Rácz Gergő: „Inspirál a kislányom, és ez kell is az alkotáshoz”

Rácz Gergő: „Inspirál a kislányom, és ez kell is az alkotáshoz”

Igazi slágergyárosként ontja magából szerzeményeit Rácz Gergő. Az utóbbi idők egyik nagy dobása, a Mostantól, hetekig vezette a hazai rádiók slágerlistáit. Az Orsovai Renivel közösen énekelt dalért tavaly be is zsebelte a Petőfi Zene Díjat. De a Fonogram-díjas énekesnek, zeneszerzőnek köszönhető például a Wolf Kati által énekelt Szerelem, miért múlsz? is.

 

– Egy majdnem 3 éves kislány édesapjaként rendszerint a hazai slágerlisták előkelő helyeire szállít dalokat. Hogyan sikerül összeegyeztetni az alkotást a családi élettel?

– Számomra nagyon motiváló környezet a családom. A feleségemmel, Beával évek óta munkakapcsolatban is vagyunk, ő a menedzserem, és jól működünk együtt. A kislányom pedig inspirálóan hat rám, de ez alkotás szempontjából szerintem érthető is.

 

– Milyen apának tartja magát?

– Motiválónak. Ha közösen indulunk valahová, akkor elmondom neki, miért lesz az jó neki, és ez beválik. A kommunikációt nagyon fontosnak tartom. Azt látom, mindent megért, úgy is kezelem. Szeretünk együtt zenélni, én improvizálok neki, ő meg táncol egy kitalált dallamra, tempóra. Kimondottan élvezi a közös alkotást, és én is. A tartalmasan együtt töltött időre törekszem.

 

– Készült is önökről egy piros melegítős fotó, amelyen az egész család egyforma szettben mosolyog. Mióta tartozik Rácz Gergő imázsához a piros melegítő?

– A Mostantól című dal klipjét – éppen a dal kívánta szituáció miatt – egy lakásban forgattuk. Tudtam, hogy pirosban akarok szerepelni a klipben. Előtte én nem hordtam ilyen melegítőt, de amikor felvettem, jól éreztem benne magam, és kényelmes is volt. Vicces, hogy azóta meg is kedveltem a melegítős műfajt, sőt, ma már hozzám tartozik.

 

– Miért mondták önről zenésztársai, hogy a pandémia legnagyobb vesztese volt?

– Éppen a Mostantól-nóta miatt. Az, hogy hamar sláger lett – a YouTube-on például jelenleg több mint 36 milliós megtekintésnél tart –, a koncertek számában is gyorsan megmutatkozott. Csakhogy rengeteg fellépésem ugrott a lezárások miatt. Persze a többieknek is, de ők azzal vigasztalták magukat, hogy én több koncertet voltam kénytelen lemondani, tehát engem még náluk is rosszabbul érint a járványhelyzet.

 

– És igazuk volt?

– Nem, mert kimondottan jól éltem meg a helyzetet. Lassan csapódott le bennem a pandémia ténye. Ugyanis hajlamos vagyok a problémákra nem gondolni. Akkor éreztem át igazán a dolog súlyát, amikor már éppen feloldották az első korlátozásokat. Addig úgy éltem az életemet, mintha mi sem történt volna, jól éreztem magam, nyugodt voltam, dolgoztam. Aztán az első két koncert euforikus élménye után rövid időre megzuhantam, nem is értette a környezetem, miért akkor. Ez a fáziskésés egyébként a pozitív élethelyzetek megélésére is vonatkozik: amikor nagyon örülnöm kellene valamiért, nem tudok, csak később, és ezzel akaratomon kívül meg is bánthatok másokat. Úgy tűnik, ez alkati kérdés nálam.

 

– Régi motoros a szakmában, több ismert formáció után 2006-ban váltott szólókarrierre. Komoly zenei előképzettséggel bír, 11 éves korában megismerkedett a klasszikus gitárral. A zenei alapok most is segítik a pályáján?

– Korán megszerettem a rockot, a gitárnak emiatt is nagy szerepe volt az életemben. Az igaz, hogy a sikeres dalok mögött sok intuíció van, és nem minden esetben feltétel a zenei alapképzés. De azért tény: aki nemcsak pár évre tervez ezzel a szakmával, hanem hosszú távú tervei vannak, annak előbb-utóbb szüksége lesz a tanult ismeretekre is.

 

– Szereti a dalait?

– Igen. Amíg készül egy-egy szerzemény, sokat jár a fejemben. A Mostantól-nál is így volt: egész nap ezt fütyörésztem, másoknak ez már idegesítő lehetett. Menet közben csiszolódik, finomítok rajta, és általában elégedett vagyok az eredménnyel. Nem mondom, volt már, hogy akkor jutott eszembe egy jó technikai megoldás, amikor már kijött a dal, de sebaj. Ha egy dalomat meghallom a rádióban, rögtön eszembe jut, hogy ezt most mások is hallgatják, és így nekem is közösségi élményt tud adni, ami nagyon jó érzés.

 

– Sok ismert embernek írt már dalt, csak néhány közülük: Wolf Kati, Tabáni István, a Vastag testvérek, Kocsis Tibor. Ilyenkor ki keres kit?

– Volt egy olyan időszak a karrieremben, amikor elsősorban másoknak írtam dalokat. Ha volt egy ötletem, és tudtam, kinek a hangja illene hozzá leginkább, akkor én kezdeményeztem, de sokszor volt, hogy engem kerestek meg. Az utóbbi években már csak a szólókarrieremre koncentrálok, de továbbra is sokrétűen veszek részt egy-egy projektben: komponálok, szöveget írok, hangszerelek, videóklipet rendezek. Mindezt szívesen teszem, és maximálisan megtalálom a helyemet ezeken a területeken. Minden projekt, munkafolyamat más. Az alkotásnál sosincs rutin, és éppen ez benne a jó: mindegyik mást kíván tőlem. De azt hiszem, a megszokást ebben a szakmában kerülni is kell.

 

– Egy-egy koncertfelvételét elnézve rengeteg energiája van. Honnan szerzi? 

– Nem tudom. (nevet) Engem is meglep, gyakran a környezetem is megjegyzi. Van, hogy csak utólag, egy-egy felvételt nézve veszem észre, hogy mennyit mozgok a színpadon, és még el sem fáradok. Ha feladat van, ami rám vár, akkor 120 százalékon pörgök. A pandémia után azt hittem, hogy ez már nem lesz így, de szerencsére tévedtem. Egyébként a hétköznapokban kimondottan visszafogott tempóban élek, gyakran érzem magam fáradtnak. Sportolok, de nem mondhatnám, hogy ebben lenne bármiféle rendszer. Ha van időm, és úgy jön ki a lépés, szívesen edzek. Ez rengeteget segít. A táplálkozásomra figyelek, tudatosan kevés szénhidrátot fogyasztok, a cukros ételeket kerülöm.

 

– Nyári koncertekkel teletűzdelt naptárába belefér egy igazán nagy durranás is: az Akvárium Klubban lép a színpadra. Mit lehet tudni erről?

– Szeptember 10-én sztárvendégekkel együtt nagy, önálló koncertet adok. Különleges lesz, nagyon készülök rá. Persze addig még sokfelé járok az országban.

 

Névjegy: Rácz Gergő énekes, zeneszerző, producer 1976. március 4-én született Budapesten. Korán megismerkedett a komolyzenével, 11 évesen már klasszikus gitáron játszott. 1995-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola klasszikus gitár szakára. 2006-ban kezdődő szólókarrierje előtt olyan együttesek tagja volt, mint az 1993-as Eurovíziós Dalfesztiválon hazánkat képviselő V.I.P. és a nemzetközi a cappella versenyt nyerő Fool Moon. A Bennünk a világ, a Csak állj mellém az első legismertebb dalai közé tartoznak. Zeneszerzőként ismert hazai előadókkal dolgozik együtt. Számos díj, elismerés tulajdonosa. Nős, egy gyermek édesapja.



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége