Arcbőrvédelem öregedés ellen

Arcbőrvédelem öregedés ellen

A napfényre szükségünk van, a káros UV-sugarakra azonban nincs: ezek a bőr kiszáradását, ráncosodást, bőröregedést okozhatnak, nem beszélve a súlyos bőrkárosodásokról, például bőrrákról. Mivel az arcunkat télen-nyáron éri a fény, ez öregedik a legkönnyebben, ezért az év jelentős részében indokolt a fényvédelem.


Arcbőrvédelem öregedés ellenA kalap, a napszemüveg, a kendő haszna nagyobb, mint gondolnánk: a fejfedő árnyékol, az UV-szűrős napszemüveg a szemet védi a vízről, hóról visszaverődő káros sugarakkal szemben. A jól szellőző, világos színű, nyakat és vállat is védő ruházat, esetleg lenge sál jó szolgálatot tehet még a fagyira várakozáskor is. A fokozott folyadékfogyasztás nyáron hangsúlyozottan fontos.

Az árnyék sem véd

Persze ez sem elég, főleg az első tavaszi napsugarak megjelenésétől egészen késő nyárig. Az arc bőre érzékeny, a nap könnyen éri, és aki egyébként is fogékony a leégésre fehér bőre miatt, fokozottan óvakodjon az erős napsugárzástól, a tartós napozástól. Nyáron 11 és 15 óra között senki ne tartózkodjon a szabadban, mert az árnyék sem véd meg a káros sugaraktól. A biciklizéskor kapott reggeli napsugár ugyanúgy árthat, mint a késő délutáni fény az autóban ülve. Az apró szeplők, pirosra sült bőr, a gyanús anyajegyek a túlzott napfény tünetei.

A káros sugarak

Az UV-A sugárzás mélyen a bőr rétegeibe juthat, ezzel öregítve a bőrt, amelynek egészséges működésében így zavar keletkezhet. Szabad gyökök szabadulhatnak fel, ezáltal károsodik a bőr kollagén- és rosttartalma. Az UV-B sugárzás főleg a bőr felső rétegeit érinti, vizet von el a szövetekből, kiszáradásos és gyulladásos folyamatokat indíthat el. Ezért nagyon fontos az arcra kifejlesztett fényvédő napi használata.

Az ideális napvédő arcraAz ideális napvédő arcra

Csakis bőrgyógyászatilag tesztelt, minőségi fényvédő arckrémeket szerezzünk be, ehhez kérhetjük gyógyszerész, bőrgyógyász segítségét is. A minőségi készítmény nemcsak a káros UV-sugarak, hanem a kék fény kéretlen hatásai ellen is véd. A hétköznapokban legalább SPF 30-as fényvédőt használjunk, ez reggeltől estig általában kitart, ha nem időzünk sokat a szabadban.

Az SPF 50-es a vízparti nyaraláskor elengedhetetlen, mert ez a magas UV-A-védelmet is biztosítja. A reggeli arckrémezési rutin sem mindegy: először a nappali arcápolót, majd a napvédőt kenjük fel az arcra. Persze ha utóbbi hidratál is, akkor elegendő csak egy krém. A zsíros, pattanásos bőrűeknek fényvédő fluidok is ajánlottak. A C-vitaminos szérumok a napvédő hatékonyságát segítik. A sminkelés csak a krémezés után nagyjából 10 perccel következzen.Hírlevél feliratkozás

Nézd meg mit mond rólunk

az árukereső.hu közössége