Kovács Eszter: „Az igazi Wing Tsun-mestert messziről fel lehet ismerni”

Kovács Eszter: „Az igazi Wing Tsun-mestert messziről fel lehet ismerni”

A valódi kungfus nem agresszív, nem kérkedik tudásával, nem akar bizonygatni. Nyugodt, kedves és előzékeny. Fegyelmezetten halad jól meghatározott célja felé, és akivel az útja során találkozik, annak igyekszik adni valamit. Rendelkezik a harcos erényekkel, mint például a bátorság, a türelem, a fegyelmezettség. Ez Kovács Eszter Wing Tsun kungfumester küldetése is.

 

– Hogyan került kapcsolatba a kungfuval?

 

– 12 éves koromban elmentem édesapámmal egy kungfubemutatóra. Megfogott a rend, a fegyelmezett viselkedés, az összetartás, a kölcsönös tisztelet. Azonnal beiratkoztam, nem bántam meg. A mai napig rengeteget ad ez a harcművészet: barátokat, családot; egy olyan közösséget, ami mindig védőhálót nyújt. Sok-sok utazást, világlátást, önfegyelmet, türelmet, kitartást és célokat. Megtanított álmodni, célokat kitűzni, és hogy a hihetetlennek tűnő célok is elérhetőek kemény munkával.

 

– Mi a Wing Tsun kungfu lényege?

 

– Ez egy nagyon összetett stílus; a technikák és harci alapelvek csak a jéghegy csúcsa, a valódi mélységet a technikák mögötti gondolatok jelentik, amit a kungfus a hétköznapokban is jól tud használni egy munkahelyi konfliktus vagy az otthoni teendők rangsorolása közben. Megtanítja, hogyan egyszerűsítsük le a megoldandó feladatokat, és óva int az egyszerű teendők túlbonyolításától. Segít fókuszálni, megkülönböztetni a lényegest a fölöslegestől. A Wing Tsun kungfu külön női önvédelmi résszel is bír, ahol kifejezetten hölgyek számára kialakított gyors és nagyon hatékony mozdulatokat tanulnak. Ebben helyet kap az egészségmegőrzés, a lassú mozgást tudatos lassú légzéssel összekapcsoló Chi-kung is. Ennek célja az aktív élet meghosszabbítása, a betegségek elkerülése, az egészséges testi-lelki egyensúly fenntartása.

 

– 17 évesen megalapította saját iskoláját, mi a küldetése?

 

– Célom 22 év elteltével ma is ugyanaz: kungfuiskolámba, a Wu De Egyesületbe betérőkkel megszerettessem e harcművészetet, megmutathassam nekik, mit adhat testileg-lelkileg, főként önmagunk fejlesztése során. Olyan közösséget szerettem volna, amely mindenki számára a „3. hely”. Mert az első az otthon, a második az iskola, óvoda vagy a munkahely. A harmadik pedig, ahol az ember töltekezhet. Valakinek kávézó, kiskert... nekünk ez az iskolánk.

 

– A kungfu kapcsán többfelé járt a világban, miért?

 

– Kíváncsi voltam, melyik országban hogyan oktatják, milyen hangulatúak az edzések. A hasznos tapasztalatokat igyekeztem beépíteni az én iskolám mindennapjaiba is. Jártam Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban, New Yorkban Alex Richter Sifu központi iskolájában, Franciaországban, Ausztriában, Kínában és még sorolhatnám. Mindenhol nagyon értékes emberekkel találkoztam, akik szívesen mutatták meg helyi szokásaikat, és én igazán otthon érezhettem magam náluk.

 

– És még a nyelvüket is elsajátította. Jelenleg a 9. idegen nyelvét, a japánt tanulja. Hogyan csinálja?

 

– A PhD-kutatásom témája a nyelvtanulással kapcsolatos motiváció. Szerintem ez a kulcs. Ha az ember talál egy célt, van egy álma, akkor előbb-utóbb megtalálja a módját, hogyan érheti azt el. Persze fontos a kitartás, a rendszeresség, a türelem, és egy jó tanár sem hátrány. De minden belülről indul: ha motiváltak vagyunk, minden könnyebb. Nekem általában az utazás és a helyi kungfusokkal való beszélgetés adta a motivációt, élmény volt Olaszországban olaszul kungfuzni, Kínában kínaiul, Németországban németül.

 

– Miről ismerszik meg az igazi Wing Tsun-mester?

 

– Már messziről fel lehet ismerni a kisugárzásáról és arról, ahogyan tanítványai és mestertársai beszélnek róla.

 

– Kit tart a legnagyobb mesterének?

 

– 27 éves pályafutásom egyik legmeghatározóbb mestere a hongkongi Leung Ting nagymester, akitől az első technikusi és gyakorlatvezetői fokozataimat kaptam. Az ő szemináriumai motiváltak az angol nyelv tanulására, az angol tanári diploma megszerzésére. Egy másik mesterem iskolájába örömmel tértem vissza: a hongkongi Kong Chi Keung mester méltán elismert képviselője a stílusnak. A New York-i Alex Richter mester rendezvényein igyekszünk rendszeresen részt venni, nagy tudású és örömmel tanít. Őt tanítványaim, mestertársaim is megismerhették már Szegeden.

 

– Miért hasznos a gyerekeknek (is) a kungfu?

 

– Nagyon jó alapot ad szinte bármilyen mozgásformához, fejleszti a kéz-láb koordinációt, a refexeket és az egyensúlyérzéket. Morális tanításaival egy kicsit talán könnyebben eligazodhatnak a gyerekek a mai világban, és olyan közösséghez tartozhatnak, ahol nem versengünk, hanem egymást segítjük és védjük, odafigyelünk a másikra.

 

– Három lány édesanyjaként munkahely mellett vezeti az iskolát. Számíthat a családjára?

 

– Közel egy évtizede a férjemmel együtt vezetjük a kungfuiskolát. Ő az orvosi hivatása mellé választotta a kungfut mint életformát. A családom örömmel támogat, a két nagyobb lányom lelkesen jön a junioredzésekre, táborokba, hamarosan a legkisebb is csatlakozik hozzájuk. Civilként magyar mint idegen nyelv tanárként dolgozom, az SZTE Általános Orvostudományi Karán a külföldi orvostanhallgatókat tanítom magyar nyelvre.

 

– Szegeden él. Ennyi ismeret és tudás birtokában nem vágyódik el?

 

– Szeretem ezt a várost, örülök, hogy itt alapíthattunk családot. Persze nagyon megérintett Japán és Kína, de számomra a legcsodálatosabb Magyarország és a magyar kultúra. Az anyanyelvemet taníthatom angolul külföldieknek, megmutathatom nekik az értékeinket és a nyelvünkben rejlő üzeneteket.

 

Névjegy: Kovács Eszter 1982. február 4-én született Szegeden. A világon egyedülállóan 5. fokozatos női kungfumester, a Wu De Harcművészeti Egyesület elnöke. Egyetemi oktató, grafológus, idegenvezető, Chi-kung és do-in oktató, fizioterápiás asszisztens, sportoktató és edző. Jelenleg kilencedik idegen nyelvét tanulja. Férjezett, családjával Szegeden él.



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége