Bob Marley és a melanoma

Bob Marley és a melanoma

A reggae koronázatlan királya, a rasztafári mozgalom atyja 36 évesen a melanoma áldozata lett.

 

Nesta Robert Marley egy angol tengerésztiszt és egy 18 esztendős jamaicai nő gyermekeként született 1945. február 6-án Jamaicában. Később, apja halála után, édesanyjával Kingston egyik gettójába költözött. Marley-nak rendkívül nehéz gyermekkora volt. Édesapja halálával a család szegényes körülmények közé került. Félvér származása is súlyos megpróbáltatást jelentett a fiú számára, társai bántották emiatt. Szíve a Jamaica szigetén virágzó rasztafári mozgalomhoz húzott. Ez az eszme hazatérésre buzdította az Afrikából elhurcolt rabszolgák leszármazottait, és a bibliai Zion megalapításáról jövendölt, ahol béke, szabadság és egyetértés uralkodik majd.

 

Marley 14 esztendősen otthagyta az iskolát. Két társával közösen 1962-ben elkészítette első felvételeit. 1966-ban feleségül vette Rita Andersont. Bob Marley és együttese, a Wailers komoly hírnévre tett szert. Hamarosan turnémeghívást kapott az Egyesült Államokba. 1974-ben Bob Marley and the Wailers néven lépett fel. A No Woman No Cry című számmal világslágert alkotott. Növekvő népszerűsége nyomán a zenész a jamaicai közéletben is mind jelentősebb szerepet töltött be, ami durva következményekkel járt: 1976 decemberében fellépést vállalt a szigetország Mosolyogj, Jamaica! koncertjén, ám a fellépés előtt néhány nappal Marley-t és feleségét fegyveresek sebesítették meg.

 

A művészt megviselte a merényletkísérlet, egy időre „önkéntes száműzetésbe” vonult Angliába, ahol két lemezt is kiadott. 1978-ban újabb koncertet tartott a jamaicai politikai egység megteremtése érdekében. Az Afrikában tett utazás hatására egyre nagyobb hangsúlyt helyezett politikai és vallási nézeteinek propagálására. Utolsó lemeze, az Uprising (1980) a rasztafarianizmus eszméit hirdette.

 

Bob Marley ekkor már súlyos beteg volt, 1977 júliusában melanomát fedeztek fel nála, a rák pedig szétterjedt szervezetében. Állapota ellenére a zenész még vállalta az Uprising-turnét, ám 1980 szeptemberében, nem sokkal pittsburghi fellépése után kórházba vonult Bajorországban. 1981 májusában haza akart menni Jamaicába, azonban már az utazás közben, Miamiban meghalt. Ő volt a 20. századi könnyűzene egyik legkarizmatikusabb alakja, a reggae koronázatlan királya.



Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége