Vásáry André: „A tanítás feltölt”

Vásáry André: „A tanítás feltölt”

Vásáry André: „A tanítás feltölt”

A Bostoni Zeneművészeti Főiskolán is pallérozta tudását az ország egyetlen férfi szopránja, Vásáry André. A népszerű énekes már az ország legrangosabb koncerttermeiben is fellépett, és az opera mellett a musical, a popzene világát is magáénak érzi. Saját énekstúdiójában másoknak tanítja a mesterség csínját-bínját.

– Annak fényében készült tudatosan az énekesi pályára, hogy az igen ritka férfi szopránnak számít?

– A családunkban közel s távol nem volt színpadi, énekesi múlttal rendelkező rokon, a zene nem volt része a gyerekkoromnak. Arra emlékszem, hogy már korán szerettem volna kitűnni a tömegből, de nem tudtam, hogyan. Ráadásul hihetetlenül félénk, befelé forduló gyerek voltam, aki menekült a szerepléstől. Egyszer az iskolai kórus számára meghallgatást tartottak, ahol láttam a tanárom arcán az őszinte érdeklődést irányomban, ettől kezdve gyakran hívtak énekelni. Csakhogy hiába dicsértek, hogy muzikális vagyok, amit rám erőltettek, azt nem csináltam. Viszont kipróbáltam a modellkedést.

– Ez segített félénksége leküzdésében?

– Színpadi jelenlétet tanultam, némi rutint adott ez a munka. Kisebb-nagyobb sikereket el is értem, de azért éreztem, hogy én ennél többet akarok. Az is zavart, hogy sokkal fiatalabbnak tűntem a koromnál; 20 évesen már zavart, hogy 16 évesek között dolgozom. A mai napig izgulós típus vagyok, persze az idősebb kollégák szerint baj, ha fellépés előtt nincs drukk az emberben. Az első 30-40 koncertemen halálosan ideges voltam, már csak azért is, hogy mit szól a közönség a korántsem szokványos hangomhoz.

– A férfi szopránok között világviszonylatban sincs tülekedés, itthon pedig egyedüliként jegyzi Önt a szakma. Ezzel az adottsággal nehezebb volt bizonyítania?

– A Csillag születik című televíziós műsorban tűntem fel, akkor indult be a karrierem. Lemezeket adtam ki, színpadi szerepeket kaptam, operában, musicalben énekeltem, amit óriási megtiszteltetésnek tartottam. Áldásnak éreztem, hogy én lettem az első magyar férfi szoprán, általam ismerte meg az ország ezt a hangszínt, és jól fogadta. Sok nehézséggel jár az énekesi pálya, akár popban, akár komolyzenében utazik az ember, de hálás lehetek, hogy megmutathattam magam, és esélyt kaptam a karrierem felépítésére. A legtöbb embernek még mindig az ugrik be rólam, hogy a Volt egyszer egy vadnyugatot énekeltem, pedig mennyi minden történt azóta!

– Ez zavarja?

– Sokáig nagyon zavart. Aztán a szakma egyik régi motorosa azt mondta nekem, hogy egy olyan világban, ahol percenként születik valamilyen meghökkentő produkció, rám tizenév után is betonbiztosan emlékezik a közönség annak az egy dalnak köszönhetően, és ez óriási jelentőségű. A mai napig a 20 évestől a 80 éves rajongóig kapok visszajelzéseket, hogy emiatt nem fognak soha elfelejteni.

– Már csak azért sem, mert azóta többféle televíziós szórakoztató műsorban is láthattuk már. Miért mondott igent ezekre a szereplésekre?

– Büszkén vállalom ezeket a műsorokat, még úgy is, hogy előtte rendre hetekig tépelődtem, belevágjak-e. Sok új ismeretséget kötöttem, számos új ismeretre tettem szert. Én nem akarok a saját magam szerepébe operaénekesként, popénekesként belekövesedni. Ezekben a műsorokban is igyekeztem magamat adni, és rengeteg pozitív visszajelzést kaptam. A főzős vagy más VIP-műsorban egészen más oldalamra derült fény, sokaknak tetszett a humoros oldalam. A könnyűzenei műsorokban pedig csak látszólag egyszerű a dolga a szereplőknek. Mindig elmondom az operaénekes kollégáknak, hogy ez kőkemény felkészülés, folyamatos munka. Egyébként kettősség jellemez: a koncertjeimen a pop, a musical és az opera, a komolyzene egyaránt jelen van.

– Mit profitált ezekből a műsorokból?

– Tudom, hogy sosem leszek földműves, nem fogok vajat köpülni, de ma már egészen másképpen állok ezekhez a tevékenységekhez, és ezt a Farm VIP műsornak köszönhetem. Főzni nem szeretek, kíváncsi voltam, ez a főzős műsor miatt megváltozik-e. Kijelenthetem, hogy semmit nem hozott ki belőlem, és továbbra sem érdekel, de legalább megtanultam. (nevet)

– Énekiskolát alapított, ezek szerint nagy önre az igény.

– Egyre többen kérdezték, nem tanítanám-e énekelni őket vagy a gyereküket. Sokáig ódzkodtam ettől. A tanárképző után elvégeztem a Zeneakadémiát, papírom van róla, hogy taníthatok. Ráadásul sokféle zenei műfajban kipróbáltam magam, rádióztam, tévéztem, mindenbe belekóstoltam. De a Covid idején leálltak a koncertek, így vágtam a tanításba. Elindítottam a Vásáry André Énekstúdiót.

– Jó döntés volt?

Életem egyik legjobb döntése. Többre is lenne igény, de egyszerre 4-5 tanítvánnyal dolgozom. Elképesztő élmény: feltölt, izgat, élvezem – sokat tanulok magamról is. Érdemes lenne mindenkinek kipróbálnia, mennyi energiába kerül 50 percig koncentráltan odafigyelni valakire.

– Hogyan él most Vásáry André?

– Igyekszem sokat sportolni, egészségesen táplálkozni, sok időt eltölteni a barátokkal, hasznosan tölteni az időt. Sosem gondolkozom azon, mit csináltam volna másképpen 20 évvel ezelőtt, minden úgy alakult, ahogyan kellett. A korodnak megfelelően éld meg a pillanatot! Érezd jól magad, ne a nagy elvárásoknak akarj megfelelni! Én ezt vallom. Amíg mindenki úgy önazonos, hogy azzal nem bánt másokat, csináljon azt, amit akar, nem ítélkezem.

– Úriember módjára szókimondó személyiség, ez az önazonosság jól jön a show-bizniszben?

– Ha következetesen úgy önazonos valaki, hogy ez másokat zavar, az még jól is jöhet, én viszont nem szeretnék ilyen lenni. Sohasem sértő módon mondom el a véleményemet, inkább humorba csomagolom, az építő kritikát pedig jól fogadom.

– Milyen feladatok előtt áll a közeljövőben?

– A fellépések mellett az utóbbi időben többféle televíziós megkeresést kaptam, ezekről egyelőre ennyit árulhatok el. Mindig jó időben találtak meg az új kihívások, ebben bízom most is.

 

Névjegy: Vásáry André, az ország egyetlen férfi szopránja 1982. július 17-én született Debrecenben. Az opera és a pop műfajában is otthonosan mozgó énekes eddig három arany- és egy platinaalbumot tudhat magáénak. Az egri tanárképző főiskola után végezte el a miskolci zeneművészeti egyetemet. 2009-ben ismerte meg a hazai közönség a Csillag születik tehetségkutató műsorban. Megnyerte a Miskolci Operaversenyt, majd számos rangos külföldi és hazai eseményen, színdarabban lépett fel. A Budapesten élő előadóművész saját énekstúdiót működtet, és számos televíziós műsorban is látható.Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége