Nem panaszkodom, hiszen érezhetően szépen ível felfelé a karrierem.

– Pedig rétegműfajban utazik, a szving nem tömegeket szólít meg.

– Szerencsére nem nagyon van konkurenciám. Olyan réteget tudok megfogni, akik akár fiatal szülőkként, családdal is eljönnek a koncertekre. Az intellektuálisabb közönséget, amely értékeli, ha van mondanivalója a daloknak, és ezt igyekszem szerethető módon átadni nekik. Mindig az a célom, hogy valamiféle pluszt is beletegyek a produkcióimba. Ezért hálás a hallgatóság.

– Nagyon fiatalon találkozott a zenével. Miért a szving mellett kötött ki?

– Marcaliban nőttem fel, ahol Sárkány Zsolt Liszt-díjas ütőhangszeres kamaraművész növendéke voltam. 10 éves koromban iratkoztam be a városi zeneiskola ütős szakára. A szvinggel ekkor találkoztam először. Megtanultam, hogy a sikert csak kitartó munkával lehet elérni. Az, hogy mindig igyekszem bevonni a közönségemet a produkcióimba, neki köszönhető. A hangfekvésem kimondottan passzol a szvinghez, ezért énekesként is „belebotlottam” a műfajba. 2001-ben került először mikrofon a kezembe. Azóta több big bandes formációval léptem már színpadra.

– Azért másban is otthonosan mozog?

– Mielőtt „szvingénekes” lettem, több partizenekarban megfordultam. Ebben az időszakban szinte minden műfajban kipróbáltam magam. Dolgoztam több évig karaoke-műsorvezetőként is. Sokat tanultam a „show bizniszről”, megtanultam, hogy kell bánni a közönséggel. Ma már szerencsés helyzetben vagyok, hiszen azt csinálhatom, amit igazán szeretek. A szving mellett azért rock’n’roll, latin zenék és popnóták is szerepelnek a repertoáromban. Szívesen dolgozom fúvósokkal is, ettől lesz még szvingesebb az összhatás. Mindig valamiféle különlegességre törekszem.

– Vagyis?

– Sokat adott nekem a zene, most nem győzöm visszaadni. Szinte minden barátomat a zene által ismertem meg, még gyerekkoromban. A személyiségemet nagyban formálta a Marcato Ütőegyüttes, a Balaton M&K Fúvószenekar és a sport is, hiszen évekig kézilabdáztam. Mindkettőnél csapatjátékra volt szükség. Komoly felelősséggel jár csapattaggá válni. Olyan soha fel sem merült bennem, hogy egy fellépésre azért ne menjek el, mert nincs hozzá kedvem. Nem hagyhattam cserben a zenekart. 2010-ben diplomáztam a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet, jazz-ének előadóművész-tanár szakon, de egyelőre tanítani nem szeretnék. A karrierem szervezői feladatait magam látom el. Elég nehezen engedek ki menedzsmenttel kapcsolatos teendőket a kezemből. Sokat dolgozom azért, hogy legyenek fellépéseim, és a színpadon is igyekszem a maximumot kihozni magamból. A most beérő sikerem ennek is betudható.

– Maximalista?

– Inkább úgy fogalmaznék, hogy nem szívesen adok ki feladatokat a kezemből, és szeretem, ha az én elképzeléseim szerint történnek a dolgok. Ez persze nem jelenti azt, hogy úgy jó minden, ahogy én csinálom. Ami biztos, hogy mindig magas minőségre törekszem. Az első nagy sikereket a Group’n’Swing zenekarral értük el, amellyel talán magasabb szintre került a szving műfaj. Az elsődleges szempont mindig a nagybetűs szórakoztatás. 2013-ban a The Voice televíziós műsor meghozta számomra a kellő ismertséget, a szólókarrierembe ekkor vágtam bele. Egy évvel ezután az első nagylemezemmel Fonogram zenei díjat kaptam.

– Más szórakoztató műsorban nem próbálná ki magát?

– Voltak megkeresések, de úgy érzem, a televíziós szereplés sokat veszített súlyából. Nem akarok mindenáron jelen lenni a médiában, egyáltalán nem célom túllihegni a szereplést. Az interjúkban is inkább a karrieremről beszélek, a magánéletemben egy pontnál meghúzom a határt. Például eszem ágában sincs főzőműsorban serénykedni. És attól is elzárkózunk a szerelmemmel, hogy párként vetélkedjünk a tévében. Hiteles énekes, előadó szeretnék maradni, és inkább kitartóan megdolgozom a sikerért.

 Kik a példaképei?

– Demjén Ferenc, Charlie, Ákos, Caramel, Rúzsa Magdi, és folytathatnám a sort több névvel. Mindegyik előadó másért követendő példa számomra. Ami közös mindegyikben, hogy maradandót alkottak, imádja őket a közönség, mert elhivatottak és alázatosak a szakmájuk iránt. Fontos, hogy hiteles legyek a színpadon, és korrekt a szervezőkkel. Nincsenek sztárallűrjeim: a fellépésekre a saját felszerelésemmel megyek, ha kapok enni-inni, kapok, ha nem, úgy is jó. Pedagóguscsaládból származom, a szüleimtől azt láttam, hogy teszik a dolgukat, sosem várták a sült galambot. Mindenért megküzdöttek, és én is szívesen dolgozom meg mindenért, nem bízom magam a sorsra, inkább én alakítom.

– Ha már említette a kedvesét, tervezik a kézfogót?

– Igen, lassan hét éve vagyunk együtt, és nyáron lesz a lagzink Tatán. Az elsődleges szempont az volt, hogy házias ételek legyenek, semmi fényűzés és feszengés. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát. Utána jöhet a családalapítás. Kicsit lazítani kell majd a gyeplőn, mert, bevallom, nehezen mondok nemet a fellépésekre. Mindig megtisztelő, ha fellépni hívnak. Idén karácsonykor is felléptem. A jövőben szeretnék többet lenni a családommal.

– A sport belefér az életébe?

– A gyerekkorom a sportról is szólt: a kézilabda mellett kosaraztam, futottam. Az állóképességemet akkor alapoztam meg, és a csapatjátékra is megtanított. Ma olykor kapusként focizok, az Andonik Média Válogatott tagja vagyok, de túl sok időm egyelőre nem volt rá. Tervezem, hogy veszek egy futópadot, a kardió edzés mindig rám fér. Igyekszem megelőzni a bajt: kedvelem az alternatív gyógymódokat és preventív megoldásokat. Például gyógyteákat előszeretettel fogyasztok. Tudatosság nálam, hogy nyitott legyek az egészséges, kiegészítő termékekre. Fenyőmagot, makadámdiót, gojibogyót, tőzegáfonyát szívesen csemegézek, a gyógyszereket próbálom kerülni.

– Egyébként is jellemzi a tudatosság?

– Igyekszem az élet minden területén a tudatosságra törekedni, minden döntésemet alaposan átgondolom. Az biztos, hogy a The Voice kellett az ismertséghez, de a korábban végzett, kemény háttérmunka is! Beleraktam, amit kellett, és a kitartásomnak hála, szépen haladok előre. Tavasszal jelenik meg az új albumom, ez már a negyedik a sorban.


Névjegy
Gájer Bálint 1980. október 10-én született Marcaliban. 1990-ben beiratkozott a helyi zeneiskola ütő szakára. Az 1994-ben megalakult Marcato Ütőegyüttes alapítója, melynek 10 éven át volt állandó tagja, majd a Balaton M&K Fúvószenekar dobosaként tevékenykedett. A Dr. Lauschmann Gyula Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-ének szakán végzett, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének előadóművész-tanár szakán diplomázott. 2009-től a Group’n’Swing zenekar énekese. 2013-ban a The Voice tehetségkutató második helyezettje lett. Fonogram-, Alle Elegancia-, valamint Pro Arte díjas előadóművész. Negyedik albuma tavasszal jelenik meg.Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége