Palcsó Tamás: „Most jól érzem magam”

Palcsó Tamás: „Most jól érzem magam”

20 éve állt először színpadra Palcsó Tamás. A televíziós tehetségkutató műsorban fellépő tinibálvány hetek alatt óriási népszerűségre tett szert. Szólókarrierjét azóta sem dobta sutba, és más formációval is rendszeresen fellép az üzletember, aki gyerekkora óta hűséges a kungfuhoz.

Általános iskolás kora óta kungfuzik, mit ad ez a hétköznapokhoz?

A kungfu egy viszonylag fiatal, mintegy 150-160 éves új irányzatát űzöm, amely észrevétlenül beépült a hétköznapjaimba is. Például önvédelemre tanít, ezáltal biztonságérzetet ad. Olyan légző- és meditációs gyakorlatokat tanulunk, amelyeket tudok hasznosítani az élet más területein is; ezek kiválóan nyugtatnak. A légzőgyakorlatok rövid idő alatt képesek a stresszes állapotot feloldani.

Pedig ön kimondottan megfontolt, higgadt ember; fiatalabb korában is annak tűnt.

Palcsó Tamás

Nem vagyok idegeskedő típus. Igyekszem a lehető legnyugodtabban kezelni bizonyos helyzeteket, ameddig csak tudom. Természetesen volt már rá példa, hogy én is kijöttem a sodromból.

A kevés stressz óriási áldás. Egyébként figyel az egészségére?

Korábban nem nagyon figyeltem az étkezésem minőségére, de ez az elmúlt években megváltozott. Kikerültek a mindennapjaimból a cukros ételek, a fehér kenyér, és igyekszem mindig a szezonális dolgokat fogyasztani. Emellett a kungfu alaposan átmozgat, erősít és nyújt. Volt idő, amikor hosszabb ideig szüneteltettem, de újrakezdéskor jelentős életminőség-javulást tapasztaltam.

Középiskolásként milyen indíttatásból jelentkezett repülőgép-műszerésznek?

A csepeli műszaki iskola két tannyelvű osztálya és az angol vonzott, valójában ezért jelentkeztem a képzésre, amelynek utolsó évét, éppen a szakképzést, már nem végeztem el. Pedig a nagypapám biztatott, hogy ez egy jó szakma. De sosem dolgoztam ezen a területen.

A csepeli gyerekkor után is hű maradt a fővárosi kerülethez, ma is ott él. Fiatalon, 18 évesen jelentkezett a tehetségkutató műsorba, ott mutatta meg a hangját először. Az motiválta valamennyire, hogy Zámbó Jimmy és Szűcs Judith is Csepelről csinált karriert?

Bár annak idején sokat hallgattam Jimmy dalait nagypapám kocsijában szalagról, de a motivációm belülről fakadt, amire ráerősített az akkori gitártanárom. A családunkban korábban senki nem énekelt, a színpad távolt állt tőlünk. Mégis kíváncsi voltam, mit mond az énekhangomról a zsűri, ezért vettem a bátorságot a jelentkezéshez. Végül a Megasztár 2. szériájának második helyén végeztem.

A siker gyorsan jött, országos ismertségre tett szert, és ennek immár 20 éve.

A zenei karrierem akkor indult. Az ismertség persze nem csak nekem járt, többen bekerültünk a köztudatba. Elindult a szólókarrierem, három nagylemezt adtam ki, a mai napig jelennek meg önálló klipjeim. Az újabb dalok már online felületen érhetőek el. Emellett évek óta a legendás Dolly mellett lépek fel a Dolly Plussz formációban. Persze Dollytól függetlenül is alkotok: gitározom, eszembe jutnak dallamok, amelyekből aztán dalok születnek. Mindig az engem ért ingerek, tapasztalások inspirálnak, így a legkönnyebb írni, és egyben a legőszintébb is. 

Miért nem csak a szólókarrierjére koncentrál?

Dolly énekhangja, az egykori Dolly Roll és a Hungária a gyerekkorom része volt. Sosem gondoltam, hogy valaha együtt énekelhetünk Dollyval, és ez sokat jelent nekem. Lehet mondani, hogy vele könnyű a színpadon boldogulni, de ez nem ilyen egyszerű. Ha a közönség nem fogad el, hiába állnék mellette. 2018 eleje óta lépünk fel együtt, itthon és külföldön is. Szerencsére sok a felkérés, de szóló fellépéseim is vannak, főleg a nyár számít fő szezonnak. De a kérdésre a válasz: nemcsak az éneklésből élek, vállalkozó is vagyok.

A Covid idején sok pályatársának apadt el a bevételi forrása. Önt megmentette, hogy akkor is több lábon állt?

Örültem, hogy viszonylagosan elkerültem ezt a helyzetet. Igyekszem mindig arra törekedni, hogy több lábon álljak, ami akkor is segített.

Mit gondol, hol tart most?

Azt mondhatom, most jól érzem magam. Ha visszagondolok 18-20 évvel korábbra, más elképzeléseim voltak. Hozzáteszem, hogy nagy távlatokban akkor még nem is mertem gondolkodni. Gyorsan jött a siker, és számos újdonsággal találkoztam, sok mindent kellett megtanulnom a nulláról indulva. Később az üzleti életben valamelyest előnyt jelentett, hogy a zenei karrierem miatt nagy ismertségre tettem szert: a személyes kommunikációban ez általában segített.

Névjegy:

Palcsó Tamás 1986. május 6-án született Budapesten. Csepelen nőtt fel, megtanult gitározni, majd 2004-ben jelentkezett a Megasztár televíziós tehetségkutatóba, ahol énekhangjával 2. helyezést ért el. Több díj és lemez birtokosa. Szerepelt az 56 csepp vér című rockmusicalben. Szólókarrierje mellett a Dolly Plussz formációban is fellép. A sikeres vállalkozó és üzletember ma is Csepelen él.

 Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége