Tótpeti Lili: „Nem csak a 20 éveseké a világ”

Tótpeti Lili: „Nem csak a 20 éveseké a világ”

Tótpeti Lili



A vizsgaidőszak kellős közepén, telefonon értük el a márciusban Puerto Ricóban megrendezett Miss World szépségverseny 21 éves magyar résztvevőjét. A nagykanizsai Tótpeti Lili a Miss World Hungary győzteseként – a világ legszebb 40 lánya között – képviselte hazánkat a világversenyen.


– Nem a Miss World, illetve a Miss World Hungary szépségverseny volt az első megmérettetésed, 2020-ban a megyei napilapok szépségversenyét, a Tündérszépeket is megnyerted. Ez adott löketet az újabb versenyhez?

– Mindkettőnél az bátorított, hogy több modellmunka is a hátam mögött volt már, és a barátaim biztattak, próbáljam ki magam a kifutón is. Azt gondoltam, miért is ne? Hozzáteszem, azért tavaly jelentkeztem a Miss World Hungaryra, mert a Covid miatt rendhagyó módon bonyolódott le a versenyfolyamat, tudtam, hogy kevesebb időmet veszi igénybe. A tanulmányaim miatt eredetileg csak 2-3 év múlva futottam volna neki a megmérettetésnek, csak az egyetemre akartam koncentrálni. De nem bánom, hogy így alakult. És nagyon büszke vagyok arra, hogy a top 40-be bekerülve képviseltem az országot, akkor is, ha a nemzetközi versenyen nem értem el helyezést.


– A modellkedés a te esetedben mivel jár?

– Én nem kifutómodell vagyok, hanem elsősorban arcmodell. Nincs kifejezett modellalkatom, közepesen magas vagyok. Kisebb megkeresésekre megyek, webshopfotózásokban veszek részt, TikTok-megbízásaim is vannak. Az elején csak a munka jutott nekem, de mostanra elmondhatom, profitálok is a modellkedésből. A második szépségverseny-győzelmem után meg pláne; zsúfolt nyárnak nézek elébe, havi 10 fotózásom biztosan lesz a közeljövőben. De addig kell ütni a vasat, amíg meleg.


– Ezt hogy érted? Mennyi kifutási időt adsz magadnak ebben a szakmában?

– A folyamatos tanulásban, önfejlesztésben hiszek, akár 25-30 éves korig is űzhető ez a szakma. Utána, hogy a köztudatban maradjon egy modell, a marketing felé is veheti az irányt, vagy influenszerként is kipróbálhatja magát, de reklámarc is lehet. Ha valaki rengeteg időt és energiát fektet a munkájába, nehéz elfelejtődnie.


– Agrármérnöknek készülsz, érdekel a vadgazdálkodás. Összeegyeztethető ez a két világ?

– Jelenleg egyetlen modellügynökséghez sem tartozom, nem utaztatnak sehová, hazai megbízásokat kapok. Munkaként fogom fel, jó kereseti lehetőségnek, és persze imádom csinálni. De első most a diploma és az egyetem. 5-6 év modellkedés még belefér, aztán meglátjuk. Érdekel a tévézés, a műsorvezetés is, az egyik csatornán időjárás-jelentőként ki is próbálhattam magam. Brandépítésben nem gondolkodom, de cégekkel szívesen működnék együtt. És bármilyen furcsa: ebben a szakmában nem csak a 20 éveseké a világ, a modellkarakterekre óriási a kereslet, később sem kell teljesen elszakadnom ettől a világtól.


– Sikereiden felbuzdulva sok fiatal lánynak jöhet meg az önbizalma hasonló próbatételhez. Mi kell ahhoz, hogy ők is sikeresek legyenek?

– Alázat, alázat és alázat. Azt tapasztalom, hogy ez a munka világából egyre inkább kiveszőben van. És türelemre is szükség van. A rugalmasság szintén fontos: a megrendelőnek mindig igaza van, mindenkor neki kell eleget tenni. Fejet hajtva elfogadni azt az elképzelést, amit ő megálmodott. Akkor is, ha nem tetszik a ruha, a smink vagy a frizura, amit viselni kell. A nyelvtudást is megemlítem, mert annak ellenére, hogy külföldön nem dolgozom, itthon is alapvető feltétel az idegennyelv-ismeret. És van még valami: a megújulásra való készség. Nem elég modellként ténykedni, sok irányba ajánlott elmozdulni ahhoz, hogy felépítse önmagát egy fiatal. Rá kell érezni, mi az, amiben kicsit más, mint a többi modell, amiben többet, újabbat tud nyújtani. Tudni kell ügyesen lavírozni a modellek és a trendek között.


– Neked is ez a titkod?

– Én igyekeztem mindig is saját magamat adni. A külcsín is fontos, de belülről is ragyogni kell, és ezt visszaigazolja az élet. Nekem – ügynökségek híján – az angol egyelőre elég, de amint az egyetemi tanulmányaim engedik, egy második idegen nyelvnek is nekiugrok. A francia abszolút nyerő a modellvilágban. Ez a szakma, mondhatni, szezonális, a holtidőszakokban van idő a tanulásra, más munkákra.


– Mennyi időd van saját magadra?

– Ha jól szervezem meg a hétköznapjaimat, akkor tudok időt szakítani a tanulásra, fejlődésre. Szeretek olvasni, angolul nézek filmeket.


– Azt olvasni rólad, nagyon céltudatos lány vagy. Mennyire lógsz ki a kortársaid közül?

– Ha az ember megfogalmaz magának egy álmot, ahhoz maximális elszántság és tenni akarás kell. A környezetemben mindenki nagyon inspiráló személyiség, ez engem nagyon ösztönöz. Szerintem az élet minden területén nagyon céltudatosan kell közlekedni. Például nálam egy fotózást több hónapos aktív bőrápolás előz meg.


– Van bevált bőrápolási praktikád?

– A mai napig vannak gondjaim a bőrömmel, a pattanásos korszakhoz türelem kell. A vízfogyasztás, a zsíros ételek elkerülése hozta meg a nagy sikert. Felelőtlenül nem süttetem magam a napon, és számomra megfelelő krémeket használok. Hidratálókrém és arctonik minden reggel, ennyi. A fényvédő használata pedig kötelező.


– Megnyugvással nyugtázod, hogy némi lemondással is jár a modellszakma?

– A hétvégi bulikon valóban nem mulatok reggelig, és nem is járok túl gyakran. Inkább a barátokkal kocsikázunk a Balaton-parton. Nem sok felesleg van rajtam, de az étkezés tekintetében valóban beszélhetünk némi lemondásról, édességeket csak erősen korlátozva ehetek, főleg bikinifotózáskor. A hajam sem lehet rövid, a hosszú haj a modellszakmában fontos. Egy fotózásra rámegy egy napom, van, hogy órákig készül a frizurám.


– Költséges mulatság a modellkedés?

– Bár jó kereseti lehetőség, azért extra kiadások is vannak, egy-egy bőrkezelés, az útiköltség, a ruhatár. Utóbbira tényleg költeni kell: elvárás, hogy legyen trendi, változatos, jól variálható. Meggondolatlanul azonban nem vásárolok, mert nem akarom ezzel terhelni a környezetet, és a ruháimnak is adok egy második esélyt, például kiváló portörlő válhat belőlük. Csak olyan termékeket reklámozok és használok, amelyek a környezettudatosságra nevelnek. A low waste irányzat (kevés pazarlás) híve vagyok.


– Nyilatkoztad is, hogy fontos számodra a környezetvédelem. Ez annak is betudható, hogy vidéki lány vagy, akinek korábban még lova is volt?

– Az egyetem elkezdéséig lovagoltam, de a fővárosban ez már nehezen kivitelezhető. Ha az állat igényeit szem előtt tartva lovagol az ember, akkor ez egy nagyon időigényes sport. De azért jó lenne később ismét lovagolni!


Névjegy:
Tótpeti Lili 2001. július 2-án született Nagykanizsán. Jelenleg a budapesti Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem agrármérnök szakán tanul. 2020-ban megnyerte a Tündérszépek országos szépségversenyt, majd a Miss World Hungaryt. Győztesként a márciusban Puerto Ricóban megrendezett Miss World világversenyen képviselte hazánkat, ahol 39 lány mellett mérettette meg magát. A 21­ éves lány tanulmányai mellett modellkedik is, Budapestben él.



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége