Tóth Vera: „Fontos lettem magamnak”

Tóth Vera: „Fontos lettem magamnak”

Az ország előtt vált érett nővé a 34 éves Tóth Vera énekesnő, akinek töretlenül felfelé ívelő karrierjét 18 éves korától követhetjük nyomon. Bár évekig küzdött súlyával, manapság bomba formában áll a színpadra. Kilók ide vagy oda, kisugárzása, talán csak Cserháti Zsuzsával összetéveszthető hangja könnyen hallgatósága zsigereibe fészkeli magát.


– Fellépésről fellépésre száguld szerte az országban. Október 17-én ismét a szegedi zsinagógában énekel. Pásztor Annával, a Budapest Jazz Orchestrával és Vitáris Ivánnal lép színpadra. Stíluskavalkádra számíthat a közönség?

– Szeretek játszani a zenei határokat súroló dalokkal. Swing, jazz, beat, underground, alter áthangszerelve csendül fel úgy, hogy a fellépő művészek is lubickolnak ebben a különös atmoszférájú közegben megszülető „örömzenélésben”. Az előkelő, nagyon befogadó zsinagóga épülete ünnepi hangulatot kölcsönöz az előadásnak, melyben többek között Elvis Presley-, LGT-dalok is elhangoznak.

– Tudott a nyáron kicsit pihenni?

– Igen, tíz napot augusztus végén a párommal. Nagyon szeretjük Magyarországot, a Stílusos Magyar Éttermiség mozgalom jegyében – melynek lényege az ország stílusos vidéki éttermeinek összefogása, egy gasztroforradalom, ami sebesen töri az utat magának – szinte folyamatosan úton vagyunk és fedezzük fel azt a sok szépet, amit a vidék rejteget. A Káli-medencében nyaraltunk, Balatonfüreden is voltunk. A tanúhegyek felfedezése kerékpárral óriási élmény volt, bár nem először karikáztunk ott végig.

– Ennek köszönheti, hogy sikeresen dobálja le a kilókat magáról?

– Sport nélkül nem lehet fogyni. Régóta szénhidrátanyagcsere-betegségem van, évekig szinte sikertelenül küzdöttem a súlyommal, bármennyire lelkiismeretesen izzadtam az edzőteremben. Rávettem magam a gyomorszűkítő műtétre, és átformáltam a táplálkozásomat. Három hónap után fokozatosan kezdtem el újra sportolni. Nyolc hónapja találkoztam egy edzővel, aki sokat segít nekem. A műtét a kezdő lökést adta, de önmagában nem volt elég. A mozgás és a sport a legfontosabb. A túlsúly nem játék, számtalan betegség okozója. Úgy érzem, felelősségem van a szeretteim felé, nem engedhetem meg magamnak, hogy az egészségemmel játsszak. Az utolsó 10 kilogramm pluszsúlytól kemény munkával tudok csak megszabadulni, de nem adom fel. Ha én meg tudom csinálni, mindenki képes rá! Heti két kardioedzésem és két edző által felügyelt edzésem van.

– „Majdnem”-séf párja mellett nem lehet könnyű ellenállnia a finom falatok csábításának.

– Nem is könnyű. A konyha varázsa mindig is kikapcsolt, most profi konyhában gyakorlatozom, ugyanis párom a palkonyai PalKonyha vidéki lakásétterem és panzió tulajdonosaként, hobbiszakácsként és úttörő gasztronómusként gyakran lep meg engem finom reggelivel. Persze tanulok is sokat: olyan technikákat, eszközöket, ételeket látok itt, amelyek újdonságok nekem. A kreatív gondolkodás pedig itt mindenből süt. Egyre több feladattal bíz meg, a helyi nénikkel szívesen kuktáskodok a konyhában. Ha Pesten vagyunk, én főzök neki. Egyáltalán nem bánja, ha végre neki is főznek. A vargányás rizottóm kacsamájjal például már szerinte is mesterien megy.

– Többen cikkeztek arról, mennyire sugárzik a boldogságtól mostanában. Érett nőként mosolyog fotóin.

– 16 éve volt az a televíziós tehetségkutató műsor, amelyben feltűntem. Rengeteget tanultam azóta. Most érzem, hogy a felnőtté válásomba bizonyos szakmai és emberi dolgok nem férnek már bele. A meghunyászkodás, a túlzott és megbetegítő kompromisszumkötés, amely szerintem a magyar társadalomra túlságosan is jellemző, nekem nem kell. Számomra a félelemmentes és méltóságteljes élet a lényeg. Túl makacs és túl őszinte lettem, de lényeges, hogy például a zenészeim méltó és megbecsült körülmények között játsszanak. Fontos lettem magamnak, de ez nem keverendő össze az önzőséggel. A színpadok mögött is csak azért vannak alapvető elvárásaink a menedzsmentemmel, mert a megrendelőnek meg kell értenie, hogy ez is egy munkahely, ahol szeretünk kényelmesen pihenni a koncertet megelőző órákban, persze nem kell vörös szőnyegre és bekészített pezsgőre gondolni, csak alapvető dolgokra, mint egy meleg étel vagy egy pohár üdítő, ha ezt meg tudom adni azoknak, akik velem dolgoznak, és persze magamnak, sokkal jobbat tudok adni a közönségnek. Persze sok helyen még allűrnek tekintik, de nekünk ez akkor is fontos. Csakis a közönség miatt van ez, hogy minél jobbat, szebbet kapjon tőlem, tőlünk. Velem különböző menedzserjelöltek elhitették az elején, hogy nem igazán lesz olyan zenei elismertségem soha, amilyet szeretnék, de én hittem abban, hogy ez nem így van, 7-8 évnyi haknizás után elölről kezdtem felépíteni a zenei munkásságomat, rengeteg nélkülözéssel és lemondással.

– Szakmailag kiktől kapott támogatást?

– Demjén Ferenctől, Dés Lászlótól, Horváth Charlie-tól, Kishonti Ildikótól. De több menedzsertől, sőt, még a személyi edzőmtől és a legjobb barátomtól, Mujahid Zoltántól is. Voltak nehéz időszakok, sok tapasztalatszerzés, éppen ezért az emberismeretem is sokkal jobb, mint régen. Ma már 165 ezer követőm van a Facebookon. A rosszindulatú kommentelőket nem tudom néha figyelmen kívül hagyni, de már azt is elfogadtam, hogy nem tudom megváltoztatni az embereket. A social média nagyon jó is tud lenni, ha az ember okosan kezeli. Olyan művész akarok lenni, aki a minőségre törekszik. Igyekszem mindenből inspirálódni. Budaörsön az erdő közepén élek, a páromhoz egészen a villányi hegyekig autózom. A nyugodt vidékből, a finom borokból és ételekből töltekezem, sportolok. Kinyílt számomra a világ.


Névjegy:
Tóth Vera 1985. március 5-én született Tapolcán. 2003-ban jelentkezett a Megasztár tehetségkutatóba, amelyet megnyert. A ma már Budapesten élő, befutott énekesnő több szakmai díjjal is büszkélkedhet, évek óta önálló karrierjét egyengeti. Párja Pauli Zoltán, a Villány-Siklósi Borút volt elnöke, a PalKonyha lakásétterem-panzió tulajdonosa. Testvére, Tóth Gabi szintén befutott és elismert énekesnő.



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége