Dolhai Attila: Rosszul viseltem a család nélkül töltött karácsonyt

Dolhai Attila: Rosszul viseltem a család nélkül töltött karácsonyt

A musicalek szívtiprójaként vált ismertté Dolhai Attila, aki az utóbbi évek operett világában tett kitérője után nemrég tért vissza eredeti műfajához. Áttért az egészséges és sportos életmódra, és a világért sem akar többet karácsonykor dolgozni.

Az utóbbi hónapokban a Budapesti Operettszínházban A víg özvegyet, a Luxemburg grófját, a Lili bárónőt játszotta, előtte pedig az István, a király rockopera Koppányaként láthatta a közönség. Nem unatkozott.

A kőszínházi bemutatókra ugyanolyan izgalommal készültem, mint a szabadtéri István, a királyra. Ez egy markáns darab, amelyben az öröm mellett felelősség is volt részt venni. Mindannyiunkban ott élnek a nagy elődök – az én esetemben Vikidál Gyula – hangja, játéka, amitől nehéz elrugaszkodnia a művészeknek és a közönségnek is, emiatt édes teher nehezedett a társulat vállára. Bíztunk benne, hogy az előadással tudtunk újat adni. A színházi szezont egy utcai Broadway Fesztivál nyitotta meg, majd jöttek a felújító próbák. Fényes Szabolcs Maya című operettjét, amely izgalmas, filmforgatásszerű látványvilággal kápráztatja el a közönséget, november végén  mutattuk be.

Dolhai Attila

Itt az év vége, tart egy kis pihenőt? Három leány édesapjaként a karácsony bizonyára fontos időszak az életében.

A színházban karácsonykor nincs sok pihenő az év végi turnék miatt. Volt olyan év, amikor az ünnepeket a családtól távol töltöttem, és ezt mindannyian rosszul viseltük. Eldöntöttem, nem akarok többet a szeretteim nélkül karácsonyozni. Tavaly és idén is sikerült úgy szerveznem, hogy az ünnepek alatt otthon leszek, illetve a nyakunkba vesszük az országot, és jó magyar szokás szerint vándorlunk, meglátogatjuk a rokonságot. Természetesen a szilveszteri őrület tartogat feladatokat számomra is.

A szakma szerint az István, a király volt az ön nagy visszatérése, hiszen hosszú időre búcsút intett a közönségének. Nem üres kézzel érkezett.

Igen, a napokban jelenik meg egy olyan lemez, amelyen a legnagyobb musicalslágerekkel köszönöm meg a rajongóknak az elmúlt 15 évet. Rendhagyó módon rögzítettük a válogatás- musicaldalokat. Egy olyan stúdiófelvétel készült, amelyen a közönség is részt vett és bepillanthatott az izgalmas stúdiómunkába.

Egy erről szóló összeállítás szerint zömében hölgyközönsége volt. Hogyan tolerálja a felesége a nők ön iránti rajongását?

Minden férfi mögött ott van egy türelmes, segítő társ. Mi a feleségemmel, Vikivel együtt éltük meg a szakmához tartozó kezdeti nehézségeket, botladozásokat. Fontos a karrier és a színpad, de én és a feleségem szétszakíthatatlan köteléke még inkább. A három gyerek ezt a szövetséget koronázza meg.

A türelem a jó házasság titka?

Igen, a sok türelem és bizalom. Ezeket megkapom Vikitől, aki az elejétől végigkövette a pályámat. Egy nyitott ablakon keresztül lesett meg, miközben énekeltem, még a főiskolán. Az első szakmai botladozások, a kommunikációs nehézségek nálunk is okoztak kisebb feszültséget. Próbálok kiszámíthatóan élni, előadások után rögtön indulok haza, hogy ne inogjon meg a bizalma irántam. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ő a feleségem. Mi már túl vagyunk a féltékenykedéseken.

Viszonylag ritkán nyilatkozik a családjáról, fényképeket sem mutogat az újságokban róluk. Miért?

Hiteltelennek tartom, hogy kiteregessem a magánéletemet. Ez értékrendbeli kérdés. Vannak helyzetek, amelyekhez közösen állunk oda, ilyen volt a Családok Éve, de az fontos üzenettel bírt. Ami nem tartozik a nyilvánosságra, azt ne mutogassuk. Ezt a feleségemmel már az elején eldöntöttük.

Koppány szerepéhez a külsejét is kicsit hozzáigazította, izmosodott. A sport ezzel a szereppel köszöntött be az életébe?

A feleségem sportol, ő mutatott nekem példát, én ugyanis ebben rendszertelen voltam. De a motiváció nagyon erős volt az István, a király kapcsán, hiszen Koppány erős férfi képét sugallta. A rendező, Székely Kriszta azt kérte, pattintsam ki magam. Elkezdtem tehát itthon súlyzózni, odafigyelni a tudatos és egészséges étkezésre. Rendszeresen biciklire ültem, fekvőtámaszokat nyomtam, edzettem. A kilók szépen mentek le, és pár hónap múlva már láthatóan izmosodtam. De ez nemcsak a bemutatóig tartott, heti három alkalommal azóta is beiktatom a sportot.

Hangja a munkájának elengedhetetlen eszköze. Hogyan vigyáz rá, főleg így télen? Van bevált módszere?

A vitamindömpingre néha szükségem van. Az inhalátor az énekesek létszükséglete, de egy különleges só is bevált. Segítenek a felső légúti megbetegedések megelőzésére alkalmas cukorkák, spray-k. A széltől óvakodom. A baracklekvár csodákra képes, de a méz, tej és tojássárgája összekeverve egy deci rummal vagy konyakkal is hatékony. A sárgarépa pedig a torok kéményseprője, szívesen rágcsálom.

2019 már az ajtóban kopog. Mit tervez a jövő évre?

Tavasszal a Molnár Ferenc Liliom című műve alapján készült Carouselt mutatjuk be, amiben én játszom a férfi főszerepet, már várom a próbaidőszakot. A musical-válogatáslemezzel szívesen turnéznék, illetve az operett műfajból is egy összefoglaló lemezt tervezek, de a fővárosi és vidéki koncertezés is napirenden lesz.



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége