Vásáry André: „A tanítás feltölt”

Vásáry André: „A tanítás feltölt”

A Bostoni Zeneművészeti Főiskolán is pallérozta tudását az ország egyetlen férfi szopránja, Vásáry André. A népszerű énekes már az ország legrangosabb koncerttermeiben is fellépett, és az opera mellett a musical, a popzene világát is magáénak érzi. Saját énekstúdiójában másoknak tanítja a mesterség csínját-bínját.

Annak fényében készült tudatosan az énekesi pályára, hogy az igen ritka férfi szopránnak számít?

A családunkban közel s távol nem volt színpadi, énekesi múlttal rendelkező rokon, a zene nem volt része a gyerekkoromnak. Arra emlékszem, hogy már korán szerettem volna kitűnni a tömegből, de nem tudtam, hogyan. Ráadásul hihetetlenül félénk, befelé forduló gyerek voltam, aki menekült a szerepléstől. Egyszer az iskolai kórus számára meghallgatást tartottak, ahol láttam a tanárom arcán az őszinte érdeklődést irányomban, ettől kezdve gyakran hívtak énekelni. Csakhogy hiába dicsértek, hogy muzikális vagyok, amit rám erőltettek, azt nem csináltam. Viszont kipróbáltam a modellkedést.

Ez segített félénksége leküzdésében?

Vásáry André: „A tanítás feltölt”

Színpadi jelenlétet tanultam, némi rutint adott ez a munka. Kisebb-nagyobb sikereket el is értem, de azért éreztem, hogy én ennél többet akarok. Az is zavart, hogy sokkal fiatalabbnak tűntem a koromnál; 20 évesen már zavart, hogy 16 évesek között dolgozom. A mai napig izgulós típus vagyok, persze az idősebb kollégák szerint baj, ha fellépés előtt nincs drukk az emberben. Az első 30-40 koncertemen halálosan ideges voltam, már csak azért is, hogy mit szól a közönség a korántsem szokványos hangomhoz.

A férfi szopránok között világviszonylatban sincs tülekedés, itthon pedig egyedüliként jegyzi Önt a szakma. Ezzel az adottsággal nehezebb volt bizonyítania?

A Csillag születik című televíziós műsorban tűntem fel, akkor indult be a karrierem. Lemezeket adtam ki, színpadi szerepeket kaptam, operában, musicalben énekeltem, amit óriási megtiszteltetésnek tartottam. Áldásnak éreztem, hogy én lettem az első magyar férfi szoprán, általam ismerte meg az ország ezt a hangszínt, és jól fogadta. Sok nehézséggel jár az énekesi pálya, akár popban, akár komolyzenében utazik az ember, de hálás lehetek, hogy megmutathattam magam, és esélyt kaptam a karrierem felépítésére. A legtöbb embernek még mindig az ugrik be rólam, hogy a Volt egyszer egy vadnyugatot énekeltem, pedig mennyi minden történt azóta!

Ez zavarja?

Sokáig nagyon zavart. Aztán a szakma egyik régi motorosa azt mondta nekem, hogy egy olyan világban, ahol percenként születik valamilyen meghökkentő produkció, rám tizenév után is betonbiztosan emlékezik a közönség annak az egy dalnak köszönhetően, és ez óriási jelentőségű. A mai napig a 20 évestől a 80 éves rajongóig kapok visszajelzéseket, hogy emiatt nem fognak soha elfelejteni.

Már csak azért sem, mert azóta többféle televíziós szórakoztató műsorban is láthattuk már. Miért mondott igent ezekre a szereplésekre?

Büszkén vállalom ezeket a műsorokat, még úgy is, hogy előtte rendre hetekig tépelődtem, belevágjak-e. Sok új ismeretséget kötöttem, számos új ismeretre tettem szert. Én nem akarok a saját magam szerepébe operaénekesként, popénekesként belekövesedni. Ezekben a műsorokban is igyekeztem magamat adni, és rengeteg pozitív visszajelzést kaptam. A főzős vagy más VIP-műsorban egészen más oldalamra derült fény, sokaknak tetszett a humoros oldalam. A könnyűzenei műsorokban pedig csak látszólag egyszerű a dolga a szereplőknek. Mindig elmondom az operaénekes kollégáknak, hogy ez kőkemény felkészülés, folyamatos munka. Egyébként kettősség jellemez: a koncertjeimen a pop, a musical és az opera, a komolyzene egyaránt jelen van.

Mit profitált ezekből a műsorokból?

Tudom, hogy sosem leszek földműves, nem fogok vajat köpülni, de ma már egészen másképpen állok ezekhez a tevékenységekhez, és ezt a Farm VIP műsornak köszönhetem. Főzni nem szeretek, kíváncsi voltam, ez a főzős műsor miatt megváltozik-e. Kijelenthetem, hogy semmit nem hozott ki belőlem, és továbbra sem érdekel, de legalább megtanultam. (nevet)

Énekiskolát alapított, ezek szerint nagy önre az igény.

Egyre többen kérdezték, nem tanítanám-e énekelni őket vagy a gyereküket. Sokáig ódzkodtam ettől. A tanárképző után elvégeztem a Zeneakadémiát, papírom van róla, hogy taníthatok. Ráadásul sokféle zenei műfajban kipróbáltam magam, rádióztam, tévéztem, mindenbe belekóstoltam. De a Covid idején leálltak a koncertek, így vágtam a tanításba. Elindítottam a Vásáry André Énekstúdiót.

Jó döntés volt?

Életem egyik legjobb döntése. Többre is lenne igény, de egyszerre 4-5 tanítvánnyal dolgozom. Elképesztő élmény: feltölt, izgat, élvezem – sokat tanulok magamról is. Érdemes lenne mindenkinek kipróbálnia, mennyi energiába kerül 50 percig koncentráltan odafigyelni valakire.

Hogyan él most Vásáry André?

Igyekszem sokat sportolni, egészségesen táplálkozni, sok időt eltölteni a barátokkal, hasznosan tölteni az időt. Sosem gondolkozom azon, mit csináltam volna másképpen 20 évvel ezelőtt, minden úgy alakult, ahogyan kellett. A korodnak megfelelően éld meg a pillanatot! Érezd jól magad, ne a nagy elvárásoknak akarj megfelelni! Én ezt vallom. Amíg mindenki úgy önazonos, hogy azzal nem bánt másokat, csináljon azt, amit akar, nem ítélkezem.

Úriember módjára szókimondó személyiség, ez az önazonosság jól jön a show-bizniszben?

Ha következetesen úgy önazonos valaki, hogy ez másokat zavar, az még jól is jöhet, én viszont nem szeretnék ilyen lenni. Sohasem sértő módon mondom el a véleményemet, inkább humorba csomagolom, az építő kritikát pedig jól fogadom.

Milyen feladatok előtt áll a közeljövőben?

A fellépések mellett az utóbbi időben többféle televíziós megkeresést kaptam, ezekről egyelőre ennyit árulhatok el. Mindig jó időben találtak meg az új kihívások, ebben bízom most is.

 

Névjegy: Vásáry André, az ország egyetlen férfi szopránja 1982. július 17-én született Debrecenben. Az opera és a pop műfajában is otthonosan mozgó énekes eddig három arany- és egy platinaalbumot tudhat magáénak. Az egri tanárképző főiskola után végezte el a miskolci zeneművészeti egyetemet. 2009-ben ismerte meg a hazai közönség a Csillag születik tehetségkutató műsorban. Megnyerte a Miskolci Operaversenyt, majd számos rangos külföldi és hazai eseményen, színdarabban lépett fel. A Budapesten élő előadóművész saját énekstúdiót működtet, és számos televíziós műsorban is látható.Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége