Csézy: „A kert a szenvedélyem”

Csézy: „A kert a szenvedélyem”

A mennyországot olyannak képzeli el, mint a maklári kertjét: itt él Csézi Erzsébet, művésznevén Csézy a férjével. A szépséges énekesnő szenvedélyesen tud beszélni veteményeséről, a fák metszéséről, a nádas tavacska adta kihívásokról. Elfoglalt művész: ha éppen nem új dalon dolgozik, akkor ruhákat tervez, például Nobel-díjas kutatónknak, Karikó Katalinnak.

Családjának köszönhetően erős folklór vénával rendelkezik, ráadásul operaénekesi diplomát is szerzett, mégis korán eldöntötte, a pop felé veszi az irányt. Miért?

Mindig a popzene volt a szívem csücske, és az ember érzi, miben tudna igazán különlegeset nyújtani. Tudatosan készültem a pályára: mivel minden műfajnak a klasszikus ének az alapja, szerettem volna azt is megtanulni. 10 éves koromtól zenekarban énekeltem és zongoráztam, 14 évesen kerültem a miskolci konzervatóriumba, a diplomához innen már egyenes út vezetett. Valóban, családom egyik részének a mezőkövesdi népi kultúrát köszönhetem, de arra is büszke vagyok, hogy apai ágon Szegedhez, illetve Szatymazhoz kötődöm, a nagyszüleim ásotthalmiak voltak. Negyedrészben homokhátsági embernek tartom magam.

Csézy: „A kert a szenvedélyem”

Régóta kiváló zeneszerzőkkel dolgozik együtt, például Rakonczai Viktorral. Hogyan találtak egymásra?

Viktorral 2007 óta dolgozunk együtt, az összes albumomat együtt készítettük el, ő a kiadóm. Menyhárt János óriási név a szakmában, amikor meghallottam az általa szerzett Elfelejtett dalt, tudtam, hogy vele is akarok dolgozni; az Ez az otthonunk dalt például ő írta, de a Szeretlek dalomat is. Sosem akartam szezonális, egyslágeres előadó lenni, én munkásságot akartam építeni. Mindig akkor jövök ki új számmal, ha van mondanivalóm. Például az Ez az otthonunk dal üzenete az, hogy a magyarok legyenek büszkék arra, amit elértek, szeressék az országot, annak csodás értékeit. A Mama dalom a nagymamámhoz fűződő különleges kapcsolatomról szól.

A legújabb, a Rejtett szépség mit üzen?

Arra hívja fel a figyelmet, hogy ne akarjunk megfelelni az elvárt tökéletesség képének, helyette lássuk meg saját magunkban az igazi értékeket. Szépen is meg lehet öregedni, az a fontos, hogy az ember önmagával jóban legyen. Nem ítélem el a túlzott mesterséges szépészeti beavatkozásokat, de nem is  tartom mindenáron fontosnak. Az arcomat sem szívesen szabatnám át, persze 44 évesen könnyen beszélek. Inkább a heti négy edzésben, az egészséges táplálkozásban hiszek: többnyire a saját kertemben megtermelt zöldséget és gyümölcsöt eszem, minőségi alapanyagokból főzök.

Köztudott, hogy énekesi pályája mellett saját ruhamárkával büszkélkedhet, csodás ruhákat tervez. Házias típus, aki a kert körüli munkákat maga végzi, de első helyen a férje áll. Harmonikusan él?

Néha úgy érzem, kifolyik a kezem közül az idő. A mezőkövesdi nagymamám kertjében 4000 tulipán nyílt, ezeket árulta a piacon, naponta főzött, népművészeti vállalkozást vitt, rám is sokat vigyázott – és mindenre volt ideje. Fogalmam sincs, hogyan csinálta. Valóban sokféle feladatom van, így mindig a legfontosabb teendő élvezi a prioritást. Például nyáron gyakran éjfélkor megyek ki a kertbe locsolni; a kert a szenvedélyem.

Milyen a kertje?

Csodálatos. Ilyen lehet a mennyország: sok fa, virág, egy kis nádas tavacska, amelyben a férjem imád úszni. A zöldséges- és gyümölcsöskertet magam gondozom. Ha kell, ások, és a fák metszését ki nem adnám a kezemből; egyedül a füvet vágatjuk traktorral, mert hatalmas a terület.

Ruhatervezői oldaláról is ismert. Karikó Katalinnak évek óta ön tervezi a fellépő- és alkalmi ruháit.

A ruhatervezéssel is úgy vagyok, mint az énekléssel: kitartóan dolgozom, aztán hirtelen – munkám igazolásául – valami csodálatos történik velem. Karikó Katalinnal eddig nagyjából 20 ruhánál tartunk. Óriási büszkeséggel tölt el, hogy a Nobel-díj-átadón is az én ruhámat viselte. Legelőször a testvérét, Zsuzsát küldte el hozzám, hogy szeretne tőlem rendelni egy ruhát. Azóta nagyon jó kapcsolatot ápolunk. Nem is tudok róla elfogulatlanul nyilatkozni, mert nagyon szerény, alázatos, óriási tudású; élmény volt vele beszélgetni. A családját is nagyon megkedveltem.

10 éve ment férjhez, boldogságát dalban is megénekelte. Mennyit változtatott Csézyn a házasság?

Sokat. Nekem ő (Szabó László – a szerk.) a legjobb barátom, szerelmem, szeretőm, a mindenem. Rengeteg a programunk, egymás nélkül nem is megyünk sehová, azt lopott időnek érezném. Persze a mi életünk sem mentes a problémáktól, gondoktól, de ketten mindezt sokkal könnyen megoldani. Szeretnénk gyermeket, ezért lombikozunk. A történet végére érve majd szeretnék róla beszélni, mert nagyon sok embernek segíthetek vele.

Negyven felett más az élet?

A férjem rákkutató doktor, aki gyakran mondogatja, hogy bár a genetika is befolyásolja az egészségünk alakulását, az életmód a döntő. Ezért fontos a törődés és a tudatosság, főleg 40 év felett. Aki a 40-es évek alatt nem tartja szorosan a gyeplőt, helytelenül táplálkozik, keveset sportol, elhízik, annak később is nehezebb lesz a dolga.

 

Névjegy: Csézi Erzsébet 1979-ben született Mezőkövesden. Miskolcon végezte el a zeneművészeti főiskolát is operatanszakon, majd a pop felé vette az irányt; művésznevét is ekkor választotta magának. 2008-ban ő képviselte az országot az Eurovíziós Dalfesztiválon. Eddig négy albuma jelent meg, számos videóklipet forgatott. Legismertebb dalai: Szívverés, Szeretlek, Általad vagyok, Mama, Ez az otthonunk. A matyó hímzés és kultúra a kisujjában van. Saját ruhamárkája, a Csézy Collection egyre ismertebb. Rendszeresen tervez ruhákat többek között Karikó Katalinnak, aki a Nobel-díját is Csézy tervezte ruhában vette át. Férjezett, Makláron él.

 



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége