Csúnya, de gyorsan búcsúzó betegség az ótvar

Csúnya, de gyorsan búcsúzó betegség az ótvar

Ótvar. A negatív kicsengésű neve ellenére nem veszélyes kór, inkább csak erős fertőzőképessége miatt időnként kicsit nehéz elbánni vele. Dr. Németh Réka bőrgyógyászt, nemi gyógyászt a főleg kisgyermekeket érintő bőrbetegségről kérdeztük.

Ki kaphatja el könnyen az ótvart?

Az általános elgondolás szerint az lesz ótvaros, aki nem megfelelő higiénés körülmények között él. Ez nem feltétlenül igaz. Természetesen a személyes higiéné és környezetünk tisztán tartása fontos, de nem zárja ki a fertőzés kialakulását. Az ótvarfertőzésért felelős, Streptococcus vagy Staphylococcus baktérium csaknem mindenütt előfordul a környezetünkben, nem kell különösen szennyezett körülmény ahhoz, hogy találkozzunk vele.

Csúnya, deCsúnya, de gyorsan búcsúzó betegség az ótvar gyorsan búcsúzó betegség az ótvarAz ép bőrfelületet is megtámadja a gennykeltő, kórokozó baktérium?

Az ép bőrt nem tudja megtámadni, azonban elég egy pici sérülés, karcolás, elvakart pattanás, rovarcsípés, mely a hám védelmi vonalát megszakítva lehetőséget teremt a baktérium szervezetbe jutásához. Ott aztán gyorsan, könnyen terjed, akár dörzsöléssel, vakarással, vagy tárgyak (például törölköző, gyermekjátékok) közvetítésével is terjed, azonban a mélyebb szöveteket nem érinti.

Milyen tünetekkel jár?

A betegség a bőr felületes rétegeiben kialakuló bakteriális gyulladást jelenti. Általában az arcon, az orr és a száj környékén, a füleken és a kezeken, fenéken alakulnak ki a tünetek. A fertőzött területen vörös alapon kis hólyagok, sebek jelentkeznek, melyeket jellegzetesen sárgás pörk fedi. A hámfosztott, nedvező területeken, pörkök alatt hemzsegnek a kórokozók, melyek könnyen megfertőzik a környező bőrterületeket, vagy más testtájra is átvihetők, valamint közvetlen érintkezéssel, illetve közvetett úton a környezetben élőkre is átjuthat. Lényeges fájdalmat nem okoz, inkább viszketni szokott, de óvakodni kell a vakarástól a továbbfertőzés esélye miatt. Nem jár lázzal vagy rossz közérzettel sem, de a terjedés megelőzése érdekében – ugyanis a gyermek akár érintéssel könnyen továbbfertőzheti társait – a beteget a közösségből ki kell emelni.

Könnyen gyógyul?

Általában helyi kezelés mellett, kenőcsök, borogatások hatására gyorsan, nyom, heg nélkül gyógyul, de kiterjedt, szóródó esetekben szájon át szedett antibiotikum is indokolt lehet terápiaként.

Mennyi ideig fertőz a beteg?

Gyógyulási ideje súlyosságától függően 1-2 hét, a sebek gyógyulásáig tartható fertőzőnek.

Az is elkaphatja, aki korábban már volt ótvaros?

Igen, a későbbiekben is elkaphatja, ugyanis a szervezetben az ótvar ellen nem alakul ki védettség. Viszont jó hír, hogy nem is növekszik az esélye egy esetleges újabb fertőzés kialakulásának.

Kézmosás – többször is!

Az előírt kezelés mellett nagyon fontos a higiénés rendszabályok fokozott figyelembevétele, gyakoribb kézmosás, fertőtlenítés. 


Fontos
!
A pörköket nem szabad lekaparni, de érdemes leoldani, leválasztani borogatással, kenőccsel, mert a pörkök alatt rengeteg baktérium bújik meg. A pörkök és a sebváladék fertőz.Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége