Krumpli helyett is jó a csicsóka

Krumpli helyett is jó a csicsóka

Cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott az igénytelen gumós növény.


Két, két és fél méter magasra is megnő a napraforgók családjába tartozó csicsóka. Ennek az igénytelen növénynek több fajtája létezik, hazánkban a fehér gumójú terjedt el. Fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely a szervezetet öngyógyító tevékenységre sarkallja. Az inulin folyékony rost, mely megtalálható a cikória gyökerében, a salátaként fogyasztott endíviában és az articsókában, de a legtöbb belőle mégis a csicsókában van. A gumótermése ezen kívül fehérjét, levulint és cukrot tartalmaz.


A szív- és érrendszeri betegségekben is ismert jótékony hatása, mivel gátolja a trigliceridek képződését. A köszvény kezelésében is alkalmazható, rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vér húgysavszintje. Legismertebb a cukorbetegség és elhízás kezelésében betöltött szerepe, ugyanis nem tekinthető cukornak, annak ellenére, hogy édes ízű. Sem az ember szájában, sem az emésztőszerveiben nincs olyan enzim, amely képes lenne feloldani vagy megemészteni az inulint, mely vízben kitűnően oldódik. A bélben sértetlen marad, s így magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra. Miközben az ember számára emészthetetlen marad, kalóriatakarékosság szempontjából kiemelkedő jelentőségű.

Krumpli helyett is jó a csicsóka


Diabetikus készítmények előállítására, csecsemők, betegek táplálására kiválóan alkalmas. Sok értékes, könnyen emészthető anyagot tartalmaz. Tápszer, illetve pótkávé is készíthető belőle. Nyersen a leghasznosabb, a belőle készült ételek kellemes ízűek, és nagy előnyük, hogy könnyen emészthetők. Salátának kitűnő, de sütve és főzve is finom. Kitűnő turmixital készíthető belőle naranccsal, citrommal, almával. Gumóját a szeszipar is hasznosítja.


A csicsóka jó szárazságtűrő, és kevés gondozást igényel. A növény szinte mindenütt hajtásnak indul, de gyommentes földben fejlődik a leggyorsabban. Jó hidegtűrő, gumói a földben áttelelnek, sőt a nagy fagyokat (–25, –30 °C-ot) is kibírják. Ültetési ideje tavasszal optimális (március–április), de ősszel is ültethető. A növény a burgonyához hasonlóan a talaj felszíne alatt gumókat fejleszt, és kora ősszel már szüretelhető. A növény szára és gumója jó takarmány a háziállatok számára, sőt silózásra is alkalmas. A gazdáknak jó hír, hogy a csicsókának gyakorlatilag nincs kártevője.


A csicsóka Észak-Amerikából származik, hazánkban már a XVII. században meghonosodott. Európában a legnagyobb területen Franciaországban termesztik. A gumóhéj színe szerint többféle változat ismert: fehér, sárga, pirosas. Mindig csak annyi termést szedjünk fel, illetve vegyünk, amennyit rövid időn belül elfogyasztunk, mivel a gumók száraz időben gyorsan fonnyadnak, nedves körülmények között viszont hamar penészednek.Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége