Németh Kristóf: „Amit éppen csinálok, azt nagyon csinálom”

Németh Kristóf: „Amit éppen csinálok, azt nagyon csinálom”

Kalandos évnek néz elébe Németh Kristóf. Miközben meghonosítja a stand-up színház műfaját, saját étterem megnyitását tervezi. Persze mindezt az aktuális sorozat forgatása mellett, hiszen „Doktor úrral” a Keresztanyu csontkovácsaként, no meg a népszerű főzős műsor versenyzőjeként találkozhat a néző mostanság.


– Emlékszik, mikor szerepelt először a televízióban?

– 10 évesen már feltűntem a Magyar Televízió gyermekműsoraiban. Emlékszem az elsőre: az Én is voltam gyerek című műsorban Bodrogi Gyulával beszélgettem; meghatározó élmény volt, azóta is jó kapcsolatot ápolok vele.


– A szinkronnal is korán került barátságba.

– Igen, 10-11 évesen, ezt egy véletlennek köszönhetem. Egy városmajori bringás összegubancolódás során megismerkedtem egy fiúval, majd az egész családjával: édesanyjával, Földessy Margittal, nagymamájával, Komlós Jucival. Margit Színjátékország kreativitásfejlesztő stúdiójában csodás hétvégéket töltöttem. Az egyik előadásra rendezők is jöttek, a szinkronba ők hívtak el. A Micimackóból Róbert Gida magyar hangját ennek köszönhetem. No meg a folytatást is, hiszen 11 évesen már Bács Ferenc, Szacsvay László, Verebes István, Szabó Gyula és a többi nagyágyú árnyékában kezdhettem a színi pályát.


– Amit aztán a Színművészeti Egyetemmel pecsételt meg. Ezek szerint nem is akart más pályára menni?

– Nem, hiszen elsőre felvettek, 18 évesen Benedek Miklós színészosztályába kerültem, később rendezői végzettséget is szereztem. Mivel többször rendeztem már, ez jól jött. És most is egy bemutatóra készülök. Spiró György Szappanoperáját a saját magánszínházi vállalkozásomban, a Fórumszínházban mutatjuk be.


– Széles a műfaji repertoárja: tévés műsorok, sorozatkarakterek, rendezői feladatok után egy új műfajjal rukkol elő. Mi az a stand-up színház?

– Orosz György kiváló stand-upossal a pandémiára reflektálva közös estet hoztunk össze, a Rossz fiúkat már be is mutattuk több helyen az országban. A stand-up műfaját tőle tanulom, a színházi eszközöket én tanítom neki. Újabb közös előadásunkat, a Két mesterlövészt tavasszal mutatjuk be, ebben már karaktereket is ábrázolunk.


– Legtöbben hazai sorozatokból ismerik, úgy tűnik, jól boldogul ezzel a műfajjal is.

– Mindig igyekeztem több lábon állni, hiszek a színház sokszínűségében: jöhet musical, bohózat, drámai előadás, gyerekdarabok, most például Csukás István Keménykalap és Krumpliorr című klasszikusát állítjuk színpadra. De valóban bejön nekem a sorozat műfaja, szinte valamennyi hazai sorozatban láthatott a közönség, és mindegyik karakter más volt. Megteremtettem magamnak azt a luxust, hogy olyan emberekkel és olyan műsorokban, darabokban dolgozzak, amelyekhez van kedvem. És elfogadom, hogy egy generációnak én még mindig Kertész Géza vagyok a Barátok köztből, de Csinibaba-rajongókkal is találkozom, és többen polgármester úrnak szólítanak a Drága örökösök miatt, de jelenleg a Doktor úrra is hallgatok. Nem bánom, ha az éppen aktuális szerepnevemen szólítanak, ez számomra azt jelenti, jól csinálok valamit, hiszen azonosítanak az adott karakterrel.


– És akkor még nem is főztünk. Vagyis ön igen, hiszen jelenleg is fut olyan főzős műsor, amelyben szerepel. Gondolom, a csattanót nem árulja el nekünk.

– Nem, de izgalmat, szórakozást, vidám perceket és némi konfliktust is ígérhetek a nézőknek.


– Ha már betévedtünk a konyhába, maradjunk is ott egy kicsit! Kétgyermekes apukaként hogy áll az ön kezében a fakanál?

– Akkor tanultam meg főzni, otthonosan mozogni a konyhában, amikor a nagyobbik fiammal egy ideig kettesben éltünk a válásom után. Alapételekkel próbálkoztam: rántott hús, rakott krumpli, palacsinta, zöldségleves, tojásos nokedli, amivel gyereknél nem lehet mellélőni. Öt éve újra családi életet élhetek egy csodás nővel, aki ma már a feleségem, és két fiammal. Most is szívesen készítek finom falatokat, sőt, különlegességekkel is próbálkozom. A főzős műsorra hónapokig készültem, és az ott látott újdonságokat otthon is kipróbálom.


– Otthon, ami néhány hónapja Szentendrét és a Dunakanyart jelenti. Tősgyökeres budaiként hogyan éli meg a váltást?

– Sose gondoltam volna, hogy egyszer egy vidéki kisvárosban, csodás környezetben találom meg az otthonomat. A feleségem szentendrei lány, így adta magát az építkezés. És a gasztronómiát olyannyira komolyan veszem, hogy a következő év elején egy másik újdonsággal is előrukkolok, Szentendrén megnyitom a saját éttermemet, ahol bárkit vendégül láthatok.


– Ennyi elfoglaltság mellett jogos a kérdés, hogyan fér bele az időt, türelmet igénylő golf az életébe?

– Szokták kérdezni, hogyan fér bele az életembe ennyi minden. A válasz egyszerű: amit éppen csinálok, azt nagyon csinálom. Amikor dolgozni kell, csak azt csinálom, ha a családdal vagyok, akkor csak rájuk koncentrálok. Ha a golfra figyelek, akkor abból nem zökkenthet ki más. Nekem pont ez a sokszínűség kell ahhoz, hogy boldogan tudjam élni az életemet. Egyébként a nagyfiam is golfozik, méghozzá nagyon jól! Van, hogy két napra elszökünk hazulról vele, több remek pálya is van az országban, mi Zalacsányba járunk sokat, de a főváros körül is van lehetőség.


– Sok a hazai sporttárs?

– Nem igazán, pedig szép eredményekkel büszkélkedhet a magyar golftörténelem. A kommunista érában szinte tiltott, elnyomott sportágként kezelték: arisztokratikus, urizáló sportnak tartották, ami az anglikán világból jött Magyarországra. Ráadásul a burzsoázia sportjába belefért az aktív klubélet is: az emberek beszélgetnek, eszmét cserélnek, adott esetben politizálnak, ezt nem vették jó néven akkoriban.


– Közeleg a karácsony. Várja?

– Nagyon, két gyerek mellett különösen. Ráadásul ez lesz az első karácsonyunk a családi házunkban, amelynek udvarán fát is díszítünk. Csodás ünnepre készülünk, nem is vágyunk elutazni. A nagymamák, a feleségem és én bevált koreográfia szerint hangoljuk össze a nagycsalád körében elköltött szentesti lakomát megelőző konyhai feladatokat. Már most készülünk arra, mivel lepjük meg egymást. Többnyire élményeket ajándékozunk a családtagoknak: közös utazás, kirándulás, sport, wellness, bármi jöhet. Nálunk valóban szent ünnep a karácsony, amikor a tágabb családdal, a barátokkal találkozunk, és beszélgetésekbe, közös filmnézésekbe torkollanak az esték. A karácsony a szeretet ünnepe, amelynek üzenetét mi sosem felejtjük el: úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta érte. A karácsony az isteni szeretetről szól.


Névjegy: Németh Kristóf 1975. november 5-én született Budapesten. A színész, szinkronszínész, a saját tulajdonú Fórum Színház igazgatója 10 éves kora óta áll a kamerák előtt és a mikrofon mögött, a legtöbb hazai sikersorozatban, köztük a Szomszédokban és a Barátok köztben is játszott. Egyik emlékezetes alakítását a Csinibabában nyújtotta. 1998-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Nős, két gyermek édesapja. Családjával Szentendrén él.



Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége