Szűcs Judith: „Kopogó léptekkel nem jöhet le az ember a színpadról”

Szűcs Judith: „Kopogó léptekkel nem jöhet le az ember a színpadról”

A 70-es, 80-as évek szexszimbólumaként tündökölt a színpadon Szűcs Judith énekesnő, aki a mai napig nem dobta a sarokba a mikrofont. A 70 éves diszkókirálynő ma is énekli, hogy Táncolj még, vonzó külleme pedig az évek során mit sem változott: most is bőrszerkóban jár.

A Jóisten bőkezűen osztotta önnek a szépséget, sokáig bolondultak önért a férfiak. Sokat tett csinos idomaiért?

Őszintén mondom, 40 éves koromig meg sem mozdultam, akkor kezdtem el heti háromszor body edzésekre járni, és a pilatest is beépítettem a hátköznapokba. Ezek azért jók, mert egy-egy kihagyás miatt nem tűnik el a felépített izomzat, újrakezdéskor gyors, látványos eredmény érhető el. Ma már gyógytornásszal edzek. Sokan nem is sejtik, hogy a nyújtás is alaposan megmozgatja az izmokat. És súlyzókkal fokozatosan erősítek.

Ehhez társul némi egészségtudatos táplálkozás?

Mindenevő vagyok, kedvencem például a jázminrizs, a hagymás tört burgonya, de jöhet a túrós csusza és a krumplis tészta is. A húst is szeretem. Inkább napjában ötször eszem, mint egyszer sokat.

Stílus és divat tekintetében mi az, ami egy bizonyos életkor után már nem megengedett egy nő számára?

Szerintem mindent szabad. Én ma is bőrszerkóban járok, elegáns bőrdzsekiben, bőrnadrágban, hosszú csizmában lépek fel. Persze az, hogy mit veszek fel, attól is függ, milyen napom van. Szeretem a sportos viseletet is. A sminkem mit sem változott az évtizedek alatt, öt perc alatt feldobom.

Korábban nyilatkozta, a színpadon szeretne megöregedni.

Ez sikerült (nevet). Persze fellépések tekintetében már nem annyira sűrű a naptáram, elhatároztam, hogy kevesebbet vállalok, és nem megyek nagyon messzire, ugyanis az utazás nagyon megbonyolítja a dolgokat. A 300 kilométerre lévő koncerteket már nem vállalom el, mert az napi 600 kilométert jelent, és akkor a fellépésről még nem beszéltünk. Nagyon jólesik, ha hívnak, 2023 nyarát is végigdolgoztam.

51 éve van a pályán, tudtommal önt is megtalálták a celebműsor-készítők, de nem adta be a derekát. „Ha eddig nem csináltam magamból bohócot, ezután sem fogok” – nyilatkozta.

Előadóművész vagyok, számomra az éneklés áll az első helyen. Megértem azokat is, akik ezt bevállalják, mert ebből élnek, de én inkább kimaradok ebből. Ha korábban televíziós beszélgetésre hívtak, azt is csak úgy vállaltam el, ha énekelhettem is. Nekem fontos az, hogy valamit mutathassak magamból.

Szűcs Judith: „Kopogó léptekkel nem jöhet le az ember a színpadról”

Hálás közönsége van?

Nagyon. Érdekes, hogy a régi dalaimra a legkíváncsibbak, mert azon nőttek fel vagy vonultak be az esküvőjükre, és még sorolhatnám. Gyakran hívnak születésnapokra, házassági évfordulókra. Életem egyik legnehezebb fellépése az volt, amikor csupán 11 ember előtt énekeltem, de nagyon örültek nekem, végigtáncolták a műsoromat. Sokkal könnyebb óriási tömeg előtt sikeresen szerepelni. A sikert minden alkalommal meg kell csinálni. Kopogó léptekkel nem jöhet le az ember a színpadról.

Tartja a kapcsolatot az ugyancsak régóta a színpadon álló pályatársaival?

Mindig is a saját magam menedzsere voltam. Végigjártam az összes fesztivált, külföldön is szerepeltem, főleg a volt szocialista országokba hívtak. Olykor ma is összefutok hazai pályatársakkal, például Kovács Katival, Korda Gyuriékkal, Cinivel egy-egy fesztivál alkalmával. Jóban vagyok mindenkivel, senki nem irigy a másikra, mert mindenkinek más a stílusa. Kicsit valamennyien magányos farkasok vagyunk.

Az amerikai magyarok többször is meghívták, de Japánba is eljutott, szinte a világ valamennyi kontinensén járt. Több hónapos turnékat vállalt be.

Igen, sokszor egyedül repültem, de gyakran zenekart is vittem magammal, amelyben a bátyám, Szűcs Antal Gábor is játszott. Az NDK-ban például 8 hónapot voltunk kint.

Utólag nem fáj, hogy a hazai poptörténelem szerint vízumprobléma miatt nem lehetett Szűcs Judithból világsztár?

Az akkori NSZK-ban volt egy menedzserem, Frank Farian, akivel készítettünk is két kislemezt. Tévéfelvételt szervezett le nekem, de két hetet kellett várnom a piros útlevelemre. Így mást hívtak helyettem, ezen csúszott el a külföldi karrier, de azért több külföldi lemezem is megjelent. Az NDK-ba is sokat utaztam, második otthonomnak tekintettem. A vízum valóban akadályoztatott, de mindig is pozitív beállítottságú voltam, úgy fogtam fel, hogy nem dől össze a világ, és itthon ugyanúgy dolgozhattam, 4 évig Az év énekesnője címet is viselhettem. Szeretem a hazai közönséget, több show-műsorom is volt. Bár van egy nívódíjam, érkező Kossuth-díjról nem tudok, pedig örülnék neki.

Hamar kiderült, hogy jól énekel, zongorázni is ezért tanult meg?

Egy énektanárnő hallott engem valahol énekelni, és anyukámnak mondta, hogy arany van a torkomban. Így második osztályos koromtól Sashalomról Mátyásföldre jártam át zenei általánosba. A zongorát azért választottam, mert azt nem kellett cipelnem. Már akkoriban is elég praktikus ember voltam.

Pozitív és praktikus személyiségként tekint magára. Kinek köszönhető mindez?

Anyukámnak, mindezt tőle örököltem, és neki köszönhetek mindent. Soha nem szégyelltem, hogy szegény családba születtem, apukám cipészként, anyukám takarítónőként tartott el bennünket. Öten voltunk testvérek, ma már csak négyen élünk. A nép közül jöttem, onnan lettem díva és diszkókirálynő. Engem az első pillanatban, az 1972-es Ki mit tud?-on megszeretett a közönség, azóta élvezem a szeretetüket.

A mai tehetségek közül kinek van esélye arra, hogy több mint fél évszázadon át a színpadon álljon?

Aki erős, stabil, és tudja, mi a következő lépés a célja felé. Aki megtanulja magát menedzselni, képes diplomatikusan tárgyalni és képviselni az érdekeit.

Önt ki tanította meg minderre?

A három elemi osztályt végzett anyukám, aki talpraesett és okos asszonyként állt mellettünk. Ő varrta a ruháimat, az ő kedvéért lettem énekesnő. Egy postás zenekari próbán az asztalra állítva énekeltem először, azt cseréltem színpadra.


Névjegy:
Szűcs Judith 1953. augusztus 15-én született, ének-zenei általános iskolában tanult, majd fodrásznak készült. 1972-ben fellépett a Ki mit tud?-on, ott ismerte meg az ország. A szépséges díva diszkóstílusban énekelt, a diszkókirálynő név innen ered. Négyszer volt itthon az év énekesnője, koncertjeivel bejárta a világot, énekelt a női Beatricében is. Eddig 20 lemeze jelent meg. Leghíresebb slágerei: Táncolj még!, Mondd, mit tegyek, hogy érezd, Gyere a diszkóklub elé, Születésnap. Régóta párkapcsolatban él. Egy felnőtt lánnyal büszkélkedhet.



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége