Olasz Anna: „Még nem volt időm feldolgozni az ezüstérmet”

Olasz Anna: „Még nem volt időm feldolgozni az ezüstérmet”

Olasz Anna

23 éve úszik az ország, különösen a szegediek büszkesége, Olasz Anna. A 29 éves sportoló még ki sem pihente a hazánkban megrendezett vizes világbajnokságot – ahol
a vegyes váltóval ezüstérmet nyert –, máris világkupán úszott Franciaországban, majd országos bajnokságon védte meg bajnoki címét. A HAÁSZ SZUE versenyzője decemberig meg sem áll.

 

– Megannyi érem birtokában melyikre vagy a legbüszkébb?

– Mint minden sportolónak, nekem is az olimpiai érem a legfontosabb, a közönség is ezt tartja leginkább számon. Bár én nem éremmel értem haza Tokióból, a negyedik hely is túlszárnyalta az elképzeléseimet. Főleg úgy, hogy gyerekként sosem képzeltem el magam sportolónak. Minden éremnek megvan a maga szépsége. A 2015-ös vb-n a 25 kilométeres távon kapott ezüstérmemre nagyon büszke vagyok. A tavalyi Eb-ezüstérmem életem legbátrabb és egyik legjobb versenyzése volt. Annak is örülök, hogy a hazai vizes vb-n ezüstérmet értünk el a vegyes váltóval a Lupa-tavon, igaz, a sikert feldolgozni még nem volt időm.


– Hogyan keveredtél a medencébe, ha nem is akartál úszó lenni?

– Több sportoló is van a családban, köztük a szüleim is; központi szerepet játszik nálunk a sport és annak szeretete. Ezért szerették volna édesapámék, ha én is választok egy sportágat. Már óvodában is jártam úszni, aztán beírattak a szegedi úszóegyletbe, azzal, hogy amíg nem találom ki, mihez lesz kedvem, tanuljak meg rendesen úszni, egyébként is az úszás mindennek az alapja. Jó volt a közösség, élveztem az edzéseket. Akkor még sokat jártam síelni, így az úszás monoton részét jól tudtam ezzel kompenzálni.


– Aztán egyre jobb úszó lettél, a síelés pedig háttérbe szorult.

– Igen, egyre jobb eredmények születtek, és kicsiként is egyértelműen látszott, hogy én hosszabb távokon vagyok jó úszó. Nem vagyok robusztus alkat, a sprintszámok nem álltak nekem jól. A medencében is 400, 800, 1500 métereket úsztam gyorson. Akkoriban jött az ötlet, hogy próbáljam meg a nyílt vízi úszást, ami még nem is volt a Magyar Úszó Szövetség szakága. Kivittek az ifjúsági Eb-re az eredményeim alapján. Tapasztalat nélkül harmadik helyezést értem el, nagyon élveztem a versenyzést. Ez 2011-ben történt.


– Most pedig, 11 évvel később a római Eb-re készülsz. Sokat versenyeztél már tengerben, de Rómában ez lesz az első alkalom. Mire számítasz a 10 kilométeren?

– Nagyon nagy hullámokra. A nyílt vízi úszás, főleg tengeren, nagyon kiszámíthatatlan, de ennyi év rutinnal már nem lepődöm meg semmin. Korábban mindig kitűztem magam elé egy célt, hol szeretnék végezni a versenyeken. Idén úgy döntöttem, ilyen célok most nem lesznek. Szeretném a versenyzést élvezni. Az eredményeimmel a hátam mögött talán ezt meg is engedhetem magamnak, de természetesen szeretném a lehető legjobbat nyújtani. A felkészüléseken úgyis körvonalazódik, mire számíthatok a versenyen.


– Ennyire sokat nyom a latba a felkészülési edzés?

– Igen, ha mentálisan is koncentrálok az edzéseken, annak megvan az eredménye a megmérettetéseken is. Az idei év nekem nem volt egyszerű, tavaly nagyon jó formában voltam fejben is; erre is edzeni kell sportpszichológus segítségével. Most már a pihenésre kell több hangsúlyt fektetnem, hiszen fizikailag már többet aligha tudok fejlődni.


– A napi edzés hány órát takar?

– Minimum 5 órát, de edzőtáborban a 7 órát is elérheti. Ezt hosszú távon csak közbeiktatott pihenéssel lehet bírni. Tavaly a Covid sokat segített, csak edzésekre jártam, idén ezt már nehezebb megvalósítani. A szervezet regenerálódására jól bevált módszer a masszázs, jégkamra, szauna, de az elmémre is figyelni kell. Szociális személyiség vagyok, sokat vagyok a barátaimmal. Szeretek olvasni, sorozatokat nézni, de a félig aktív programok a családdal és a barátokkal kiválóan feltöltenek.


– Hamarosan újabb edzőtábor vár rád. A télen például Thaiföldön készültél, az egyik fotódon medenceparton lazítasz. A ritka pillanatok egyikét örökítetted meg?

– Úgy valahogy. Sokakat félrevezethet a külföldi edzőtábor, ha mosolygós képet látnak onnan rólam, de azt nem örökítem meg, hogy nézek kétórányi edzés után 40 fokban, paradicsomvörös fejjel. A háromhetes edzőtáborból kb. 3 nap a pihenés a napi 6-7 órás edzések mellett. Ilyenkor van idő városnézésre, strandra menni, kikapcsolódni.


– A középiskolai évek alatt magántanuló voltál, aztán Amerikáig meg sem álltál, Arizonában végezted el az egyetemet. Mennyit formált rajtad az USA?

– Életem legjobb döntése volt kimenni, és éppen oda menni. Nagyon sokat formált rajtam az Amerikában eltöltött 4 és fél év, de én mindig is nagyon céltudatos, nyitott személyiség voltam. A szüleim miattam nem aggódtak, tudták, engem nem adnak el egy tevéért, talpraesett vagyok. Azok az élmények páratlanok, rengeteg kultúra és életszemlélet találkozott ott. Persze fel kellett nőnöm, hiszen távol voltam otthontól. Még pozitívabb lettem, azt hiszem.


– Van még terved Amerikával?

– Amikor egyetemre mentem, úgy gondoltam, nem is jövök haza, aztán nem úgy alakult kint a sportkarrierem. Nagyon szeretem Amerikát, a nővérem is kint él. Valószínűleg a világ bármelyik pontján feltalálnám magam, most mégis úgy érzem, Magyarországot és Amerikát szeretem a legjobban.


– Gondolkozol már azon, mi lesz az aktív sportévek után?

– Igen, régóta. Én magam sem gondoltam, hogy 29 évesen még versenyszerűen sportolni fogok. 23 éve ezt csinálom, alig emlékszem arra az időszakra, amikor még nem ez töltötte ki a mindennapjaimat. Lassan végzek a szakdolgozatommal a Debreceni Egyetemen, sportközgazdász leszek. A sporttal tervezek, de a háttérből irányítanék. Edzőként nem tudom magam elképzelni. Szerintem hasznos lennék az úszótársadalom vagy bármilyen más sportág számára.


– Arra felkészültél, hogy nem is olyan könnyű az aktív sportélet után a civil életben is boldogulni?

– Valóban, itt már nem tol senki konkrét edzéstervet az ember orra alá. És ez a nagyon furcsa a sportolók számára, mindenki magára utaltan valósítja meg önmagát. De bízom magamban.


– Tudod, hogy sokak számára te vagy a példakép?

– Igen, és nem is feltétlen szegediek ők. Többükkel ma is együtt úszunk a válogatottban. Nyitott vagyok, sosem tartok távolságot senkivel, ezen meg is lepődnek. Tudok olyan ifjúsági Eb-bajnok lányról, aki miattam kezdett el nyílt vízen úszni. Ez nagyon jó érzés.


– Egy hónap múlva kezdődik az Eb. Belefér egyáltalán egy kis szabadság?

– Talán decemberben lesz rá legközelebb időm.


– Van időd a szerelemre?

– Én örülnék neki a legjobban, ha lenne rá időm. Már csak jönnie kellene a megfelelő személynek.


– Milyen elvárásoknak feleljen meg, aki Olasz Annával próbálkozik?

– Engem nem lehet csak úgy sarokba állítani, mint egy szobanövényt, ő se legyen az! Értelmes, hozzám hasonló, céltudatos párra vágyom.

 

Névjegy: Olasz Anna Gréta világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes hosszútávúszó 1993. szeptember 19-én született Szegeden. Középiskolai tanulmányai után Amerikában, Arizonában végezte el az egyetemet, idén a Debreceni Egyetemen sportmenedzser szakon diplomázik. A 29 éves klasszis Szegeden él, edzője Gellért Gábor. A 2021-es tokiói olimpián 10 kilométeren 4. helyet ért el. Eddig öt világ-, illetve Európa-bajnokságon remekelt.

 



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége