Csúnya, de gyorsan búcsúzó betegség az ótvar

Csúnya, de gyorsan búcsúzó betegség az ótvar

Ótvar. A negatív kicsengésű neve ellenére nem veszélyes kór, inkább csak erős fertőzőképessége miatt időnként kicsit nehéz elbánni vele. Dr. Németh Réka bőrgyógyászt, nemi gyógyászt a főleg kisgyermekeket érintő bőrbetegségről kérdeztük.

– Ki kaphatja el könnyen az ótvart?

– Az általános elgondolás szerint az lesz ótvaros, aki nem megfelelő higiénés körülmények között él. Ez nem feltétlenül igaz. Természetesen a személyes higiéné és környezetünk tisztán tartása fontos, de nem zárja ki a fertőzés kialakulását. Az ótvarfertőzésért felelős, Streptococcus vagy Staphylococcus baktérium csaknem mindenütt előfordul a környezetünkben, nem kell különösen szennyezett körülmény ahhoz, hogy találkozzunk vele.

– Az ép bőrfelületet is megtámadja a gennykeltő, kórokozó baktérium?

– Az ép bőrt nem tudja megtámadni, azonban elég egy pici sérülés, karcolás, elvakart pattanás, rovarcsípés, mely a hám védelmi vonalát megszakítva lehetőséget teremt a baktérium szervezetbe jutásához. Ott aztán gyorsan, könnyen terjed, akár dörzsöléssel, vakarással, vagy tárgyak (például törölköző, gyermekjátékok) közvetítésével is terjed, azonban a mélyebb szöveteket nem érinti.

– Milyen tünetekkel jár?

– A betegség a bőr felületes rétegeiben kialakuló bakteriális gyulladást jelenti. Általában az arcon, az orr és a száj környékén, a füleken és a kezeken, fenéken alakulnak ki a tünetek. A fertőzött területen vörös alapon kis hólyagok, sebek jelentkeznek, melyeket jellegzetesen sárgás pörk fedi. A hámfosztott, nedvező területeken, pörkök alatt hemzsegnek a kórokozók, melyek könnyen megfertőzik a környező bőrterületeket, vagy más testtájra is átvihetők, valamint közvetlen érintkezéssel, illetve közvetett úton a környezetben élőkre is átjuthat. Lényeges fájdalmat nem okoz, inkább viszketni szokott, de óvakodni kell a vakarástól a továbbfertőzés esélye miatt. Nem jár lázzal vagy rossz közérzettel sem, de a terjedés megelőzése érdekében – ugyanis a gyermek akár érintéssel könnyen továbbfertőzheti társait – a beteget a közösségből ki kell emelni.

– Könnyen gyógyul?

– Általában helyi kezelés mellett, kenőcsök, borogatások hatására gyorsan, nyom, heg nélkül gyógyul, de kiterjedt, szóródó esetekben szájon át szedett antibiotikum is indokolt lehet terápiaként.

– Mennyi ideig fertőz a beteg?

– Gyógyulási ideje súlyosságától függően 1-2 hét, a sebek gyógyulásáig tartható fertőzőnek.

– Az is elkaphatja, aki korábban már volt ótvaros?

– Igen, a későbbiekben is elkaphatja, ugyanis a szervezetben az ótvar ellen nem alakul ki védettség. Viszont jó hír, hogy nem is növekszik az esélye egy esetleges újabb fertőzés kialakulásának.

Kézmosás – többször is!

Az előírt kezelés mellett nagyon fontos a higiénés rendszabályok fokozott figyelembevétele, gyakoribb kézmosás, fertőtlenítés. 


Fontos
!
A pörköket nem szabad lekaparni, de érdemes leoldani, leválasztani borogatással, kenőccsel, mert a pörkök alatt rengeteg baktérium bújik meg. A pörkök és a sebváladék fertőz.Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége