Beszélgetés Csepregi Évával

Beszélgetés Csepregi Évával


Mintha nem fogna az idő Csepregi Éván. Az évtizedek óta reflektorfényben élő Neoton-díva megőrizte ragyogó mosolyát, csillogó tekintetét, fiatalos lendületét. A popsztár az újévi fogadalmakról, terveiről, vágyairól, no meg szívügyéről, a Neoton Famíliáról mesélt a Pingvin Magazinnak.

1974-ben tűnt fel a Neoton Família énekesnőjeként, sikere a kezdetek óta töretlen. Örökzöld slágereiket több generáció is kívülről fújja. Talán a nevükben szereplő família szó sem véletlen.

Csepregi Éva

Dalaink életkortól függetlenül mindenkinek szólnak, olyan szövegekkel, amelyek komoly tartalommal bírnak, ezért nem mennek ki a divatból. Ilyen például a Don Quijote, a Kétszázhúsz felett, a Sandokan vagy a Santa Maria. Hiába teltek el az évek, üzenetük a mai napig aktuális, fiatalnak, idősnek egyaránt segítenek mondanivalójukkal. A Neoton Família mindig olyan popzenekar volt, amelynek koncertjein több generáció szórakozhatott együtt. És ez a mai napig így van. Hatalmas utat tettünk meg külföldön is, tíz évig voltunk listavezetők Japánban, utána Dél-Koreában arattunk óriási sikert. A zenekar is egyre inkább megfelel a famíliának, még a szilvesztert is együtt töltöttük.

Mit jelent számára a szilveszter, az óév búcsúztatása? Szokott újévi fogadalmakat tenni?

Érdekes módon az utóbbi években a zenésztársakkal az ünnepeket is együtt éljük meg, például a karácsonyokat és a szilvesztereket, ami korábban nem volt divat. A közös, együtt megélt múlt összekovácsolt bennünket, pedig ma már az eredeti csapatból Végvári Ádámmal és Baracs Jánossal hárman maradtunk a Neoton Família Sztárjaiban. Sokan úgy tartják, hogy a fogadalmak azért vannak, hogy megszegjük őket, de én nem így gondolom, inkább inspirál, hogy vajon meddig tudok elmenni a kitűzött célomért. Mindig megfogadok valamit az új esztendőre vonatkozóan, 2019-re azt, hogy többet fogok pihenni: hetente 2-3 három napot otthon leszek, olvasgatok, verset, dalszöveget írok, a Neotonnal foglalkozom. Sűrűbben járok majd énektanárhoz, a sok elfoglaltság miatt sajnos gyakran elmarad, pedig arra szükségem van.

Látja már, hogy milyen feladatokat tartogat 2019?

A Neotonnal rengeteg fellépésünk van, a naptárban már sok a foglalás, a zenekar ügyeivel számos teendő jár együtt. Több ötletem is van, a Budapest Parkba tervezünk egy nagykoncertet. Aztán itt van a Fényszóró Kulturális Alapítványunk, mely fogyatékkal élő gyerekeket segít, arra is szeretnék időt fordítani.

Csepregi Éván mintha nem fogna az idő. A színpadon energiabombaként van jelen, lendületéből semmit nem veszített. Nem hízott el, kisugárzása a régi. Mi a titka?

Az 1990-es években, amikor kint jártam Amerikában, éppen „fekete” időszakomat éltem, sötét ruhákat hordtam. Úgy gondoltam, hozzám már a korom miatt nem illenek a színek. De az ottani nők viselkedése, öltözködési stílusa kibillentett ebből a gondolkodásból: nálam sokkal idősebb nők is színesen, bátran, élettelin öltözködtek, és ez átragadt rám is. Szeretek tetszeni a közönségnek, engem a Neoton és a színpad inspirál. 12 ezer emberrel szembenézni az Arénában nem mindennapi dolog. Ezért sokat teszek az alakomért, hetente háromszor szobabiciklizem, otthon tornázom, jár hozzám tornatanár is. Azt vallom, hogy egy nőnek akkor sem szabad elhagynia magát a kora előrehaladtával, ha nem a nyilvánosság előtt éli az életét. Krémekkel ápolom az arcomat, a sok smink miatt muszáj is. Az étrendre is odafigyelek, igyekszem minél több egészségeset fogyasztani. A hangomra pedig érthető módon nagyon vigyázok.

Az ünnepi dőzsölésnek mennyire tudott ellenállni? Szokott méregteleníteni, diétázni ilyenkor?

Bizony, nehezen állok ellen a finomságoknak, de az a trükköm, hogy még a karácsonyi időszak előtt próbát teszek, és szoktatom magam a koplaláshoz, diétázom. Így nem nehéz az ünnepek utáni fogyózás sem. A méregtelenítésnél a lisztes ételeket elhagyom, ezeket egyébként sem ajánlott fogyasztani. Igyekszem nem elhagyni magam. És nálam az is beválik, ha a reggelizést kihagyom, ugyanis akkor a nap többi részében sem eszem tele magam.

Szabadidejében mit csinál a legszívesebben?

Dávid fiammal egy házban, de külön lakásban élünk, ő bármikor kapható egy közös filmnézésre, ami kiváló programnak bizonyul mindkettőnk számára, főleg, hogy most filmezést tanul – no meg a zenekar dobosa is. Olvasni is nagyon szeretek, illetve szívesen írogatok verseket, dalszövegeket. A Titok című dalom a közelmúltban született, zenéjét a fiam, valamint a párja, Sarkadi-Szabó Emese szerezte. A dalba beleírtam azt, hogy min is múlik a boldogságunk. Higgyünk önmagunkban, tegyük azt, ami a mi dolgunk, és sikeres, boldog életünk lesz. Igazi „neotonos” nóta. Azon dolgozom, hogy a Titok a rádióban is sűrűn hallható dal legyen.

Kapcsolódó cikkeink:



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége